Nammos vs Kensho: Πόλεμος στη Μύκονο με κλαρίνα, μπράβους, εσώρουχα και μηνύσεις

Nammos vs Kensho: Πόλεμος στη Μύκονο με κλαρίνα, μπράβους, εσώρουχα και μηνύσεις

Το σίκουελ της μυθιστορηματικής, όπως εξελίσσεται, κόντρας μεταξύ του διασημότερου beach bar στον πλανήτη και του εντυπωσιακότερου beachfront ξενοδοχείου της χώρας ξεπερνά σε φαντασία και το πιο ευρηματικό κινηματογραφικό σενάριο… Κάπου στα μέσα Ιουλίου του 2018, μια γνώριμη φιγούρα στον πανεπιστημιακό κόσμο, ο καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μιχαήλ Νηστικάκης, παλεύει να βρει λύση στον γόρδιο δεσμό: να μπορούν οι big spenders πελάτες του «Kensho Psarou Hotel» με τις σουίτες των 10.000 ευρώ τη βραδιά να απολαμβάνουν τη σαμπάνια τους στις ξαπλώστρες που βρίσκονται μπροστά από το ξενοδοχείο χωρίς να νιώθουν τα ντεσιμπέλ από τα ηχεία του «Nammos» να μπλέκονται με τα ηχεία του «Kensho», πριονίζοντας τον εγκέφαλό τους. Εύκολο; Μάλλον ακατόρθωτο. Κακά τα ψέματα, η καλή γειτνίαση των δύο παραπάνω επιχειρήσεων ναι μεν ήταν το πιο αισιόδοξο σενάριο, ωστόσο στη πράξη αποδείχθηκε ότι σε μια παραλία-αληθινό κοπτήριο χρήματος οι ουτοπικές ιδέες και οι καλές προθέσεις ξεβράζονται όπως τα φύκια από τη θάλασσα.

Κι ο καθένας φαίνεται να είχε τα δίκια του. Και οι άνθρωποι του «Nammos», Ζαννής Φραντζέσκος και Σάμι Ιμπραήμ, που βλέπουν έπειτα από 16 χρόνια και μετά την επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ στην άμμο για αγορά ολοκαίνουριων σετ ομπρελοκαθισμάτων αξίας 5.000 ευρώ έκαστο να διεκδικεί ξαφνικά κάποιος τρίτος μερίδιο από τα κέρδη της χρυσοφόρας παραλίας. Και οι ιδιοκτήτες του «Kensho Psarou Hotel», Γιώργος ΝικητίδηςΑντώνης Καπλάνης και Κωνσταντίνος Πλαστουργός, που με τη σειρά τους είχαν επενδύσει ένα κάρο λεφτά για να μεταμορφώσουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της κυρίας Σούλας σε πεντάστερο boutique hotel και ήλπιζαν να καρπωθούν ένα κομμάτι από τη χρυσή πίτα, αναγκαστικά εις βάρος του τζίρου που κάνει το «Nammos» κάθε καλοκαίρι και κυμαίνεται από 17 εκατ. έως 20 εκατ. ευρώ, επωφελούμενοι ωστόσο από τη φήμη και τη λάμψη ενός beach bar-restaurant που εδώ και χρόνια αποτελεί πόλο έλξης διάσημων προσωπικοτήτων.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Παρ’ όλα αυτά, για να μην τιναχτούν όλα στον αέρα με το «καλημέρα», επιτεύχθηκε αρχικά μια άτυπη συμφωνία μεταξύ κυρίων. Προέβλεπε ότι τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν 2018 το «Nammos» θα συνέχιζε να εκμεταλλεύεται ολόκληρο το τμήμα της παραλίας με τους σερβιτόρους του, με τα κέρδη από τις μπροστινές ξαπλώστρες του «Kensho» να αποδίδονται στους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου. Οι πελάτες του ξενοδοχείου θα απολάμβαναν υψηλές υπηρεσίες σέρβις πάνω σε χειροποίητες ξαπλώστρες – ίσως τις καλύτερες στο είδος τους, κατασκευασμένες από μαόνι και ατσάλι κορυφαίας ποιότητας. «Too good to be true», σχολίαζαν τότε θαμώνες της παραλίας και δεν είχαν άδικο.

nam
Οι πανάκριβες ξαπλώστρες που κόστισαν 1,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανακαινιστεί ολόκληρη η παραλία περιλαμβάνονται στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε το «Nammos» κατά του «Kensho»

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Η εκεχειρία μεταξύ «Nammos» και «Kensho» δεν κράτησε και πολύ, καθώς από την επόμενη σεζόν οι διαφορές που προέκυψαν για τον τρόπο λειτουργίας της παραλίας ήταν αρκετές – και μάλιστα αγεφύρωτες. Το «Kensho» ήθελε να απεμπλακεί από την οποιαδήποτε σχέση με το «Nammos», να βάλει τις δικές του ξαπλώστρες, «κινεζικής προέλευσης», όπως χαρακτηρίζονται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε το δικηγορικό γραφείο Ν. Αγαπηνός και Συνεργάτες για λογαριασμό του beach bar ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου.

