Μενιδιάτης στο Tsipas Radio: «Τα νυχτερινά κέντρα έχουν δίκιο, αλλά τα cafe-bar δίνουν ψωμί σε πολύ κόσμο»

Ο γνωστός τραγουδιστής, Χρήστος Μενιδιάτης, μιλάει στο Tsipas Radio και την εκπομπή του Ηλία Τσίπα, για το αν πρέπει ή όχι να κάνουν live τα μικρότερά μαγαζιά, αυτά που δεν έχουν άδεια, τονίζοντας ότι αν το δεις το θέμα καθαρά ψυχρά και με βάση το νόμο, οι επιχειρηματίες των νυχτερινών έχουν δίκιο, αλλά από την άλλη, τα μαγαζιά αυτά, καλώς ή καλώς, δίνουν ψωμί σε πολύ κόσμο.

Αναφέρεται ακόμη στα ωράρια, αναλύοντας τους λόγους, για τους οποίους τα παλιά 5μίση, έξι, πρέπει να φύγουν και να αντικατασταθούν από πιο λογικές ώρες, που πρέπει να λήξει ένα πρόγραμμα.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Όλα στη συνέντευξη που ακολουθεί:

Έχεις πειστεί για το εμβόλιο;

«Εγώ, έχω πειστεί, ναι. Θα το κάνω, όπως και να έχει. Γιατί θέλω να βγω από αυτό που ζω και δεν μου αρέσει καθόλου. Δεν μου αρέσει, που για τόσο καιρό απέχω από τη ζωή μου, το επάγγελμα μου, από αυτό που ξέρω να κάνω και από αυτό που αγαπάω τόσο πολύ. Δεν μου αρέσει που έχουν αλλάξει οι ρυθμοί της ζωής μου, δεν μου αρέσει που έχον αλλάξει οι ρυθμοί ζωής των παιδιών μου. Που μορφώνονται και εκπαιδεύονται μέσα από τηλεκπαιδευσεις, οι οποίες είναι λιγότερες αποτελεσματικές από τους παραδοσιακούς τρόπους διδασκαλίας»

Θεωρείς ότι η μόνη λύση για επιστροφή στην κανονικότητα είναι το εμβόλιο;

«Έτσι φαίνεται. Δείχνει ξεκάθαρο. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Επιστήμονες όλου το κόσμου, το παραδέχονται αυτό. Λένε ότι εφόσον εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του πλανήτη ή της κάθε χώρας ξεχωριστά, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Συμφωνείς με την άποψη ότι οι αρνητές του εμβολίου είναι οι αρνητές της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

«Ότι και να γίνει, μας φταίει ο προδότης ο Μητσοτάκης, ο προδότης ο Τσίπρας. Μας φταίνε πάντα αυτοί που μας κυβερνάνε, αυτοί στους οποίους εμείς έχουμε δώσει αξιώματα. Αυτό κάπου, με βάζει και σε σκέψεις. Δεν μπορεί δηλαδή, όλοι αυτοί, που περάσανε από τον τόπο, να είναι προδότες και άχρηστοι. Και εμείς, ως λαός, να είμαστε οι τέλειοι»

Αν ήταν όλος ο κόσμος δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα αποτυπωνόταν και στις δημοσκοπήσεις. Στις οποίες είναι άνετα πρώτος.

«Δεν με νοιάζει αυτό, δεν με αφορά. Κάθε κυβερνήτης, κρίνεται στο τέλος της θητείας του. Και έτσι, φαντάζομαι θα γίνει και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Από το μηδέν έως το 10, ως προς την διαχείριση της πανδημίας, μέχρι τώρα, τι βαθμό θα τους έβαζες;

«Δεν θα το κάνω τώρα αυτό. Γιατί ακόμα πιστεύω πως είμαστε στη μέση. Μ αρέσει, όταν θα έχουμε μια συνολική εικόνα και θα φτάσουμε στο τέλος, θα με ξαναπάρεις τηλέφωνο, να κάνουμε άλλη μια συνέντευξη, να σου πω τότε τι πιστεύω».

