Μην ακούτε τι λένε γι’ αυτό το νησί

“Η Ίος, το νησί του φωτός, βρίσκεται στις νότιες Κυκλάδες και φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της. Διακοπές στην Ίο σημαίνει διασκέδαση, κέφι και χορός με φόντο εντυπωσιακά κυκλαδίτικα τοπία”, γράφουν κάποια site, αλλά η Ίος δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι το νησί της νεολαίας, των χίπηδων, των ναρκωτικών, του ποτού και του ξενυχτιού. Η Ίος είναι απ’ όλα.

Μην επηρεάζεστε που όλοι δημοσιεύουν φωτογραφίες με την έντονη νυχτερινή ζωή του νησιού. Μπορεί να ισχύει, αλλά χωρίς τον νεοπλουτισμό και την δηθενιά της Μυκόνου, χωρίς πορτιέρηδες και φουσκωτούς που δέρνουν, χωρίς προκράτηση και ελάχιστη κατανάλωση 200 ευρώ το άτομο. Εδώ τα πράγματα είναι απλά και σχεδόν γνήσια. Η νυχτερινή ζωή της Ίου απευθύνεται στην νεολαία και όχι σε Άραβες μεγιστάνες.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Travel Tips: Καλοκαιρινές διακοπές στην Ίο

Διακοπές στην Ίο

Η Ίος είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Το νησί έχει δύο πολύ διαφορετικές πλευρές: ΠΛΕΥΡΑ ΠΡΩΤΗ: Είναι ένα πανέμορφο γραφικό κυκλαδονήσι, με χωριά, παραλίες και καλντερίμια. ΠΛΕΥΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: Είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί για ξέφρενη νυχτερινή ζωή.

Στα μπαρ και τα κλαμπ της Ίου το κέφι παραμένει αμείωτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες! Το νησί έχει πολλούς πιστούς επισκέπτες που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι για να διασκεδάσουν σε κάποια από τα πιο γνωστά μαγαζιά των Κυκλάδων, όπως το beach club Far Out στον Μυλοπότα και τη Disco69 στη Χώρα.

Είναι, όμως, γνωστή και για τους γραφικούς οικισμούς, τα υπέροχα φυσικά τοπία, τις διαδρομές και τα αξιοθέατά της. Το νησί διαθέτει, επίσης, μαγευτικές παραλίες, που είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και των καταδύσεων. Οπωσδήποτε να δείτε το ηλιοβασίλεμα στη Χώρα της Ίου ή στο Παλαιόκαστρο. Η ομορφιά του κόβει πραγματικά την ανάσα! Για κάποιους μάλιστα, το ηλιοβασίλεμα της Ίου συναγωνίζεται επάξια το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.

Ίος: Οι ωραιότερες παραλίες της

Παραλίες στην Ίο

Οι παραλίες της Ίου φημίζονται για τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά τους. Κάθε χρόνο αρκετές από αυτές βραβεύονται με γαλάζια σημαία. Το νησί διαθέτει αρκετές οργανωμένες παραλίες, κατάλληλες για παιχνίδια στη θάλασσα και θαλάσσια σπορ. Στην Ίο, όμως, θα βρεις και πανέμορφους κρυμμένους κολπίσκους, στους οποίους η πρόσβαση γίνεται μόνο με βαρκάκι ή από μονοπάτι. Οι αγαπημένες παραλίες στην Ίο είναι. Μυλοπότας: Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού, έχει χρυσαφένια αμμουδιά και κρυστάλλινα καταγάλανα νερά. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar. Εδώ μπορείς να κάνεις και θαλάσσια σπορ. Μαγγανάρι: Μεγάλη και εντυπωσιακή με εξωτική ομορφιά. Έχει χρυσή άμμο και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά. Είναι οργανωμένη σε ένα τμήμα της και διαθέτει κάποια μαγαζιά εστίασης. Κάλαμος: Μεγάλη αμμουδερή ακτή με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά. Είναι αρκετά ερημική, καθώς δεν είναι οργανωμένη και η πρόσβαση γίνεται από χωματόδρομο. Ψάθη: Μικρή και αρκετά ήσυχη με άμμο. Είναι οργανωμένη σε ένα τμήμα της και έχει θέα την Ηρακλειά. Παραλία του Παπά: Όμορφος όρμος με γαλήνια κρυστάλλινα νερά, περιβάλλεται από ένα καταπράσινο τοπίο. Ιδανική για όσους θέλουν να απολαύσουν ήσυχες στιγμές δίπλα στο κύμα. Τρεις Εκκλησιές: Ερημική παραλία δίπλα στο Μαγγανάρι, προσβάσιμη από μονοπάτι. Αξίζει τον κόπο για να κάνεις μια βουτιά στα καταγάλανα νερά!

