Η Ρωσία παράγει Iskander ασταμάτητα – Στο φουλ οι μηχανές για τον πύραυλο που διαλύει Patriot και σοκάρει Ουκρανία, ΝΑΤΟ με διπλά χτυπήματα

Τα πυραυλικά συστήματα Iskander παράγονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια..

Η ρωσική κρατική εταιρεία ειδικών συστημάτων πυραύλων KB Mashinostroyeniya συνέχισε να διατηρεί την παραγωγή του τακτικού βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς 9K720 για το σύστημα Iskander-M με πολύ αυξημένο ρυθμό εν καιρώ πολέμου, καθώς η χώρα συνεχίζει να επεκτείνει το οπλοστάσιό της και να χρησιμοποιεί τα όπλα αυτά σε σημαντικές ποσότητες στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής σχεδιαστής στο Γραφείο Σχεδιασμού της KB Mashinostroyeniya, Valery Kashin, δήλωσε σχετικά με την επέκταση ότι «οι πύραυλοι παράγονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».
Οι παραδόσεις το 2023 έγιναν με πολλές φορές τις τιμές που παρατηρήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του γραφείου σχεδιασμού Sergey Pitikov να έχει δηλώσει αναλόγως στο Army-2023 Forum τον Αύγουστο του ίδιου έτους ότι «οι προμήθειες αυξήθηκαν αρκετές φορές».

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Τα διπλά χτυπήματα

Ο βαλλιστικός πύραυλος Kinzhal, ο αντίστοιχος του 9K720 που παρήχθη στις ίδιες γραμμές παραγωγής, είδε την απόδοσή του να πενταπλασιάζεται.
Οι αυξημένες προμήθειες πυραύλων 9K720 επέτρεψαν στις ρωσικές μονάδες να τους χρησιμοποιήσουν πολύ ευρύτερα και να πραγματοποιήσουν «διπλά χτυπήματα» για να αυξήσουν σημαντικά τις απώλειες μεταξύ των ουκρανικών μονάδων πρώτης γραμμής.
Κάθε ταξιαρχία Iskander-M αποτελείται από 51 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 12 εκτοξευτών, 12 οχημάτων επαναφόρτωσης, 11 οχημάτων διοίκησης, 14 οχημάτων υποστήριξης προσωπικού, ενός οχήματος προετοιμασίας δεδομένων και ενός οχήματος εξυπηρέτησης και επισκευής.
Η κάθε μία μπορεί να αναπτύξει 48 πυραύλους ταυτόχρονα και να επανεξοπλίσει γρήγορα εάν βρίσκεται κοντά σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων.
Οι ταξιαρχίες χωρίζονται σε τρία τάγματα, το καθένα με δύο συστοιχίες από δύο εκτοξευτές.

iskander_2.png

Δολοφόνος των Patriot

Αν και η Ρωσία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Φεβρουάριο του 2022, ο Iskander-M κέρδισε νέα αίγλη, αφού χρησιμοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου για να καταστρέψει το πιο δαπανηρό στρατιωτικό στοιχείο της Ουκρανίας, ένα αμερικανικό πυραυλικό σύστημα MIM-104 Patriot, καθώς και ένα σοβιετικό S -300 στο Donetsk.
Η απώλειά τους άνοιξε το δρόμο για εκτεταμένη χρήση της ρωσικής αεροπορικής ισχύος στην περιοχή.
Παράλληλα με την εκτεταμένη παραγωγή Iskander-M, διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών αναφορών από πηγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανέφεραν ότι η Ρωσία αύξησε περαιτέρω την ικανότητά της να εκτοξεύει επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας αποκτώντας βορειοκορεατικά συστήματα KN-23.
Αυτά έχουν πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά και παρόμοια εμφάνιση με τον Iskander-M, αλλά έχουν σημαντικά μεγαλύτερες αποστάσεις και στην περίπτωση της ιδιαίτερα μεγάλης παραλλαγής KN-23B επίσης πολύ υψηλότερο ωφέλιμο φορτίο.

