Fourlis: Οι επενδύσεις σε ΙΚΕΑ, Intersport και το deal με ΑΒ

Στα 600 εκατ. ευρώ βάζει τον πήχη των πωλήσεων για το 2024 ο όμιλος Fourlis, που βλέπει σταδιακή βελτίωση περιθωρίων κέρδους μέχρι το 2027, έτος-ορόσημο του στρατηγικού του πλάνου εν όψει της ανάπτυξης του ΙΚΕΑ στο Ελληνικό, ενώ προωθεί επενδύσεις, σε επέκταση τόσο των εδραιωμένων δικτύων του (IKEA και Intersport), όσο και του νεότερου, Holland & Barrett, που εκτός από monobrand καταστήματα, αναπτύσσει και shop in shop στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος.

Ήδη λειτουργεί το πρώτο Holland & Barrett (H&B) στο ΑΒ Ελληνικού και μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται να επεκταθεί το concept σε 10 καταστήματα της αλυσίδας.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ο Βασίλης Φουρλής, επικεφαλής του ομίλου, και ο Δημήτρης Βαλαχής, CEO, ενώπιον θεσμικών επενδυτών και αναλυτών χθες, αναμένεται βελτίωση ΕΒΙΤ margin στον τομέα του retail, στο 8% σταδιακά μέχρι το 2027, από 4% το 2023. Όπως εξήγησε ο κ. Φουρλής, αναμένεται υψηλότερη επίδοση (του 8%) από τη δραστηριότητα της ΙΚΕΑ, που θα αντισταθμίσει την όποια υστέρηση των άλλων δραστηριοτήτων, ώστε μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας να ικανοποιηθεί ο στόχος. Ο όμιλος, σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, έχει πετύχει λειτουργικό πλεονέκτημα, με την αύξηση του τζίρου να τροφοδοτεί αύξηση της κερδοφορίας με μεγαλύτερη ταχύτητα, τάση που επιβεβαιώνεται στην έναρξη της νέας χρονιάς. Για το σύνολο του 2024, που ήδη καταγράφεται θετική πορεία τζίρου και κερδοφορίας στο α’ τρίμηνο, ο ενοποιημένος τζίρος προβλέπεται να φτάσει στα 600 εκατ. ευρώ, καθιστώντας εφικτό τον στόχο των 750 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2027, με βάση το στρατηγικό πλάνο, που αναθεωρείται κατά ένα έτος (αντί του 2026), λόγω της καθυστέρησης ανάπτυξης του ΙΚΕΑ Ελληνικού. Ειδικότερα, 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα έρθουν από την ΙΚΕΑ και 250 εκατ. ευρώ από Intersport και Holland & Barrett μαζί.

Ως αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων, το ποσοστό των κερδών προς διανομή (payout) θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα φέτος, ενώ η διοίκηση του ομίλου σχεδιάζει να επικαιροποιήσει το guidance, κατά πάσα πιθανότητα με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου.

Εν τω μεταξύ, με στόχο την αποενοποίηση της Trade Estates, που θα δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για την αξία της εισηγμένης, προωθείται στο β’ εξάμηνο του 2024 η μείωση του ποσοστού της στην εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων κάτω από 50%. Υπολογίζεται πώληση ποσοστού περίπου 15% μέσω placement ή carve out μετοχών ή μεικτού μοντέλου, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με τον Βασίλη Φουρλή. Το όποιο έσοδο προκύψει από τη σχεδιαζόμενη διάθεση μετοχών της Trade Estates θα κατευθυνθεί σε περαιτέρω μείωση δανεισμού, με τον καθαρό δανεισμό των δραστηριοτήτων λιανικής του ομίλου να έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, αγγίζοντας τα 84,8 εκατ. ευρώ το 2023.

Επενδύσεις σε νέα καταστήματα

Ο όμιλος σχεδιάζει νέες επενδύσεις για την επέκταση των δικτύων ΙΚΕΑ, Intersport και H&B. Οι επενδύσεις υπολογίζονται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ και θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τον όμιλο, σε συνέχεια σειράς επενδύσεων και κινήσεων εξορθολογισμού των δραστηριοτήτων κατά το 2023. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η αποεπένδυση από την Τουρκία, η πώληση της The Athlete’s Foot, η είσοδος της Trade Estates στο ΧΑ και η συνεργασία με την InterIKEA για την ανάπτυξη διαμετακομιστικού κόμβου στον Ασπρόπυργο, που θα εξυπηρετεί τις θυγατρικές της πολυεθνικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, οι κινήσεις στις βασικές δραστηριότητες συνοψίζονται ως εξής:

