Henry Holterman (Reggeborgh): Πώς ο Ολλανδός billionaire έγινε ο μεγαλύτερος ξένος μέτοχος εισηγμένης εταιρείας – Τα επόμενα σχέδια για την Ελλάκτωρ

Henry Holterman, ο Ολλανδός που αγάπησε την Ελλάδα και τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του κατασκευαστικού κλάδου.

Η αγάπη του για την Ελλάδα τον έφερε πριν μερικά χρόνια στο νησί των Φαιάκων αποκτώντας το Antico Rosso, ένα εμβληματικό αρχοντικό του 17ου αιώνα, γνωστό και ως αρχοντικό Κουρκουμέλι, το οποίο μάλιστα γειτνιάζει με το σπίτι του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Στον επιχειρηματικό στίβο ο Henry Holterman, διέβλεψε τις ανοδικές προοπτικές της ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς, ποντάροντας μάλιστα κεφάλαια ύψους περίπου 530 εκατ. ευρώ αλλά  και την προσωπική του υστεροφημία.

Παράλληλα προγραμματίζει να επενδύσει στους τομείς της  ενέργειας της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Ο ισχυρός άνδρας της Reggeborgh Invest B.V. κατέχει πλέον  από χθες το 46,1% του Ομίλου της Ελλάκτωρ, καθώς μέσω  της δημόσιας πρότασης εξαγόρασε επιπλέον το 15,63% του μετοχικού της κεφαλαίου έναντι τιμήματος 95,2 εκατ. ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο ο Henry Holterman αναρριχάται  στην κορυφή της “dream team”  των ξένων επενδυτών που κατέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά εισηγμένων η μη εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με μπασκετικούς όρους “φοράει” την φανέλα με το νο 1, καθώς είναι ο μεγαλύτερος αλλοδαπός μέτοχος σε ΕΤΑΙΡΕΙΑ εισηγμένη η μη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την  αξία του ποσοστού που κατέχει αγγίζει τα 256,77 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάκτωρ έχει κεφαλαιοποίηση 577 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται, δε, πως τα κεφάλαια που έχει διαθέσει προκειμένου να χτίσει αυτή τη θέση στον Όμιλο ανέρχονται συνολικά στα 248,5 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα φτάσει τα 340 εκατ. ευρώ  όταν  ενεργοποιηθεί σε λίγα χρόνια, η ρήτρα εξαγοράς του 15% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ που κατέχει τώρα ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, μέσω της MOTOR OIL.

Ενώ εκτιμάται πως μπορεί να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, εάν υπάρξει συμφωνία με το “φιλικά προσκείμενο” Fund Atlas που κατέχει το 10% του Ελλάκτωρα.

Κάτι τέτοιο βέβαια φαντάζει εξαιρετικά απίθανο.

Σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να είναι στα σχέδια του ολλανδού billionaire,  να διατηρήσει το 46,1% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

Από τις αρχές του 2023 (αφού οριστικοποιηθεί η πώληση της ΑΝΕΜΟΣ στην Motor Oil και αποπληρωθεί το ακριβό ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ) στόχος της διοίκησης της Ελλάκτωρ είναι να πραγματοποιήσει την πώληση σημαντικών πακέτων μετοχών μέσω  placement.

Το ποσοστό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Το αρχοντικό Antico Rosso στην Κέρκυρα

Κατασκευές: Η είσοδος στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η επική μάχη για τον Ελλάκτωρ

Ο Henry Holterman είχε διαβλέψει την ανοδική τροχιά των κατασκευών στην Ελλάδα καθώς το 2018, δύο χρόνια πριν ξεκινήσει η διαμάχη  Καλλιτσάντση- Μπόμπολα και Κούτρα για την επικράτηση στον Ελλάκτωρ, το ολλανδικό family office είχε αποκτήσει σταδιακά το 30% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έναντι περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Επομένως, αθροιστικά για Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Ολλανδός επιχειρηματίας έχει επενδύσει περίπου 378 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια ξεκίνησε να «κτίζει» την παρουσία του στην Ελλάκτωρ, καθώς ήδη από το 2020 κατείχε ποσοστό ύψους άνω του 4,9%, ενώ στα τέλη του ίδιου έτους βρέθηκε στο 27% ύστερα από την εξαγορά του ποσοστού του Λεωνίδα Μπόμπολα και την ενεργοποίηση του Call Option των μετοχών του Ομίλου.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούσαν μέρος των μαχών που δόθηκαν το 2020 στο πλαίσιο του proxy war εναντίον των αδερφών Καλλιτσάντση, οι οποίοι ήταν οι ηγέτες του κινήματος Change 4 Ellaktor και πέτυχαν να αναλάβουν τα ηνία της διοίκησης του ομίλου από το 2018.

Η μάχη που ακολούθησε από τον Ιανουάριο του 2021 με τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη και τον Αλέξανδρο Εξάρχου, οι οποίοι κατείχαν το 29,9% των μετοχών της Ελλάκτωρ μέσω των Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings, ήταν επικών διαστάσεων.

