Ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο Armani;

Εδώ και πάνω από 40 χρόνια το όνομα του βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της μόδας και της διακόσμησης. Ο Giorgio Armani στα 87 του είναι μια ασταμάτητη μηχανή χρήματος και καλού γούστου. Τι ξέρουμε όμως γι’ αυτόν;

Ο Giorgio Armani γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1934, είναι κορυφαίος σχεδιαστής μόδας και ιδιαίτερα γνωστός για την ανδρική του γραμμή. Δημιούργησε την εταιρία του το 1975, και το 2001 θεωρήθηκε ο πιο επιτυχημένος σχεδιαστής που έχει βγάλει η Ιταλία, με ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια προσωπική περιουσία ύψους 8,5 δις δολάρια.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ο Armani γεννήθηκε στη βόρειο Ιταλία, στην πόλη Πιατσέντσα, από πατέρα Αρμενικής-Ιταλικής καταγωγής και μεγάλωσε με το μεγαλύτερο αδελφό του Sergio και την νεώτερη αδελφή του Rosanna. Ενώ στο γυμνάσιο, φιλοδοξούσε να κάνει καριέρα στην ιατρική, τελικά αποφάσισε να ψάξει για μια διαφορετική πορεία. Ξεκίνησε σαν πωλητής στο La Rinascente, ένα πολυκατάστημα στο Μιλάνο, στο τμήμα με τα ανδρικά είδη, με σκοπό να αποκτήσει εμπειρία στην βιομηχανία της μόδας.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960ο Armani συναντήθηκε με τον Sergio Galeotti, έναν αρχιτέκτονα, ο οποίος σηματοδότησε την αρχή μιας προσωπικής και επαγγελματικής σχέσης που κράτησε για πολλά χρόνια. Το 1973, ο Galeotti τον έπεισε να ανοίξει δικό του γραφείο design κι’ αυτό τον οδήγησε σε μια περίοδο κατά την οποία ο Armani εργάστηκε σαν freelancer σχεδιαστής σε μια σειρά από οίκους μόδας, συμπεριλαμβανομένων των: Allegri, Bagutta, Χίλτον, Sicons, GIBO, Montedoro, και Tendresse. Ο διεθνής Τύπος έσπευσε να αναγνωρίσει τη σημασία του Armani υμνώντας την δουλειά του. Έτσι μπόρεσε να αφιερώσει την ενέργειά του στη δική του εταιρία, και το 1975 ίδρυσε την Giorgio Armani s.a. στο Μιλάνο, με τον φίλο του Sergio Galeotti. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, παρουσίασε την πρώτη του συλλογή με ανδρικά ρούχα για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 1976 με το όνομά του. Παράλληλα ξεκίνησε και την γυναικεία γραμμή του.

“Δεν αντέχω τον Μπερλουσκόνι. Όσα κάνει τα βρίσκω χυδαία. Ο τρόπος που μιλάει και όλες αυτές οι γυναίκες του…” Giorgio Armani

Το 1979, μετά την ίδρυση του Giorgio Armani Corporation, ο Αρμάνι άρχισε την παραγωγή για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έγινε ένα από τα κορυφαία ονόματα της διεθνούς μόδας με την εισαγωγή πολλών νέων σειρών και προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των: GA Le Collezioni, Giorgio Armani εσωρούχων & μαγιό, και Giorgio Armani Αξεσουάρ. Στις αρχές του 1980 η εταιρεία υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία με την L’ Oreal  για να λανσάρει αρώματα και ξεκίνησε επίσης τα παιδικά με το Armani Junior, και το πολύ πετυχημένο Emporio Armani.

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του Emporio, ο Armani θεώρησε ότι έπρεπε να εξαπλωθεί σε νεαρότερο ηλικιακά κοινό διαφημίζοντας τα ρούχα του με τηλεοπτικά σποτ, με τεράστιες διαφημίσεις στο δρόμο, όπως επίσης να επιμεληθεί τα ρούχα κάποιων τραγουδιστών και ηθοποιών. Κατάλαβε ότι η σχέση του με την μουσική και τον κινηματογράφο ήταν απαραίτητη, τόσο για λόγους προώθησης όσο και κύρους. Έχει σχεδιάσει τα κοστούμια για το AmericanGigolo (1980), η επιτυχία του οποίου τον οδήγησε σε μια μακροχρόνια συνεργασία με τον κόσμο του κινηματογράφου και έκτοτε έχει φτιάξει κοστούμια για περισσότερες από εκατό ταινίες, μία από τις σημαντικότερες των οποίων ήταν το Untouchables (1987).

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, παρά το θάνατο του Galeotti (1985), ο Armani συνέχισε να επεκτείνει τους εμπορικούς του ορίζοντες ανοίγοντας καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Από Ιαπωνία και Κίνα μέχρι Βραζιλία. Εξαπλώθηκε έντονα και σε προϊόντα όπως: γυαλιά, ρολόγια, καλλυντικά, κάλτσες, δώρα, είδη σπιτιού, είδη διακόσμησης, ρούχα για χειμερινά σπορ, και την νέα σειρά Α / X Armani Exchange.

Το 2008, ο Armani σχεδίασε κοστούμια για ταυρομαχίες, που τα λάνσαρε ο κορυφαίος Ισπανός ταυρομάχος Cayetano Rivera Ordonez 

Tο 2009 ο Armani ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που απαγόρευσε στις επιδείξεις και τις διαφημίσεις του, τα πολύ αδύνατα μοντέλα με σκοπό να καταπολεμηθεί η μάστιγα της Ανορεξίας. Επίσης ήταν απ’ τους πρώτους που έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Έχει σχεδιάσει δύο φορές κοστούμια για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας και της Chelsea αλλά και για την Ιταλική ομάδα των αθλητών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2006 στο Τορίνο και στους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.  

Για την προσωπική του ζωή έχουν γραφτεί πολλά, αλλά ο ίδιος δεν δίνει τροφή για κουτσομπολιό. Μέχρι κάποια στιγμή έλεγαν ότι ήταν bisexual, αλλά μετά μαθεύτηκε η μακροχρόνια σχέση του με τον μέντορα του, τον αρχιτέκτονα Sergio Galeotti, ο οποίος πέθανε από AIDS το 1985, όπως σας έγραψα και πιο πάνω.

Giorgio Armani, Τζόρτζιο Αρμάνι,

Ο Armani σχεδίασε επίσης και τη σειρά EA7, εμπνευσμένη από τον αγαπημένο του Ουκρανό ποδοσφαιριστή Andriy Shevchenko, της Milan με τον αριθμό 7.

Giorgio Armani, Τζόρτζιο Αρμάνι,

Η Chelsea Football Club ανάθεσε στον Armani να δημιουργήσει την σουίτα του Διοικητικού Συμβουλίου της στο Stamfors Bridge, και την ονόμασε “Armani Lounge”

“Είναι ανοησία. Ένα μικρό στήθος δεν πρέπει να γίνει μεγάλο. Προτιμώ να κοιτάζω μία φυσική γυναίκα. Μία γυναίκα θα έπρεπε να έχει το θάρρος να γερνάει και να μην κάνει τα πάντα για να δείχνει πιο νέα” Giorgio Armani

-nikosonline.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.