Ο μυστηριώδης Αμερικανός επενδυτής της OPTIMA

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρόσφατη δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της Optima Bank στο Χρηματιστήριο, εμφανίστηκε στην αγορά ένας πολύ μεγάλος, ισχυρός, διεθνούς βεληνεκούς, Αμερικανός θεσμικός επενδυτής.

Χρειάστηκε μάλιστα να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση μεταξύ των Αναδόχων, για να γίνει αποδεκτή η αίτηση του, να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Οι κανόνες και οι διαδικασίες της Δημόσιας Εγγραφής αλλά και το Ενημερωτικό Δελτίο απαγόρευαν ρητά τη συμμετοχή Αμερικανών επενδυτών, με 3 όμως εξαιρέσεις:

  1. Η εντολή αγοράς να έχει δοθεί από  Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα (εν προκειμένω από το Λονδίνο),
  2. να αποδειχθεί ότι δεν υπήρχε διαδικασία παρουσιάσεων και πώλησης των μετοχών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τέλος
  3. να μη θεωρείται η επένδυση «μεγάλου ρίσκου» για τον θεσμικό επενδυτή.

Οι 3 αυτές προϋποθέσεις συνέτρεχαν και γι’ αυτό έγινε δεκτή η συμμετοχή του μεγάλου Αμερικανικού Οίκου ο οποίος όμως -φυσικά- δεν πήρε όσες μετοχές ζήτησε αλλά όσες του αναλογούσσν λόγω της σημαντικής υπερκάλυψης.

Τις υπόλοιπες θα τις αναζητήσουν από σήμερα στο Χρηματιστηριακό ταμπλό

  • Σε ιδιώτες επενδυτές κατευθύνθηκε το 37% του συνόλου της Δημόσιας Προσφοράς των νέων κοινών μετοχών της Optima bank και το 63% σε Ειδικούς Επενδυτές, όπως ανακοίνωσαν σήμερα η Alpha Bank ως Σύμβουλος και Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος και η Εθνική Τράπεζα ως Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Δημόσιας Προσφοράς στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Αναλυτικά, οι συνολικά 20.499.973 Νέες Μετοχές που διατέθηκαν μέσω της Δημόσιας Προσφοράς, κατανεμήθηκαν βάσει της έγκυρης ζήτησης που εκδηλώθηκε στην Τιμή Διάθεσης, ως εξής:

• 7.584.990 Νέες Μετοχές (37% του συνόλου της Δημόσιας Προσφοράς) σε Ιδιώτες Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 51.625.800 μετοχών για τις οποίες εκδηλώθηκε έγκυρη ζήτηση στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 14,69% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών, η οποία αφορούσε σε 6.786 αιτήσεις),

και• 12.914.983 Νέες Μετοχές (63% του συνόλου της Δημόσιας Προσφοράς) σε Ειδικούς Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 24.150.728 μετοχών για τις οποίες εκδηλώθηκε έγκυρη ζήτηση στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 53,48% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών και στη συγκεκριμένη τιμή διάθεσης, η οποία αφορούσε σε 94 αιτήσεις). Στα εν λόγω ποσά συμπεριλαμβάνονται ο κύριος μέτοχος Ireon Investments Ltd και οι Cornerstone Επενδυτές, οι οποίοι εκδήλωσαν συνολική ζήτηση 7.083.612 μετοχών, η οποία ικανοποιήθηκε κατά 100%.

Εξαιρουμένων των 7.083.612 μετοχών που αντιστοιχούν στη ζήτηση του κυρίου μετόχου Ireon Investments Ltd και των Cornerstone Επενδυτών, κατανεμήθηκαν 5.831.371 Νέες Μετοχές σε Ειδικούς Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 17.067.116 μετοχών για τις οποίες εκδηλώθηκε έγκυρη ζήτηση στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 34,17% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών).

-banks.com.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.