Κοντά στην εξαγορά του 50% του ΣΥΝ.ΚΑ. η Μασούτης

Πολύ κοντά στο να λάβει το 50% της υπό σύστασης ΑΕ που δημιουργεί η κρητική συνεταιριστική αλυσίδα ΣΥΝ.ΚΑ μεταφέροντας εκεί τις δραστηριότητες του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, βρίσκεται η Μασούτης. Μία εξέλιξη που θα δημιουργήσει το έδαφος για την αλυσίδα απ’ τη Θεσσαλονίκη να αποκτήσει σημαντικό αποτύπωμα στην αγορά της Κρήτης – και όχι μόνο – που σήμερα η ΣΥΝ.ΚΑ. εμφανίζεται να ελέγχει ως και 20%.

Είχαν προηγηθεί σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, τα οποία επιβεβαίωσαν στο newmoney πηγές από την “Διαμαντής Μασούτης ΑΕ”. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στη συμφωνία και εμφανίζονται αποφασισμένες «να σχεδιάσουν από κοινού την επόμενη μέρα για το νέο εταιρικό σχήμα».

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Σημειώνεται ότι η ΣΥΝ.ΚΑ που έχει έδρα στα Χανιά, έχει καταστήματα στην Κέρκυρα (μέσω της εξαγοράς της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Δήμητρα Μαρκάτο) αλλά και στις Κυκλάδες μέσω της εξαγοράς της Βιδάλης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το 2020 ο τζίρος ανήλθε στα 186,2 εκατ. ευρώ από 189,18 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στις 524 χιλ. ευρώ, από 688 χιλ. ευρώ το 2019. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2021 έκλεισε με σαφή άνοδο των πωλήσεων χάρη στην «εκτίναξη» της τουριστικής κίνησης.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η είδηση περί επικείμενης συμφωνίας με την Μασούτης έρχεται λίγο μετά την γνωστοποίηση εκ μέρους του ΣΥΝ.ΚΑ ότι θα ξεκινούσε τη διαδικασία εταιρικού μετασχηματισμού προχωρώντας σε απόσχιση του κλάδου χονδρικού και λιανικού εμπορίου και στη σύσταση νέας εταιρείας με την επωνυμία «ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Ανώνυμος Εταιρεία».

Στο νέο σχήμα, πλέον φαίνεται ότι θα κουμπώσει η Μασούτης ως συνιδιοκτήτρια. Το ύψος της επί της Αρχής συμφωνίας δεν έχει γίνει γνωστό. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που υπογράφουν οι ορκωτοί ελεγκτές για την απόσχιση της δραστηριότητας χονδρικού – λιανικού εμπορίου και ένταξη του στην υπό σύσταση ΑΕ, η καθαρή θέση του κλάδου “χονδρικού και λιανικού εμπορίου” του Συνεταιρισμού εκτιμήθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου στα 3,61 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης ιδρύθηκε το 1979, από 482 ιδρυτικά μέλη, με έδρα την πόλη των Χανίων. Το δίκτυο του σήμερα σε Κρήτη, Κέρκυρα και Κυκλάδες φθάνει τα 77 καταστήματα και έχει πάνω από 1.600 εργαζόμενους.

-newmoney.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.