Η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων «Nammos» κατά «Kensho» έρχεται ως συνέχεια αυτών που είχαν καταθέσει οι άνθρωποι του ξενοδοχείου κατά της επιχείρησης beach bar, ισχυριζόμενοι ότι δέχονται συνεχείς επιθέσεις με ποικίλους τρόπους, με σκοπό να προσβληθεί η εύρυθμη λειτουργία του ξενοδοχείου, με αποκορύφωμα την τοποθέτηση επί καθημερινής βάσεως 20 και πλέον κακόγουστων χρωματιστών εσωρούχων πάνω σε μια απλώστρα, με σκοπό να παρεμποδίζεται η θέα της βίλας του ξενοδοχείου προς τον κόλπο της Ψαρούς.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του «Nammos» καταγγέλλουν ότι οι ιδιοκτήτες του «Kensho» καπηλεύονται τη φήμη του πετυχημένου beach bar-restaurant, παρουσιάζοντας σε διεθνή μέσα και τουριστικούς οδηγούς, στην ιστοσελίδα τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο από τον εξοπλισμό και τις ανέσεις που προσφέρει το «Nammos» ως στοιχεία της δικής τους επιχείρησης.

Σύμφωνα με απόσπασμα από την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι δικηγόροι του «Nammos» και φέρνει στο φως το «ΘΕΜΑ»: «Δημιουργείται σκοπίμως η ψευδαίσθηση στον καταναλωτή και υποψήφιο πελάτη του “Kensho” πως οι δικές μας πολυτελείς εγκαταστάσεις (προβλήτα, ξαπλώστρες, σκάφη αναψυχής, εστιατόριο Concept και πολυτελείς καμπάνες με ενοίκιο 5.000 ευρώ τη μέρα) εντάσσονται και αποτελούν τμήμα της δικής τους επιχείρησης».

Και συνεχίζουν: «Ως αποτέλεσμα αυτής της αθέμιτης πρακτικής είναι η δημιουργία τόσο συνθηκών ανταγωνισμού όσο και κινδύνου παραπλάνησης των καταναλωτών -και δη ξένων τουριστών- με την αθέμιτη εκμετάλλευση της υπεραξίας του εξοπλισμού και της αισθητικής της επιχείρησής μας, για την οποία έχουμε προβεί σε επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το 2002 έως σήμερα».

Στην πολυσέλιδη και αναλυτική αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων περιλαμβάνονται φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα social media του «Kensho» και επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των νομικών εκπροσώπων της επιχείρησης «Nammos».

Για παράδειγμα, στο περιεχόμενο της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων φιλοξενείται φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνει και τις δύο επιχειρήσεις, καλώντας τους υποψήφιους πελάτες να «ανακαλύψουν έναν επίγειο παράδεισο μπροστά στη θάλασσα». Αντίστοιχα, στη σελίδα του «Kensho» στο Facebook, όπου έχει αναρτηθεί βίντεο με ημερομηνία 4 Αυγούστου 2020, διάρκειας 1 λεπτού και 24 δευτερολέπτων, με λήψεις από τους χώρους του «Nammos» και με επιλογή να προχωρήσει ο υποψήφιος πελάτης σε κράτηση δωματίου στο ξενοδοχείο. Όπως επισημαίνουν οι νομικοί εκπρόσωποι του beach bar-restaurant, στο βίντεο εμφανίζονται με σαφήνεια οι τέσσερις καμπάνες ως μέρος της επιχείρησης του «Kensho», τα μισθωμένα μέρη της παραλίας από το «Nammos», η προβλήτα του μαγαζιού, οι ξαπλώστρες και το μεγαλύτερο μέρος του εστιατορίου.