Η διαμάχη αυτή διήρκησε ενάμιση έτος και η λύση δόθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν ο Όμιλος Βαρδινογιάννη αγόρασε το ποσοστό των εφοπλιστών έναντι 189 εκατ. Ευρώ.

Η μάχη αυτή αλλά και η επιμονή του ισχυρού επιχειρηματία είναι απόδειξη της πίστης του τόσο στον Όμιλο Ελλάκτωρ, όσο και τις κατασκευές και τη χώρα μας εν γένει.

Το μπάσιμο στις τηλεπικοινωνίες – Τι θα κάνει με τα media

Εκτός από τις κατασκευές και τη διαμάχη για τον Ελλάκτωρ η Reggeborgh φλέρταρε με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.

Oι Ολλανδοί επενδυτές σε συνεργασία με την Athena Odyssey είχαν δείξει ενδιαφέρον για τη Forthnet, καθώς επεδίωκαν πιθανές συνέργειες με τις εταιρείες οπτικών ινών Reggefiber και Eurofiber που ανήκαν στο χαρτοφυλάκιο του Family Office.

Ενδεικτικό της μάχης που δόθηκε για το μπάσιμο στις τηλεπικοινωνίες ήταν το γεγονός ότι εκπρόσωποι της Reggeborgh δε δίστασαν να εμφανιστούν στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες παρουσιάζοντας μία τραπεζική επιταγή ύψους 60 εκατ. Ευρώ προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Ωστόσο, το deal δεν προχώρησε, αλλά οι Ολλανδοί είχαν κάνει ήδη εμφανή την παρουσία τους και στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες.

Επιπλέον, ο Ολλανδός επενδυτής κατέχει ένα μικρό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα της εκμετάλλευσης ακινήτων στο Κέντρο της Αθήνας καθώς έχει δημιουργήσει κοινή εταιρεία σε συνεργασία με τον έμπειρο και ικανό Κωνσταντίνο Τούμπουρο που είναι και μέλος του ΔΣ της Ελλάκτωρ.

Πρόσφατα στην αγορά υπήρξε μια αόριστη φήμη ότι η  Ελλάκτωρ, ίσως συζητάει την εξαγορά media στην Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

“Δεν τον απασχόλησε ποτέ το θέμα”  λένε πηγές που γνωρίζουν τις θέσεις του Ολλανδού φιλέλληνα.

Ποιος είναι ο Henry Holterman και η αγάπη του για την Κέρκυρα

Ο Henry Holterman έχει παντρευτεί την Gerita Wessels, η οποία είναι μία από τις δύο κόρες του Dik Wessels που ίδρυσε τον ολλανδικό κατασκευαστικό κολοσσό VolkerWessels.Η VolkerWessels είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης της Kondor Wessels και της Volker Stevin (η οποία ιδρύθηκε το 1854).

Σημειώνεται πως η οικογένεια των Wessels είναι μία από τις πλουσιότερες της Ολλανδίας.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τη λίστα Quote 500 ο Ολλανδός πατριάρχης ήταν το 2017, όταν και απεβίωσε, ο 3ος πλουσιότερος άνθρωπος της Ολλανδίας με την περιουσία του να ανέρχεται στα 4 δισ. Ευρώ.

Ο Dik Wessels, ιδρυτής της κατασκευαστικής VolkerWessels

Η Reggeborgh Invest ιδρύθηκε το 1990 ως όχημα για τις επενδύσεις της οικογένειας των Ολλανδών δισεκατομμυριούχων και ο Dik Wessels επέλεξε το Henry Holterman για να αναλαμβάνει τα ηνία της το 1991.

Η επενδυτική τακτική του ολλανδικού κολοσσού, η δραστηριότητα του οποίου γιγαντώθηκε με το πέρασμα του χρόνου, περιλαμβάνει την ενασχόληση με στρατηγικές επενδυτικές ευκαιρίες μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Διαθέτει ένα ισχυρό, χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαμβάνει εταιρείες από διάφορους κλάδους, όπως κατασκευές και υποδομές, ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, εμπορεύματα και ενέργεια.Εκτός από την αγάπη του προς τη χώρα μας λόγω των επενδύσεων, ο Ολλανδός επιχειρηματίας έχει έναν ακόμη λόγο να προτιμάει την Ελλάδα και αυτός δεν είναι άλλος από την Κέρκυρα.

Μάλιστα, η αγάπη του για το νησί των Φαιάκων εκφράζεται και με πλήθος δωρεών καθώς πρόσφατα προχώρησε στη δωρεά ενός υπερσύγχρονου σκάφος Ελληνικής κατασκευής της “VIKING NORSAFE” για το Λιμενικό Κέρκυρας. Επίσης, ο Henry Holterman μαζί με τη σύζυγό του στηρίζει με παροχή εξοπλισμού το Κέντρο ΑΜΕΑ «Η Μέλισσα» και το ΕΚΑΒ Κέρκυρας.

mononews.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.