Έρχεται …σεισμός και ….Γερμανοποίηση στην νύχτα που ξέραμε!

Οτι έχουμε πει διαχρονικά για την νύχτα τα βλέπετε σταδιακά. Πριν λίγα χρόνια έλεγα ότι η νύχτα θα γίνει είδος πολυτελείας για πολλούς λόγους και ότι η Παρασκευή θα είναι για τους άνετους και ήδη βλέπουμε πολλά σχήματα να κατεβάζουν ρολά στα παραδοσιακά μπουζούκια και να παίζουν μόνο Σάββατο και Κυριακή ή Πέμπτη. Λέγαμε ότι θα κερδίσει έδαφος η διασκέδαση τα καλοκαίρια η νωρίς και ήδη το ζούμε πανελλαδικώς πλέον. Πάμε όμως να δούμε το νέο τοπίο που έρχεται

Γεμάτα μαγαζιά και ..άδεια ταμεία!

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Τα νυχτερινά μαγαζιά ακόμα γεμίζουν σε όλη σχεδόν την χώρα αλλά έχοντας μειώσει τις ημέρες λειτουργίας τους ή αυτό που λέμε αφορά αυστηρά τριήμερο. Και πάντα σε πολύ μικρότερους χώρους από τα θρυλικά κλαμπ ή μπουζουξίδικα που μεγαλώσαμε! Όπως μου λένε οι ιδιοκτήτες, ο τζίρος είναι ήδη πεσμένος και ο κόσμος την βγάζει με ένα ποτό. Οι παρέες οι χλιδάτες πλέον είναι λίγες και κυρίως Μύκονο κτλ που είναι και οι ξένοι που δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν λογαριασμούς. Κάτι που πήραν χαμπάρι έγκαιρα και οι φίρμες όπως Ρέμος,Βέρτης κτλ που άρχισαν να προμοτάρονται στην διεθνή αγορά . Συνεπώς όταν το μαγαζί δεν έχει σοβαρό κέρδος γιατί να υπάρχει; Θα πάνε όλο σταδιακά αυστηρά σε τριήμερο και τέλος. Και πολύ λέω. Και πολλά το χειμώνα θα κλείσουν. Ακόμα πολλοί την βγάζουν γιατί έχουν και …μπόμπες και δεν κτυπάνε αποδείξεις ή και τα δύο μαζί. Αλλά και αυτό αρχίζει και ξεφτίζει για πολλούς λόγους και καθώς έρχονται νέοι τρόποι φορολόγησης και ελέγχου. Αλλά και η ίδια η αγορά σε αδειάζει ότι σε καλό μαγαζί σερβίρεις …μπόμπα στον καλό πελάτη!

Γιατί θα καταρρεύσει η νύχτα που ξέραμε

Η κλασική νύχτα που ξέραμε,κλάμπινγκ και μπουζούκια δηλ,θα καταρρεύσει σύντομα. Για πολλούς λόγους. Και θα πάμε σε ένα άλλο τρόπο ζωής. Και δεν λέω καν αν σκάσουν νέα λοκ ντάουν είτε για πανδημίες,είτε για την κλιματική αλλαγή,είτε ενεργειακά. Πράματα που συζητούνται λέω ήδη και αναφέρομαι πανευρωπαϊκώς. Νωρίς βέβαια και πιστεύω δεν θα φτάσουμε εκεί. Αυτός ο φόβος αποθαρρύνει όμως επενδυτές να ρίξουν χρήμα σε ένα χώρο που παλιά ήταν χρυσωρυχείο καθώς είχε και σίγουρη δουλειά και πολλά μαύρα…  Η νύχτα ήδη δέχεται “πόλεμο” και στην παραλιακή το πήραν χαμπάρι φέτος νωρίς με τα άτυπα μίνι λοκ ντάουν που άρχισαν από τον Άλιμο και ακολούθησαν και άλλοι μεγάλοι δήμοι με τελευταίο τον Δήμο Αθηναίων! Που παρεμπιπτόντως μαζεύει δεκάδες χιλιάδες κόσμο από όλο τον κόσμο η νύχτα από νωρίς που ξεκινά στα υπαίθρια και όχι μόνο μαγαζιά όλων των ειδών σε όλο το ιστορικό κέντρο.