Σημειώνεται ότι στο περιεχόμενο της αίτησης επισημαίνονται τα κόστη για τη μίσθωση πολλαπλών τμημάτων της παραλίας Ψαρού, καθώς και τα χρηματικά ποσά που έχουν επενδυθεί όλα αυτά τα χρόνια για την εικόνα της επιχείρησης «Nammos». Τα νούμερα πραγματικά ζαλίζουν. Το ετήσιο μίσθωμα της παραλίας (συνολικά τέσσερα τμήματα) υπερβαίνει τα 52.000 ευρώ. Για την αγορά του χώρου στον οποίο αναπτύχθηκε το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με την ονομασία «Concept» καταβλήθηκε 1 εκατ. ευρώ. Για το ακίνητο στο οποίο στεγάζονται τέσσερις πολυτελέστατες καμπάνες το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 140.000 ευρώ. Για τα 300 σετ ομπρελοκαθισμάτων δαπανήθηκε 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα στρώματα που επιλέχθηκαν, της ιταλικής εταιρείας Loro Piana, κόστισαν 1.000 ευρώ έκαστο. Οι δικηγόροι του «Nammos» ζητούν μέσω της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων να υποχρεωθεί το «Kensho» να αναφέρει ρητώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει, καθώς και στην ιστοσελίδα του και στις ιστοσελίδες κρατήσεων με τις οποίες συνεργάζεται και στο σύνολο του φωτογραφικού υλικού του ότι δεν συνδέεται με την επιχείρηση «Nammos» με κανέναν τρόπο. Να απειληθεί με χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ για κάθε παραβίαση της εκδοθησομένης απόφασης και κατά των νόμιμων εκπροσώπων της επιχείρησης «Kensho» να διαταχθεί προσωπική κράτηση διάρκειας 12 μηνών για κάθε παραβίαση της απόφασης.

Η πρώτη δικαστική μάχη

Στη Δικαιοσύνη όμως είχε καταφύγει και το «Kensho», υποστηρίζοντας πως από την αρχή της φετινής καλοκαιρινής σεζόν τοποθετούνταν επί καθημερινής βάσεως 20 εσώρουχα μπροστά από τη βίλα του ξενοδοχείου, μια σκαλωσιά με μαύρο πανί, ακριβώς μπροστά και στο ύψος της πινακίδας εντοπισμού και προβολής του ξενοδοχείου, αγνώστων ιδιοκτητών οχήματα μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου, μια στοίβα από ξαπλώστρες στο σημείο όπου συνορεύουν οι δύο επιχειρήσεις δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα τείχος ανάμεσά τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο περιεχόμενο της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων, «από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η λειτουργία της επιχείρησής μας για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν και έκτοτε σε καθημερινή βάση, η όμορη επιχείρηση έχει προβεί σε παράνομες ενέργειες επί του αιγιαλού και συγκεκριμένα έχει τοποθετήσει σε επαφή με το κοινό όριο μεταξύ των χώρων αιγιαλού που μισθώνουν οι δύο επιχειρήσεις και επί της άμμου στοίβες από ξαπλώστρες, οκτώ έως και δέκα καθ’ ύψος, η μία πάνω στην άλλη, δημιουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο ένα τείχος επί της παραλίας ανάμεσά τους. Οι ανωτέρω ενέργειες, πέραν όλων των άλλων, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο διερχόμενους και καθήμενους πελάτες μας (αφού οι στοίβες δεν στηρίζονται κάπου και συνεπώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσουν) και επιπλέον παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού».

Και προσθέτουν παρακάτω: «Πέραν της οικονομικής ζημίας που σε καθημερινή βάση υφιστάμεθα, να γινόμαστε δέκτες παραπόνων από το πελατολόγιό μας, το οποίο αποτελείται από καταξιωμένους στο είδος τους επαγγελματίες, επιστήμονες, καλλιτέχνες κ.λπ. και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πολύ μειονεκτικά και άσχημα έναντί τους, αφού δεν μπορούμε να τους παράσχουμε τις υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες μας και εν γένει δεν μπορούμε να σταθούμε στο ύψος του ονόματος και της φήμης που έχουμε στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο».

Οι Πακιστανοί και ο Τσιτσιπάς

tsitsipas01

Το πιο απίθανο περιστατικό, πάντως, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς των ανθρώπων του «Kensho», είναι αυτό που φέρεται να συνέβη στις 17 Ιουλίου, γύρω στις 11 το βράδυ, και ενώ διεξαγόταν το πρώτο μουσικό event του ξενοδοχείου, παρουσία δεκάδων ατόμων, ανάμεσά το,υς και ο διεθνώς καταξιωμένος τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς μαζί με συνεργάτες του. Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρουν στη δική τους αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι άνθρωποι του «Kensho», κάποια στιγμή άρχισαν να εισβάλουν ομαδικά από την πλευρά της παραλίας και να εισέρχονται στον χώρο όπου εκτείνονται οι ξαπλώστρες του ξενοδοχείου γύρω στα 50 άτομα ασιατικής καταγωγής, κυρίως Πακιστανοί, τα οποία κρατούσαν μουσικά όργανα (ακορντεόν και κλαρίνα) και ήταν σε έκρυθμη κατάσταση, «έτοιμοι για φασαρίες, συμπλοκή, φθορές και βιαιοπραγίες».