ΙΚΕΑ

Στο δίκτυο ΙΚΕΑ, μετά το νέο ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία, προβλέπεται να ανοίξουν 3 νέα καταστήματα την επόμενη τριετία, φέτος στην Πάτρα, στο Ηράκλειο το 2025 και στο Ελληνικό το 2027. Εν τω μεταξύ, είναι στην τελική ευθεία και αναμένεται πριν από το καλοκαίρι η λειτουργία του ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, που αναμορφώθηκε, σε περιορισμένο χώρο 15.000 τ.μ., ώστε με άλλη τόση επιφάνεια να λειτουργήσουν 3 νέα καταστήματα, Intersport, H&B και ένα ακόμη ανεξάρτητο εμπορικό σήμα, ενισχύοντας τα έσοδα της Trade Estates. Στο τέλος του 2023 ο όμιλος λειτουργούσε με 7 καταστήματα ΙΚΕΑ, 8 Pick Up & Order Points, 3 ΙΚΕΑ shops, 2 IKEA small stores, ένα planning studio και 3 e-shops σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο.

Intersport

O κλάδος λιανικής αθλητικών ειδών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με περίπου 10 καταστήματα τον χρόνο. Στο τέλος του 2023 αριθμούσε 108 καταστήματα Intersport σε Ελλάδα (59), Ρουμανία (33), Βουλγαρία (10) και Κύπρο (6). Πέρυσι προστέθηκαν στο δίκτυο 3 νέα καταστήματα στην Ελλάδα (Σέρρες, Κατερίνη και Παγκράτι) και ένα στη Ρουμανία, ενώ στην Κύπρο διέκοψε τη λειτουργία του ένα κατάστημα στο Minos Tower. Σημειώνεται ότι σε όλες τις χώρες λειτουργούν και e-shops, όπου ο όμιλος έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης πωλήσεων και κερδοφορίας.

Holland & Barrett

Στο νέο concept στον κλάδο ευεξίας και συμπληρωμάτων διατροφής, η διοίκηση του ομίλου εκφράζει ικανοποίηση για τις επιδόσεις του πρώτου έτους λειτουργίας. Εμφάνισε τζίρο 0,8 εκατ. ευρώ και σήμερα λειτουργούν 6 φυσικά καταστήματα και e-shops. Λειτουργεί επίσης το πρώτο shop in shop στο σούπερ μάρκετ ΑΒ στο Ελληνικό από τα τέλη του 2023 και αναμένεται τον επόμενο μήνα η λειτουργία 2 ακόμη shop in shop σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί πάνω από 10 σημεία. Μετά την Ελλάδα, από το 2025 το δίκτυο αναμένεται να επεκταθεί στη Ρουμανία.

Trade Logistics και Trade Estates

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδιάζεται στρατηγική εξωστρέφειας για την Trade Logistics, που προωθεί συνεργασίες με τρίτους, πέραν των υπηρεσιών που προσφέρει στις εταιρείες του ομίλου Fourlis. Όσον αφορά την Trade Estates, πέρυσι αύξησε την μεικτή αξία ενεργητικού της κατά 65% σε 477 εκατ. ευρώ και την καθαρή αξία ενεργητικού κατά 41% σε 298,4 εκατ. ευρώ και, όπως αναφέρθηκε, μετά την εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑ σχεδιάζεται μείωση του ποσοστού της εισηγμένης κάτω από 50%.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Fourlis, που αντλεί σήμερα περίπου 59% των εσόδων του από την Ελλάδα, έκλεισε το 2023 με πωλήσεις 521,3 εκατ. ευρώ από τη δραστηριότητα στη λιανική, αυξημένες κατά 10%, με EBITDA 48,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21,8%, και λειτουργικά προ φόρων κέρδη (EBIT) 55,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 64,5%.

Μακροοικονομικό περιβάλλον

Ο κ. Φουρλής, αν και διαπιστώνει θετικές επιδόσεις στις δραστηριότητες του ομίλου και αύξηση μεριδίων στους πρώτους μήνες του 2024, δεν συμμερίζεται την αισιόδοξη πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 1,7% στο α’ τρίμηνο του 2024 και 2,5% για το σύνολο του έτους, που ενσωματώνεται σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας. Διατηρεί μια συντηρητική άποψη για την κατανάλωση, λόγω των δυσκολιών, που εντοπίζονται κυρίως σε νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος από την ακρίβεια στα τρόφιμα και τα υψηλά ενοίκια, καθώς αυτή η συνθήκη επηρεάζει τη ζήτηση άλλων ειδών λιανικής.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Φουρλής εντοπίζει στοιχεία που δικαιολογούν αισιοδοξία, όπως το ιστορικό υψηλό στις εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών και οι αυξήσεις μισθών στις οποίες προχωρούν οι εταιρείες μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού. Εκτιμά ότι αυτή η μακροοικονομική ευφορία θα διαχυθεί στα κοινωνικά στρώματα, ωφελώντας εν τέλει τη λιανική, ενισχύοντας περαιτέρω τις επιδόσεις των σημάτων του ομίλου.

-powergame.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.