Γεννημένος κακοποιός ο νταβατζής, ο “Θεσσαλονικός”

Ποιος ήταν αυτός ο Σαλονικιός που έγινε τραγούδι και μεγάλη επιτυχία του Στράτου Διονυσίου; Άρχισε την καριέρα του στο έγκλημα το 1965, όταν συνελήφθη πρώτη φορά για κλοπή μοτοσυκλέτας. Μόνιμος τρόφιμος των αναμορφωτηρίων και των φυλακών, έχτισε πολύ γρήγορα το μύθο του ως νταής και νταβατζής. Το ποινικό του μητρώο ήταν γεμάτο με κατηγορίες: παράνομη οπλοφορία, κλοπές, φθορά ξένης περιουσίας, σωματικές βλάβες, οπλοχρησία και αντίσταση κατά της αρχής.

Ο “όμορφος νταβατζής” – όπως τον αποκαλούσαν οι εφημερίδες της εποχής – έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν απείλησε την Μπέμπα Μπλανς, ότι θα την χαρακώσει στο πρόσωπο. Εκείνη πήγε στην αστυνομία για να την προστατέψουν. Ο εκβιαστής και τζογαδόρος, γνωστός ως “Ο Σαλονικιός” κυκλοφορούσε με πολυτελή αυτοκίνητα της εποχής και του άρεσε να στοιχηματίζει στον ιππόδρομο. Η μεγάλη του αδυναμία όμως ήταν η χαρτοπαιξία και ειδικά η πόκα.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ο άνθρωπος που έγινε ο φόβος και ο τρόμος της νύχτας, λεγόταν Γιάννης Γκουλιόβας. Γεννήθηκε στον Κολινδρό Πιερίας, μια κωμόπολη που φημίζεται για τα κεράσια της, μεταξύ Κατερίνης και Θεσσαλονίκης – κοντά στην Βέροια και την Βεργίνα. Δεν ξέρουμε σε τι οικογένεια μεγάλωσε και σε ποιο περιβάλλον, αλλά ούτε σχολείο πήγε, ούτε έμαθε κάποια τέχνη. Από μικρός ήθελε να το παίζει νταής. Του άρεσε το εύκολο χρήμα και κάπως έτσι η πορεία του χαράχτηκε από πολύ νωρίς.

Πριν ακόμα ενηλικιωθεί αρχίζει να μπαινοβγαίνει στα αναμορφωτήρια – οι φυλακές έγιναν το δεύτερο σπίτι του. Και ξέρουμε πολύ καλά πως όταν κάποιος βρεθεί πίσω από τα κάγκελα μπαίνει πρωτάρης και βγαίνει πρύτανης στην παραβατικότητα.

Από το 1965 και μετά η φήμη του Γκουλιόβα αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις «θρύλου». Λημέρι του πλέον έχει γίνει η Θεσσαλονίκη και έτσι αποκτά και το προσωνύμιο του. Ο «Σαλονικιός» είναι ο πλέον γνωστός νταής της πόλης. Νταβατζής, σκληρός και άκρως επικίνδυνος δεν διστάζει να τραβήξει πιστόλι ή να βγάλει μαχαίρι για ψύλλου πήδημα, μόνο και μόνο για εκφοβισμό και επίδειξη δύναμης.

Στέκι του ήταν όλα τα κακόφημα μπαρ και τα μπουζούκια. Όταν έμπαινε σ’ αυτά τα μαγαζιά το πρώτο που έκανε ήταν να βγάζει το πιστόλι και να το αφήνει πάνω στο τραπέζι, στέλνοντας μήνυμα προς όλες της κατευθύνσεις. Μαγαζάτορες, πελάτες, μπράβους και τραγουδίστριες. Ζούσε από τις…γυναίκες. Είτε ήταν πόρνες ή τραγουδίστριες. Τις εκβίαζε, τις εκφόβιζε και του έδιναν χρήματα.

Η αστυνομία δεν τον άφηνε ήσυχο, είχε γίνει σκιά του, αλλά αυτός συνέχιζε απτόητος. Το να μπαινοβγαίνει στις φυλακές δεν ήταν κάτι που τον ενοχλούσε. Πιθανότατα το έβλεπε και σαν ευκαιρία για νέες γνωριμίες ή…ως διακοπές. Του άρεσε να επαναλαμβάνει τη φράση που είχε πει ο διάσημος αναρχικός Clément Duval στο δικαστήριο: “Ο αστυφύλακας με συνέλαβε εν ονόματι του νόμου. Κι εγώ τον χτύπησα εν ονόματι της ελευθερίας”.