Πότε θεωρείς ότι θα φτάσουμε στο τέλος του τούνελ ;

«Από τη φύση μου, είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και δεν μου αρέσει η μαυρίλα. Και το καλό και το κακό, το καταπίνω μέσα μου εύκολα και με βάση αυτό πορεύομαι. Τώρα, το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από όλο αυτό, πόσο μπορεί να συνεχίσει και αν στο μέλλον θα μας βρουν και άλλες πανδημίες, είναι χίλια τα σενάρια. Αλλά δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Γιατί αν μπω, θα μαυρίσει η ψυχή μας και θα καταλήξουμε όλοι σε ψυχιατρικές κλινικές».

Οι πηγές μου, λένε πως στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, είχες δεχτεί κρούση, προκειμένου να κατέβεις στον στίβο της πολιτικής. Σωστά;

«Είναι αλήθεια, αλλά δεν θα το ήθελα τότε. Ήμουν αρνητικός».

Σε κάποια άλλη μελλοντική στιγμή;

«Ίσως να το σκεφτώ, αν δω κάτι το οποίο, στη συγκεκριμένη μελλοντική χρονική στιγμή, με εκφράζει. Αν είναι κάτι το οποίο μπορώ να πιστέψω και δεν θα έχει να κάνει με παρατάξεις, αλλά με την ικανότητα των ανθρώπους, των ομάδων, των κοινωνιών, να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να φτάσουν σε κάποιο στόχο»..

Στο κομμάτι νύχτα ….;

«Στο κομμάτι νύχτα, μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά. Ούτε και εδώ θέλω να είναι απαισιόδοξος, γιατί θα μελαγχολήσω. Σίγουρα, ο κλάδος δεν είναι ότι επηρεάστηκε απλά από την πανδημία. Μηδένισε. »

Κακώς ή καλώς έγινε αυτό;

«Θα σου πω από ιδία εμπειρία. Φέτος το καλοκαίρι, από τέλος Ιουνίου, μέχρι και την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου-αν θυμάμαι καλά, δούλεψα στο Frangelico, μαζί με τον Ηλία Βρεττό. Φυσικά, τηρώντας όλους τους κανονισμος, με σκοπό να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος των ανθρώπων, που μας επισκέπτονταν. Πίστεψε μας, ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Μετά από κάποια ώρα, δεν μπορείς να ελέγξεις τον κόσμο. Να τον εμποδίσεις ουσιαστικά να έρθει σε επαφή με τον δίπλα του, να σηκωθεί, να χορέψει, να φλερτάρει. Οπότε, αν και δεν με συμφέρει αυτό που θα πω, αλλά με το δεδομένο υπάρχον πρόβλημα, ήταν αρκετά επικίνδυνο, να συνεχίσει η λειτουργία του νυχτερινού κέντρου, στο οποίο δούλευα».

Στο θέμα που έχει ανοίξει, ότι πρέπει να μπει μια τάξη στα μαγαζιά και ο καθένας να δουλέψει στο είδος του, τι άποψη έχεις;

«Το θέμα ήρθε στην επιφάνειά και πήρε μεγάλη διάσταση από μια συνάντησή που έγινε πριν λίγο καιρό. Σε αυτήν, συμμετείχαν κάποιοι από τους πιο ισχυρούς του χώρου, επιχειρηματίες και τραγουδιστές μαζί και μέλη της κυβέρνησης. Αλλά υπάρχει πολλά χρόνια πριν. Δηλαδή, οι επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων, που έχουν άδεια λειτουργίας νυχτερινού κέντρου, να διαμαρτύρονται για κάποια άλλα μαγαζιά, που δεν έχουν αυτή την άδεια και δεν πληρούν αυτές τις προδιαγραφές. Και λένε ότι δεν θα πρέπει να τους επιτρέπεται να κάνουνε τέτοιου είδους live εμφανίσεις. Αν το δούμε τελείως ψυχρά, κυνικά, αλλά βάση το νόμο, έχουν δίκιο. Αλλά από την άλλη, μην ξεχνάτε ότι αυτά τα μαγαζιά, μικρότερα ή μεγάλα και είναι καφέ, μπαρ, all day, πουλάνε φαγητό, καλώς η κακώς, δίνουν ψωμί σε πολύ κόσμο».

