Η μισή Ελλάδα καίγεται ξανά, ενώ ο Μητσοτάκης χαριεντίζεται με τον Ζελένσκι, και το χαμόγελο του φτάνει μέχρι το πάτωμα!

Απλησίαστες είναι για για τους Έλληνες οι διακοπές στο Αιγαίο, Πιτσιρίκο, όπως αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος τον αρθρογράφο της Καθημερινής και συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη.

Ο ίδιος απέρριψε πέρσι τον Αύγουστο ένα τρίωρο ταξίδι μετ’ επιστροφής στα Κουφονήσια, καθώς τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (μετ’ επιστροφής) θα κόστιζαν 600 ευρώ.

Και 2.000 ευρώ θα στοίχιζε η πενθήμερη διαμονή στα Κουφονήσια για την τετραμελή του οικογένεια.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Κάπως έτσι, αναπολεί το 1997, όταν μία παρέα νεαρών μπορούσε να πάει στη Σίφνο, να κοιμηθεί στην παραλία, στις Καμάρες, δίπλα από το λιμάνι, την πρώτη νύχτα και να βρει χωρίς ιδιαίτερο ψάξιμο δωμάτια το επόμενο πρωί.

Τότε δεν χρειαζόταν να προγραμματίσεις τίποτα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε ο τουρισμός έγινε η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, αλλά μάλλον αυτό δεν οφείλεται σε κυβερνητικές επιλογές, όσο στα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία και ξενοδοχεία που επέβαλαν συγκεκριμένες πολιτικές.

Το 2019, η Ελλάδα προσέλκυσε 31 εκ. επισκέπτες, από 24 εκ. το 2015, ενώ μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, λόγω της πανδημίας, ο τουρισμός εκτοξεύτηκε ξανά, αντιπροσωπεύοντας το 20% του ΑΕΠ και δημιουργώντας μία στις πέντε θέσεις εργασίας.

Η έκρηξη του τουρισμού στο πέρασμα των δεκαετιών ήταν τόσο μεγάλη στην Ελλάδα, που ένας κάτοικος της Αστυπάλαιας ανέφερε ότι η αγαπημένη του εποχή είναι ο χειμώνας. Πολύ απλά, διότι δεν υπάρχουν τουρίστες στο νησί.

Ακόμα και φέτος, που το καλοκαίρι σημαδεύτηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Εύβοια, με συνέπεια χιλιάδες τουρίστες να φύγουν από την Ελλάδα, ακόμα και με τις υψηλές θερμοκρασίες του 2023, είναι μάλλον απίθανο οι Ευρωπαίοι να προτιμούν στο μέλλον τη Δανία και την Ιρλανδία για τις διακοπές τους.

Το αντίθετο, μάλλον, θα συμβεί. Οι βραχώδεις και άγονες Κυκλάδες, όπου τα δέντρα είναι λίγα και αραιά και οι πυρκαγιές σπάνιες, θα προσελκύσουν, πιθανότατα, ακόμα περισσότερους επισκέπτες.

Από το εξωτερικό, βέβαια, διότι οι φθηνές για τους ξένους αυγουστιάτικος διακοπές στο Αιγαίο, είναι απλησίαστες για τους περισσότερους Έλληνες.

Ως αιτία, παρουσιάζεται η ενεργειακή κρίση, που προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η Ελλάδα που κερδίζει δισεκατομμύρια από τον τουρισμό, θα έπρεπε να αναβαθμίσει τις υποδομές της, όπως οφείλει να κάνει ένα σύγχρονο κράτος.

Υποθέσαμε ότι αυτό το δικαίωμα να παίρνουμε μία ανάσα δίπλα στο σπίτι μας (Αιγαίο) θα ήταν πάντα εκεί για εμάς, αλλά κάναμε λάθος.

Και σε έναν κόσμο, εντελώς εκτός ισορροπίας, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αυτές τις αποδράσεις στο Αιγαίο, απλά να χαθούμε κάποιες φορές στο απέραντο γαλάζιο.

Μερικοί προσπαθούν ακόμα να το κάνουν, αρκεί να σχεδιάσουν τις διακοπές τους τον Αύγουστο ένα χρόνο πριν και να αποδεχτούν το γεγονός ότι θα τις πληρώσουν πολύ ακριβά.

Mιας και έγινε, όμως, λόγος παραπάνω για τις πυρκαγιές και τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου, της πλάκας είναι αυτός ο καύσωνας του Αυγούστου, που διατυμπανίζουν εδώ και μέρες τα κανάλια.

Το ότι θα φτάσει η θερμοκρασία τοπικά και πρόσκαιρα τους 40 βαθμούς δεν λέει τίποτα, όταν στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας δεν θα ξεπεράσει τους 35β.

Eπιλεκτικός καύσωνας είναι αυτός που πλήττει στην πραγματικότητα μόνο τη νότια Γαλλία με τη μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής να είναι 42,4 βαθμοί, όπως επισημαίνει η Le Monde.

Aπό το Meteo France κάνουν λόγο για την πιο θερμή περίοδο για το καλοκαίρι του 2023 και για θερμικό θόλο, καθώς οι υψηλές πιέσεις εγκλωβίζουν τη ζέστη, αλλά πέρα από κάποια 40άρια τοπικά και πρόσκαιρα και μέχρι και την Πέμπτη, οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται γενικά μεταξύ 35 και 39 βαθμών στη νότια Γαλλία.

