Δισεκατομμυριούχοι χαρίζουν τα λεφτά τους. Να πού πηγαίνουν

Οι χωρισμοί δύο εκ των πιο ισχυρών και πλούσιων ζευγαριών στο κόσμο, έχουν προκαλέσει συζητήσεις και ανησυχίες σχετικά με την φιλανθρωπία τους, σε μια εποχή που φαίνεται ότι οι εκατομμυριούχοι δεν δίνουν τα λεφτά τους σε τέτοιες ενέργειες.

Το διαζύγιο του Bill και της Melinda Gates, ενδέχεται να επηρεάσει το ίδρυμα στο οποίο έχουν επενδυθεί περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Μετά το διαζύγιό της το 2019, η MacKenzie Scott έδωσε τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπίες, ενώ ο πρώην της, Jeff Bezos, υποσχέθηκε 10 δισεκατομμύρια για ένα ” Earth Fund” για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μακράν τα μεγαλύτερα ποσά που δόθηκαν ή υποσχέθηκαν από τον καθένα. Ο Bezzos έχει δεσμεύσει μόνο ένα μέρος των χρημάτων. Ωστόσο, οι τεράστιες περιουσίες του Bezzos και της Scott έχουν μεγαλώσει, ξεπερνώντας πλέον τις δωρεές τους.

Νέοι εκατομμυριούχοι δίνουν επίσης εκπληκτικά ποσά χρημάτων. Ένας από τους δημιουργούς του κρυπτονομίσματος Ethereum δάνεισε Shiba Inu νομίσματα, ένα… κρυπτονόμισμα, αξίας περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα ταμείο ενίσχυσης covid για την Ινδία.

Εν τω μεταξύ το χάσμα μεταξύ των εξαιρετικά πλούσιων και των όχι τόσο πλούσιων αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, τροφοδοτώντας τη συζήτηση για το ρόλο της φιλανθρωπίας στην κοινωνία.

«Οι φιλάνθρωποι λαμβάνουν πάρα πολύ θετική προσοχή από ότι θα έπρεπε», δήλωσε ο Linsey McGoey, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας στην Οικονομική Κοινωνιολογία και Καινοτομία στο Πανεπιστήμιο του Essex. «Αρχίζουμε να υποπτευόμαστε ότι οι άνθρωποι που έχουν δισεκατομμύρια δεν έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».

To ζευγάρι των Gates μαζί με τον φίλο τους Warren Buffett, δημιούργησαν το«Giving Pledge» το 2010. Υποσχέθηκαν να δώσουν την πλειονότητα της περιουσίας τους, ενώ είναι ζωντανοί ή μετά τον θάνατο τους και δελεάζουν περισσότερους από τους πλουσιότερους του κόσμου να κάνουν το ίδιο. Ωστόσο, η  δέσμευση δεν διαθέτει μηχανισμό επιβολής. Είναι μια ηθική και δημόσια υπόσχεση και τα άτομα που εγγράφονται μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξουν γνώμη, με ή χωρίς να το πουν σε κάποιον

Γιατί έχει σημασία

Δεν είναι εύκολο να αποφασίσουν πού θα δώσουν έναν τόνο χρημάτων. Ο Elon Musk ζήτησε δημοσίως στο twitter ιδέες σχετικά με το πώς να χαρίσει την περιουσία του, ύψους 172 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Βezzos έκανε το ίδιο το 2017.

H Scott υιοθέτησε διαφορετική προσέγγιση από κάποιους, δίνοντας τα χρήματά της σε χιλιάδες μικρότερες φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα, που συχνά παραλείπονται από μεγάλους δωρητές. Είπε ότι επρόκειτο να γίνει στοχαστική στις δωρεές της.

Πολλοί δίνουν χρήματα στα δικά τους ιδρύματα και στην συνέχεια χρησιμοποιούν αυτό το όχημα για το πως θα διανείμουν τα χρήματα. Το 2019 ο Ινδός δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας Azim Premji δεσμεύτηκε να μεταφέρει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της εταιρείας του στο ίδρυμά του. Πέρυσι, ο συνιδρυτής της Nik Phil Knight έδωσε 900 εκατομμύρια δολάρια στο δικό του ίδρυμα. Ο Knight έδωσε 500 εκατομμύρια στο παλιό του σχολείο, εκτός από τα προηγούμενα δώρα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο σύμβουλος της Google CEO, Eric Schmidt, και η σύζυγός του Wendy έδωσαν φέτος 150 εκατομμύρια δολάρια για την μελέτη της βιολογίας και της μηχανικής μάθησης.

Μερικοί προτιμούν να χρησιμοποιούν δομές, που ονομάζονται χρηματοδοτούμενες από δωρητές, κάτι που τους επιτρέπει να “παρκάρουν” χρήματα, να λαμβάνουν τα άμεσα φορολογικά οφέλη από την δωρεά και αργότερα να αποφασίσουν που θα στείλουν τα “δώρα”. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι εκατομμυριούχοι θα συνεχίσουν να προσπαθούν να αυξήσουν την φήμη τους μέσω των φιλανθρωπικών τους πράξεων. Η φιλανθρωπική προσφορά του Bill Gates βοήθησε στην αναμόρφωση της φήμης του από τον αδίστακτο CEO μιας εταιρείας, του οποίου τα προϊόντα κυριάρχησαν στην αγορά, σε έναν κομπιουτεράκια φιλάνθρωπο που θέλει να λύσει προβλήματα.

Πηγή: Bloomberg

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.