Συζητιέται επίσης πολύ έντονα ότι τα παλιά ωράρια, να τα ξεχάσουμε, όταν ανοίξουν τα μαγαζιά.

«Ηλία, πιστεύω ότι αυτό το θέμα του ωραρίου, ήρθε για να μείνει. Όταν αυτή η πανδημία έρθει στο τέλος της, τίποτα δεν θα μας βρει όπως ήμασταν όταν σταματήσαμε. Δηλαδή, το πέντε, πεντέμισι, έξι, έξι και…την ώρα που κατεβαίναμε από την πίστα, έχει περάσει πιστεύω ανεπιστρεπτί. Θα μπούνε πολύ πιο λογικά ωράρια. Δύο με δυόμιση είναι ένα πολύ καλό χρονικό σημείο, για να τελειώνει ένα πρόγραμμα. Και άντε το Σάββατο, μέχρι τις τρείς. Από κει και πέρα, είναι υπερβολή».

Με αυτό το ωράριο, θα βγαίνει περισσότερος κόσμος;

«Είναι αυτό που λέω, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επειδή το ξενύχτι, όπως το γνωρίζαμε, ανήκει στις περασμένες δεκαετίες. Ο κόσμος έβγαινε και πήγαινε πρώτα για φαγητό, μετά σε club, μετά διασκέδαζε σε κάποια μπουζούκια και τέλος σε after. Αυτό έχει περάσει. Ο κόσμος, πλέον, βγαίνει στοχευμένα. Θέλει να πάει να φάει και θα πάει σπίτι του μετά. Θέλει να πάει να ακούσει κάποιον τραγουδιστή που γουστάρει. Θα πάει εκεί και τέρμα. Εγώ πιστεύω το ξενύχτι, κάνει μεγαλύτερο κανό. Αφού εμποδίζει πολλούς ανθρώπους, που θέλουν να έρθουν στα μαγαζιά μας και δεν γουστάρουν να ξενυχτίσουν. Γιατί την άλλη μέρα, έχουν υποχρεώσεις, τις δουλειές τους, τις οικογένειες τους ».

Μια άλλη κουβέντα, που ακούγεται στους κύκλους της νύχτας, είναι πως στην επόμενη ημέρα, η ψαλίδα θα ανοίξει ακόμα περισσότερο υπέρ των μεγάλων.

«Αυτό πραγματικά το έχω πει, πριν ακόμα εμφανιστεί η πανδημία και όλο αυτό το πρόβλημα. Μπαίνουμε σε μια φάση, όχι μόνο στο δικό μας χώρο, αλλά στους περισσότερους επαγγελματικούς χώρους, που οι δυνατοί θα δυναμώσουν πάρα πολλοί. Αυτοί που έχουν τις βάσεις, θα εντάξουν στην δυσκολία και θα γιγαντωθούν. Και δυστυχώς, αυτοί που είναι και δεν είναι, θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Κλείνοντας, να περιμένουμε κάτι καινούργιο δισκογραφικά, με την έλευση του νέου έτους ;

«Είχα πολύ ελεύθερο χρόνο, να ακούσω αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα και πλέον είμαι πολύ κοντά, στην τελική μου επιλογή. Το θέμα είναι βέβαια ο χρονικός ορίζοντας. Πότε. Γιατί θα εξαρτηθεί από το πότε θα δούμε ακτίνα φωτός στη δουλειά μας».

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.