Εκεί κινητοποιήθηκαν και 260 πυροσβέστες για μία φωτιά.

Βίοι αντίθετοι με τη βορειοδυτική Γαλλία και συγκεκριμένα τη Βρετάνη, όπου το πρωί της Δευτέρας, η θερμοκρασία ήταν στους 13-16 βαθμούς, το μεσημέρι ανέβηκε στους 23-27β., αλλά στα παράλια της Μάγχης δεν ξεπέρασε τους 20-22β.

Στα πράσινα ήταν και το Παρίσι, αλλά και η ευρύτερη περιοχή γύρω από τη γαλλική πρωτεύουσα και τα βορειοανατολικά, με εξαίρεση την Αλσατία, όπου ο συναγερμός για καύσωνα ήταν χρώματος πορτοκαλί.

Καύσωνας με το ζόρι. Μόνο και μόνο για φοβίσουν τα ΜΜΕ τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή στα ψιλά περνούν πραγματικά σημαντικές ειδήσεις, όπως η ακόλουθη.

Η Ιαπωνία θα αρχίσει να ρίχνει από την Πέμπτη 24/8 πάνω από 1 εκ. μετρικούς τόνους επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα στη θάλασσα, όπως μεταδίδει το Reuters.

To εγχείρημα που κρίθηκε ως απαραίτητο για τον παροπλισμό του σταθμού που λειτουργεί υπό την εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τόκιο Tepco, έχει επικριθεί τόσο από την Κίνα, όσο και από αλιευτικούς ομίλους της Ιαπωνίας.

Την είδηση ότι το ραδιενεργό νερό θα αρχίσει να χύνεται στη θάλασσα από την Πέμπτη 24/8 επιβεβαίωσε και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida το πρωί της Τρίτης 22/8.

Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι η αποδέσμευση του νερού είναι ασφαλής και ότι της άναψε το πράσινο φως και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), χαρακτηρίζοντας αμελητέες τις επιπτώσεις για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Ωστόσο, γειτονικές χώρες εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για την ασφάλεια του εγχειρήματος, με την Κίνα να κατηγορεί την Ιαπωνία για εγωισμό και αλαζονεία, αλλά και ότι δεν προχώρησε σε διαβουλεύσεις με τη διεθνή κοινότητα, πριν αποφασίσει να ρίξει το ραδιενεργό νερό στη θάλασσα.

Η Κίνα απαγόρευσε, επίσης, τις εισαγωγές θαλασσινών από δέκα περιφέρειες της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Φουκουσίμα και του Τόκιο και επέβαλε ελέγχους για ραδιενέργεια για τις υπόλοιπες.

Ακτιβιστές από τη Νότια Κορέα διαμαρτυρήθηκαν για το εγχείρημα της Ιαπωνίας, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Σεούλ, η αποδέσμευση των υδάτων πληροί τα διεθνή στάνταρντ ασφαλείας.

Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι το νερό θα φιλτραριστεί, έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία από αυτό, με εξαίρεση το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου. Πρόκειται για το υδρογόνο-3 που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό.

Το συγκεκριμένο νερό είχε χρησιμοποιηθεί το 2011 για να ψύξει τις ράβδους καυσίμων στη Φουκουσίμα, που έλιωσαν μετά το ατύχημα που προκλήθηκε, εξαιτίας του τσουνάμι, που ακολούθησε τον μεγάλο σεισμό εκείνου του Μαρτίου στην Ιαπωνία.

Να δούμε αν οι ευαισθητούληδες με την κλιματική αλλαγή θα κλείσουν τα μάτια σε αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή, που τη βαφτίζουν ασφαλή.

Όπως ασφαλείς θα ήμασταν φέτος από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, που τώρα που η μισή Ελλάδα καίγεται για δεύτερη φορά επί θητείας του, χαριεντίζεται με τον Ζελένσκι.

Kαι καίγονται και άνθρωποι, καθώς βρέθηκαν απανθρακωμένοι 18 μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 26 συνολικά σορούς.

Και ένας βοσκός έχασε τη ζωή του χθες στη Βοιωτία, θύματα που έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Ιουλίου.

Στο μεταξύ, είχαν φτάσει ως τον Πειραιά, τη Σαλαμίνα και την Αίγινα το μεσημέρι της Τρίτης 22/8 οι καπνοί από τις πυρκαγιές στον Ασπρόπυργο και τη Φυλή.

Ήταν ορατοί και από του Φαλήρου τη βραχώδη ακτή.

Κάνοντας κοντράστ, αυτό το τεράστιο άσπρο σύννεφο, με έναν θαλασσοκόρακα, που η παρουσία μου δεν φάνηκε να τον ενοχλεί.

Αμέριμνα κολυμπούσαν και στον πυθμένα, οι καλόγριες, τα μελανούρια, οι σάλπες και οι σαργοί.

Ευτυχώς, που υπάρχει και η θάλασσα για να σβήνουν και οι πυρκαγιές κάποια στιγμή.

Πηγή : pitsirikos.net

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.