Αν κλείνεις από τις 12 πχ ξέρετε τι ζημιά μιλάμε; Για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος είναι φανερό ότι αν και η Ελλάδα πουλάει διασκέδαση, δεν το θέλουν πια ή το θέλουν μόνο στα νησιά. Έχετε την άποψη μήπως ότι όταν είναι έτοιμη η Αθηναική Ριβιέρα θα αφήσουν όλα αυτά τα μαγαζιά στην παραλιακή; Ή θα έχουν την τύχη των ιστορικών χώρων που γκρεμίστηκαν; Το λέω με την έννοια ότι δεν θα λειτουργούν αργά αλλά νωρίς πια ,με όρια και κανόνες για να μην ενοχλούν τους ζάμπλουτους επενδυτές που θα αγοράζουν  σπίτια. Η οικονομική κρίση πιστεύετε ότι θα αφήσει όλα τα μαγαζιά να δουλέψουν; Το ρεύμα στα ύψη,τα ποτά τραβάνε την ανηφόρα(και γίνονται και άφαντα όπως πχ οι σαμπάνιες που ξεμένει η αγορά),πόσοι σωστοί ιδιοκτήτες θα αντέξουν και όταν μάλιστα θα πρέπει να ανεβάσουν τιμές; Και ποιός θα πάει μετά όταν ο νεαρός θα θέλει 15 ευρώ για ένα ποτό;Θα επιβιώσουν παρακμιακά ίσως και άλλα με ..μπόμπες και ..μαύρα αλλά μέχρι πότε; Οι σοβαρές επιχειρήσεις θα έχουν τεράστιο πρόβλημα. Ακόμα και με τις αλλαγές που έρχονται με τις κάρτες εργασίας μαθαίνω…

Αλλάζει και ο τρόπος διασκέδασης όμως

Υπάρχει και κάτι ακόμα όμως. Σοβαρό. Αλλάζει ο τρόπος διασκέδασης που ξέραμε. Ήδη αντιγράφουμε το καλοκαίρι το εξωτερικό και τα μπιτς μπαρ κερδίζουν την δουλειά . Συνδυάζει ο κόσμος μπάνιο και διασκέδαση με το ποτάκι του και καθάρισε. Δεν ξενυχτά και το βράδυ και δεν χαλά και άλλα λεφτά.  Ακόμα και τον χειμώνα όμως ο κόσμος μετά τον κόβιντ έχει αλλάξει συνήθειες. Έμαθε,συνήθισε ,το πιο νωρίς.Δεν θέλει να ξενυχτά σαν να μην υπάρχει αύριο. Έτσι πάει σε μαγαζιά που στις 9πχ το βράδυ και θα φάει και θα ακούσει μουσική και στις 2 θα είναι σπίτι του με το αμόρε του. Συνεπώς δεν χρειάζεται να περιμένει να πάει 12 για να βγει για τα μπουζούκια ή το κλαμπ που άρχιζε κατά τις 2 μάλιστα! Η νεολαία θα βγει αλλά με ένα ποτό δεν μπορεί να συντηρήσει τόσα μαγαζιά και εκτός αυτού μέρος της νεολαίας πάει πλέον σε εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης ή μαζεύεται και στα σπίτια και τις πλατείες και τις παραλίες. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι μαζεύτηκαν. Έζησαν τις καλές εποχές, δεν βλέπουν ποιότητα και μαζεύονται ακόμα και αν δεν παντρεύτηκαν!Σου λένε να πετάω 200αρια και 500αρικα για να κάθομαι δίπλα στον κάθε …περίεργο που του κάνουν τεμενάδες τα διάφορα …Prάκια που δεν ξέρουν επί της ουσίας άνθρωπο αλλά παίρνουν 50αρικο πουρμπουάρ ή φέρνουν την πελατεία στο μαγαζί; Και δεν πα να είσαι απεριποίητος, να κάνεις όποια …κακή δουλειά (σ.σ και να φαίνεται)…Ποιός σοβαρός θα κάτσει έτσι δίπλα σε αυτούς με κίνδυνο τσακωμού για ..πλάκα; Παλιά υπήρχε πόρτα, δεν …φοβόσουν για την ασφαλειά σου με όλους αυτούς που πλακώνονται για πλάκα σήμερα βουτηγμένοι και στα ντράγκς πολλές φορές; Παλιά τα αγόρια ήταν όλα στην πένα με τα πουκαμισά τους και τα άρωματά τους.Τώρα είναι λες και πας σε γήπεδο ακόμα και στα καλά κλαμπάκια! Ο φραγκάτος της εποχής λοιπόν αλλάζει τρόπο διασκέδασης. Άλλωστε και οι ωραίες γκόμενες  που γι αυτές έβγαινε εξαφανίστηκαν. Πολλά τα μαγαζιά,άπειρα πλέον και σπάνε όπου τις κεράσουν και καλά κάνουν. Άλλες σε μόνιμες σχέσεις ή …ψευτοσχέσεις και άλλες δουλεύουν. Συνεπώς χαλάς τρελά λεφτά σε μαγαζιά της σειράς και χωρίς νόημα! Γι αυτό και η σοβαρή καλή πελατεία ρίχνει μαύρο πια στην νύχτα. Οι πιο φραγκάτοι κάνουν παρτάρες στις βίλες τους που τους έρχονται και πιο φτηνά και δεν τους βλέπει και κανείς και άρα κάνουν ότι θέλουν! Και με τα σόσιαλ μίντια και οι γυναίκες που ψάχνουν τον καλό γκόμενο, παίζουν…μπάλα εκεί και όχι στα μαγαζιά όπως παλιά!