Ίος: το νησί του φωτός | Ferryhopper

Δραστηριότητες και αξιοθέατα στην Ίο

Αν δεν θέλεις να κάνεις έντονη νυχτερινή ζωή, η Ίος προσφέρει πολλές δραστηριότητες που θα σας αναζωογονήσουν. Το νησί έχει επίσης, αρχαιολογικούς χώρους και πολύ όμορφα αξιοθέατα, που αξίζει να ανακαλύψετε. Θα συναντήσετε θαυμάσια κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και κάνοντας τις βόλτες σας θα βρείτε τις κρυμμένες της ομορφιές. Έχουμε και λέμε. Θαλάσσια σπορ: Σε πολλές παραλίες του νησιού θα βρείτε εγκαταστάσεις και σχολές για θαλάσσιο σκι, windsurfing, kitesurfing , αλλά και καταδύσεις. Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου για να γνωρίσετε το παρελθόν του νησιού. Ημερήσιες κρουαζιέρες: Στο λιμάνι θα βρείτε καραβάκια που κάνουν ημερήσιες εκδρομές σε κρυφές γωνιές του νησιού και πανέμορφους κολπίσκους. Επίσκεψη στον προϊστορικό οικισμό του Σκάρκου στην περιοχή του Κάμπου. Βόλτα στους ανεμόμυλους πάνω από τη Χώρα. Η θέα στο Αιγαίο είναι μαγευτική! Πεζοπορία: Η Ίος διαθέτει προσεγμένο πεζοπορικό δίκτυο. Τα περισσότερα μονοπάτια καταλήγουν σε κάποιες από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Η Ίος πήρε το όνομά της στην αρχαιότητα από τη λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Κατ’ άλλους το όνομά της η Ίος το χρωστάει στη φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες. Κάνοντας τους περιπάτους σας στα υπέροχα μονοπάτια της θα συναντήσετε πολλά αγριολούλουδα.

Μην ακούτε τι λένε, Ίος, νησί Ίος, Ios Greek island, Kyklades, Κυκλάδες, διακοπές, nikosonline.gr

Μην το ξεχάσω. Στο νησί υπάρχει και το θαυμάσιο ανοιχτό θέατρο -αρχαιοελληνικού τύπου – «Οδυσσέας Ελύτης», που μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποια παράσταση. Είναι σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα και λάτρη της Ίου Peter Haupt και χωράει 1100 θεατές. Ο προσανατολισμός του προσφέρει μια εκπληκτική θέα στο Αιγαίο.

Μην ακούτε τι λένε, Ίος, νησί Ίος, Ios Greek island, Kyklades, Κυκλάδες, διακοπές, nikosonline.gr

Τι θα φάμε;

Η Ίος έχει καλό φαγητό για όλα τα γούστα, ακόμα και αν το budget σας είναι χαμηλό. Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στο νησί θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, όπως επίσης εκλεκτά τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές νιώτικες συνταγές, που σίγουρα θα σας μείνουν αξέχαστες: Νιώτικα τυριά (π.χ. γραβιέρα, σκοτύρι, μυζήθρα), Κρασί Ίου, Θυμαρίσιο μέλι, Τσιμέτια (κολοκυθανθοί με ρύζι), Μάτσι (παραδοσιακές χυλοπίτες), Ρεβιθάδα και ρεβιθοκεφτέδες, Μοσέντα (καρπουζόπιτα), Λουκουμάδες, Καλασούνια, αποξηραμένα σύκα.

Ίος: το "χρυσό" νησί των Κυκλάδων με την ξεχωριστή ομορφιά & τους έντονους  ρυθμούς | Argiro.gr

-nikosonline.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.