isk_1.jpg

Έγιναν φονικότεροι

Η Ρωσία εκτοξεύει τους απίστευτους πυραύλους Iskander περισσότερες από μία φορές στον ίδιο στόχο… όταν το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό συγκεντρώνεται σε ένα «σημείο χτυπήματος» για επιχειρήσεις διάσωσης ώστε να προκαλέσουν μέγιστες απώλειες.
Οι Ουκρανοί έχουν μείνει έκπληκτοι από την τακτική, καθώς έχουν συνηθίσει να περιμένουν μόνο ένα χτύπημα από Iskander, που τους επιτρέπει να λάβουν μέτρα, με διορθωτική τοποθέτηση στο πεδίο της μάχης.
Αλλά ένα γρήγορο διαδοχικό χτύπημα πριν από τη λήψη αντίμετρων μεγιστοποίησε τις απώλειες, προκαλώντας σοκ.
Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε ο κορυφαίος Ρώσος στρατιωτικός ανταποκριτής Alexander Kots, ο οποίος παρατήρησε την πρακτική με βάση πλάνα και πληροφορίες για τις επιχειρήσεις της πρώτης γραμμής επίθεσης της Ρωσίας.
Ορισμένες ρωσικές ομάδες στο Telegram, που ισχυρίζονται ότι έχουν προσωπικές και οικογενειακές διασυνδέσεις με τη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία, υποστηρίζουν επίσης ότι η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω τα Iskander, καθώς τα εργοστάσιά της έχουν αυξήσει με επιτυχία την παραγωγή και δεν έχουν πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις.
Οι κινητοί βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς Iskander είναι τακτικοί πύραυλοι πεδίου μάχης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων παραλλαγών πυραύλων cruise, που έχουν βεληνεκές περίπου 500 χλμ.
«Η πυραυλική κεφαλή του συγκροτήματος μπορεί να καταστρέψει εχθρικές θέσεις διοίκησης, τη συνοδεία εξοπλισμού και συστήματα αεράμυνας», σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (RuMoD).

isk_2.jpg

Πολλαπλά χτυπήματα…. 1 στόχος

«Προηγουμένως, αυτοί οι πύραυλοι χρησιμοποιούνταν μεμονωμένα, αλλά η νέα τακτική του ρωσικού στρατού περιλαμβάνει την ταυτόχρονη εκτόξευση πολλών πυραύλων στον ίδιο στόχο».
«Πρώτον, εκτοξεύτηκαν δύο πύραυλοι, καταστρέφοντας τον επιδιωκόμενο στόχο. Αφού ο ουκρανικός στρατός πλησίασε το σημείο της έκρηξης, μέρος του προσωπικού χτυπήθηκε από τον τρίτο πύραυλο που εκτοξεύτηκε», είπε ο Kots.
«Το σύστημα είναι οπλισμένο τόσο με βαλλιστικούς πυραύλους όσο και με πυραύλους cruise, οι οποίοι προκαλούν ψευδείς ηλεκτρονικές παρεμβολές στην προσέγγιση προς τον στόχο και είναι πρακτικά άτρωτοι στα εχθρικά συστήματα αεράμυνας. Οι πύραυλοι cruise μπορούν να πετάξουν σε εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα και να περιβάλλουν το έδαφος.

isk_3.webp

Είναι αδύνατο να τα εντοπίσουμε», ανέφερε το RuMoD.
Η “οικογένεια” περιλαμβάνει πέντε τύπους βαλλιστικών πυραύλων και δύο πυραύλων cruise με εμβέλεια 500 χλμ.
Ο Iskander αναπτύσσει γρήγορα ύψος αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων για να διανύσει την απόσταση σε μεγάλο υψόμετρο και πέφτει επί του στόχου σχεδόν κατακόρυφα ενώ εκτελεί ελιγμούς αποφυγής.
Σε αυτό το τελικό στάδιο πτήσης ο πύραυλος αναπτύσσει υπερηχητική ταχύτητα κάνοντας την αναχαίτισή του από αντιβαλλιστικά συστήματα πάρα πολύ δύσκολη.
Στην έκδοση cruise ο πύραυλος προσεγγίζει το στόχο πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος, αποτρέποντας τον έγκαιρο εντοπισμό και αναχαίτισή του από παραδοσιακά μέσα αεράμυνας.

www.bankingnews.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.