Οι νομικοί εκπρόσωποι του «Kensho» ισχυρίζονται στο δικόγραφο για λογαριασμό των εντολέων τους ότι οι αλλοδαποί συνοδεύονταν από τρεις-τέσσερις «καλογυμνασμένους άνδρες», οι οποίοι μαζί με διευθυντικό στέλεχος του «Nammos» τούς έδιναν εντολές. Ισχυρίζονται ότι οι αλλοδαποί εισέβαλαν επιθετικά και με εχθρικές διαθέσεις βανδαλισμού στον αιγιαλό του ξενοδοχείου, άρχισαν να παρενοχλούν τους πελάτες, να σπρώχνουν και να κλοτσούν ξαπλώστρες και τραπεζάκια.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων: «Δύο γυμνασμένοι άνδρες κρατούσαν τον υπεύθυνο ασφαλείας του ξενοδοχείου μας, Ε.Τ., ώστε να μην μπορεί να κουνηθεί, παρουσία εκπροσώπου του “Nammos”. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι ως άνω αλλοδαποί απείλησαν πελάτες μας, που εκείνη την ώρα κάθονταν στις ξαπλώστρες και απολάμβαναν το ποτό τους, πως θα τους πετάξουν στη θάλασσα αν δεν φύγουν αμέσως, προκαλώντας τους έτσι πανικό και τρόμο για τη σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και για τη ζωή τους, οι οποίοι, όπως ήταν φυσικό, έφυγαν τρέχοντας».

Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου «Kensho» υποστηρίζουν ότι οι αλλοδαποί ωθούνταν από ανθρώπους του «Nammos» στον κυρίως χώρο του εστιατορίου, δημιουργώντας κατάσταση πανδαιμόνιου, τρομοκρατώντας τους δεκάδες πελάτες που έβλεπαν ένα ανεξέλεγκτο πλήθος ανθρώπων να προσπαθεί να εισβάλει σε αυτό.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Οι πελάτες του εστιατορίου που ήταν πλησιέστερα στην παραλία έφυγαν τρομοκρατημένοι και μάλιστα δύο τραπέζια έφυγαν χωρίς να πληρώσουν. Το περιστατικό διήρκεσε 40 λεπτά και τελικά οι αλλοδαποί έφυγαν πριν την άφιξη της Αστυνομίας».

Το «Kensho» ζήτησε από το δικαστήριο να απειληθεί εις βάρος των υπευθύνων του «Nammos» χρηματική ποινή ύψους 150.000 ευρώ και προσωρινή κράτηση διάρκειας έξι μηνών για κάθε παραβίαση της εκδοθείσας απόφασης, προσωρινή διαταγή για να απομακρυνθούν τα εσώρουχα μπροστά από τη βίλα του ξενοδοχείου, να πάψει η στάθμευση των οχημάτων έξω από την είσοδο του «Kensho» και να φύγει το μεγάλο μαύρο πανί που κρύβει την πινακίδα του. Σημειώνεται ότι οι νομικοί εκπρόσωποι του «Nammos» δεν δέχτηκαν τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που τους αποδίδουν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης «Kensho».

idioktiktes
Οι εκ των ιδιοκτητών των δύο επιχειρήσεων, Ζαννής Φραντσέσκος και Γιώργος Νικητίδης

Η προσωρινή διαταγή

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου, αφού έλαβε υπόψη του το περιεχόμενο της αίτησης και όσα ανέπτυξαν προφορικά ενώπιόν του οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων, την κατάθεση της μάρτυρα που έφερε το «Kensho», καθώς και τα έγγραφα που προσκόμισαν αμφότεροι οι διάδικοι, αποφάσισε να δεχτεί εν μέρει το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής.

Διέταξε δηλαδή να απομακρυνθούν τα εσώρουχα που βρίσκονται απλωμένα σε πρόχειρη αυτοσχέδια κατασκευή μπροστά από τη βίλα του ξενοδοχείου και να φύγει το μεγάλο μαύρο πανί και κάθε άλλη κατασκευή που τοποθετήθηκε μπροστά και στο ύψος εντοπισμού του ξενοδοχείου μέχρι τη συζήτηση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η άνευ προηγουμένου κόντρα θα έχει κι άλλα επεισόδια από τη στιγμή που και οι δύο πλευρές δεν φαίνονται διατεθειμένες, τουλάχιστον προς το παρόν, να ρίξουν νερό στο κρασί τους.

panties

-από protothema.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.