Παλιά πήγαινες για να ακούσεις τις κοματάρες σου στα κλαμπ. Τώρα παίζουν παντού και στο κινητό σου. Πήγαινες μπουζούκια για τον ίδιο λόγο. Τώρα μάλιστα στα μπουζούκια οι αγαπημένοι καλλιτέχνες τραγουδάνε πιο λίγο από ποτέ, τους βάζουν ακόμα και με τράπερ δίπλα (!)για να σου …χαλάσουν το βράδυ (σ.σ επειδή βγαίνει και φτηνότερα) και έχουν και Dj. Λίγο απ όλα δηλ. Οποιος έβγαινε παλιά γελάει και κλαίει μαζί..

Νύχτα για την ελίτ πλέον και μαζική τα Σάββατα

Τι θα γίνει το πήρατε χαμπάρι. Σταδιακά τελειώνει το κεφάλαιο “νύχτα”. Λίγα μαγαζιά μόνο για την ελίτ που χειμώνα είναι και αυτή μικρή κάστα. Σάββατα όλοι έξω, μπουζούκια, κλαμπ. Τα άλλα όλα με ένα ποτό μέχρι τις 2 και γειά σας. Θα ανέβει πολύ το φαγητό και ότι συνδυάζει ποιότητα με φαγητό και μουσική αλλά νωρίς σχετικά. Ο κόσμος που πληρώνει πλέον ζητά υπηρεσίες. Αλλιώς δεν θα πληρώνει . Ακόμα και αυτός που βγαίνει τώρα αλλά το έκανε λόγω της πίεσης από τα λοκ ντάουν. Ο φορτωμένος σου λέει με ένα 500αρικο πάει διήμερο στην ξενοδοχειάρα μου με το αίσθημά μου και το καλό μου κρασί και είμαι και φρέσκος και σινιέ. Γιατί να πετάω λεφτά σε ασέβαστους πια σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς ποιότητα; Και για να δω και να ακούσω τι; Κοινώς γινόμαστε Γερμανία…!

-Σωτήρης Γεωργίου/overfm.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.