Κι ένας Άγιος προστάτης όσων δραπετεύουν από τη φυλακή

Πόσοι χριστιανοί να το γνωρίζουν; Ούτε, ίσως, κι αυτοί που την κοπανάνε από τις φυλακές! Η καλή Εκκλησία φροντίζει και για τους δραπέτες, όχι μόνον τους φυλακισμένους. Έχει, δηλαδή, αναγνωρίσει έναν άγιο, κάποιον Αγάπιο, ως προστάτη των φυλακισμένων. Ιδιαίτερα εκείνων που το σκάνε από τη φυλακή διότι δεν αντέχουν άλλο πίσω από τα σίδερα.Αγάπιος, λοιπόν. ένας από τους πολλούς, τους αμέτρητους άγιους. Ο προστάτης των δραπετών από τις φυλακές. Αυτός που κάνει απόδραση έχει τύχη όταν πιστεύει. Να γλυτώσει από τον άγιο που προστατεύει όσους υπηρετούν το νόμο, όσοι κυνηγούν τους δραπέτες. Καθόλου άσχετος με τις φυλακές ο Αγάπιος, δούλος ήταν και τον είχαν χώσει σε κελί, διότι ήταν απείθαρχος, κι είχε καταφέρει να απελευθερωθεί. Γιορτάζεται κάθε πρώτη Μαρτίου.

Υπ’ όψιν ότι ο άγιος Νικόλαος δεν είναι προστάτης μόνο των ναυτικών, αλλά και των πειρατών. Κι αυτοί εργαζόμενοι στη θάλασσα είναι, παράνομοι βέβαια, αλλά θεοσεβούμενοι και οικογενειάρχες, βιοπαλαιστές.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Σήμερα, για να μη ξεφεύγουμε άλλο, 15 Μαρτίου είναι η μνήμη του Παλαιστίνιου Αγάπιου και των συν αυτώ μαρτύρων. Μία παρέα ήταν και τους αποκεφάλισαν. Αν οι Ρωμαίοι, τότε, τον 3ο αιώνα, τους είχαν ξηγηθεί αλλοιώς, δηλαδή αδιαφορούσαν για την πίστη στον Χριστό του Αγάπιου και των κολλητών του και δεν τους έπαιρναν το κεφάλι, ε, τότε δεν θα τους περνούσε στα κιτάπια της και η Εκκλησία.

Αγάπιος. Από την ελληνική λέξη Αγάπη. Δεν υπολογίζει άλλος την ίδια του ζωή του για την αγάπη του σε μια γυναίκα, στην πατρίδα του, στην οικογένειά του. Δεν προδίδει την αγάπη του, την ιδεολογία του, το αφεντικό του, τον αδελφό του.Ο συγκεκριμένος Αγάπιος που γιορτάζει σήμερα 15 Μαρτίου προτίμησε το θάνατο παρά να αρνηθεί τον Χριστό. Η φέρουσα το όνομα Αγάπη δεν γιορτάζει σήμερα. Όχι όλοι μαζί, οι γυναίκες με το όνομα Αγάπη έχουν τη δική τους ημέρα στις 17 Σεπτεμβρίου.

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.