Το ποινικό του μητρώο περιελάβανε κάτι περισσότερο από τον… μισό ποινικό κώδικα! Παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, μαστροπεία, εκβιασμοί, κλοπές, ληστείες, φθορά ξένης περιουσίας, απλές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, αντίσταση κατά της αρχής και η λίστα δεν είχε τελειωμό. Και όσο αύξανε την δράση του, τόσο μεγάλωνε η φήμη του, τόσο πιο αδίστακτος και «αχόρταγος» γινόταν. Κυκλοφορούσε με πολυτελή αυτοκίνητα, έπαιζε μεγάλα ποσά στον ιππόδρομο και σύχναζε σε παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες προκειμένου να παίζει την αγαπημένη του πόκα.

Όσοι ξέρουν λένε πως ο Γκουλιόβας κυκλοφορούσε με δυο νεαρές πόρνες από τις οποίες έπαιρνε τις εισπράξεις της βραδιάς και στη συνέχεια τις ανάγκαζε να μένουν δίπλα του και να τον φροντίζουν σαν υπηρέτριες. Όταν μάλιστα δεν του έφερναν αρκετά χρήματα τις χτυπούσε ακόμα και δημόσια.

Το πανελλήνιο τον έμαθε από ένα γεγονός που πήρε διαστάσεις στον τύπο της εποχής. Θύμα του η γνωστή τραγουδίστρια Μπέμπα Μπλανς η οποία ένα βράδυ, τρομοκρατημένη εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα γιατί φοβόταν για την ζωή της.

Η εμφάνιση στην Αθήνα

Επειδή στην Θεσσαλονίκη δεν τον άφηναν σε χλωρό κλαρί οι αστυνομικοί, αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα. Άρχισε να δικτυώνεται ξεκινώντας να πουλάει προστασία σε διάφορα μικρά μπαρ σε κακόφημες γειτονιές ενώ παράλληλα έκανε κλοπές και εκβιασμούς. Ένα βράδυ τον στρίμωξαν γερά στο “Greek Saloon” στην οδό Φυλής, αλλά κατάφερε να ξεφύγει.

Στην Αθήνα όμως είχε δημιουργήσει εχθρούς και αντιπάθειες, κι’ έτσι το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου του 1977, ένας άγνωστος άνδρας ενημέρωσε την Ασφάλεια πως ο «Σαλονικιός» βρισκόταν σε μια χαρτοπαικτική λέσχη στην οδό Σύρου στην Κυψέλη.

Λίγο αργότερα περιπολικά αλλά και συμβατικά αυτοκίνητα της Ασφάλειας γεμάτα με ένστολους και αστυνομικούς με πολιτικά περικυκλώνουν την λέσχη, «κόβοντας» στον Γκουλιόβα κάθε πιθανότητα διαφυγής. Ένας αστυνομικός μπήκε μέσα στη λέσχη και φωνάζοντας δυνατά, ρώτησε «ποιος είναι ο Σαλονικιός;». Αμέσως στράφηκε στο νεαρό με το μούσι και το μακρύ μαλλί και απευθυνόμενος σε εκείνον επανέλαβε: «εσύ είσαι ο Σαλονικιός»; Ο κακοποιός αμέσως σηκώθηκε από τη θέση του και πήγε προς την τουαλέτα με στόχο να διαφύγει. Αστυνομικοί με πολιτικά που ήδη είχαν μπει μέσα στη λέσχη, ωστόσο, τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Ο Σαλονικιός, νταβατζής, τζογαδόρος, μαχαιροβγάλτης, Salonikios, Γιάννης Γκουλιόβας, πορνεία, νύχτα, παρανομίες, εκβιαστής, Giannis Gioulovas, nikosonline.gr

Ο Γκουλιόβας, ωστόσο, δεν ήταν διατεθειμένος να παραδοθεί έτσι εύκολα. Με μια απότομη κίνηση κατάφερε και απέφυγε τους αστυνομικούς που τον κρατούσαν και έβγαλε σε έναν από αυτούς μαχαίρι φωνάζοντάς του «πίσω γιατί θα σε ξεκοιλιάσω». Όταν έκανε ένα βήμα μπροστά για να τον χτυπήσει, ο αστυνομικός τράβηξε το όπλο και τον πυροβόλησε στο στήθος. Το τέλος για τον «Σαλονικιό» ήρθε λίγο αργότερα, μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Γενικό Κρατικό.

-nikosonline.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.