“Η επόμενη μέρα” του Ανδρέα Ευθυμίου

Ο Δημάρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου!

Άρθρο του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου :

Έχοντας διανύσει ήδη τη δεύτερη δεκαετία  του 21ου αιώνα, τα μηνύματα για το μέλλον του πλανήτη μας και της ανθρωπότητας εμφανίζονται αντιφατικά.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η ομογενοποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς με τη διαμόρφωση κοινών καταναλωτικών προτύπων, με την ταυτόχρονη ραγδαία αύξηση των μέσων επικοινωνίας και των μεταφορών, της πληροφορικής και του αυτοματισμού, επιτρέπει την αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας σε ολόκληρο τον πλανήτη και την εφαρμογή ενός ενιαίου τύπου οικονομίας με μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών.

Παράλληλα μεγάλες απειλές που συνδέονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, η καταστροφή της βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή, η σπατάλη των φυσικών πόρων, εξελίσσονται με τους δικούς τους σωρευτικούς ρυθμούς. Έτσι αυτή η οικονομική ανάπτυξη διαμορφώνει ταυτόχρονα ένα αυτοκαταστροφικό περιβάλλον που εντείνεται πολύ περισσότερο από την προκλητική αλαζονεία των ισχυρών, τη συσσώρευση πλούτου και την υποβάθμιση των κινδύνων που έχουν δημιουργηθεί.

Είναι γνωστοί σε όλους οι αμυντικοί μηχανισμοί της φύσης, όταν απειλείται η ισορροπία της και την ικανότητα που έχει για αυτή την αποκατάσταση της ισορροπίας της.

Ακριβώς μια τέτοια απόδειξη είναι ο COVID-19 που αξιοποιεί τις συνθήκες παγκοσμιοποίησης και αλληλεξάρτησης που ο ίδιος ο άνθρωπος δημιούργησε. Οι πανδημίες και τα πρωτόκολλα αντιμετώπισής τους δεν ήταν άγνωστα, όμως κανείς δεν υπολόγισε ούτε τις ιδιότητες του νέου ιού, γεγονός ίσως αδύνατο, αλλά δεν έλαβε όμως υπόψη πόσο ευνοϊκές είναι οι συνθήκες της παγκοσμιοποίησης για την ταχύτατη εξάπλωση του. Έτσι ένα μικροσκοπικό σωματιδιάκι μπόρεσε και κατέστρεψε οικονομίες κρατών, πανίσχυρους ανθρώπους και τρομοκράτησε κοινωνίες

Όπως, κανείς δεν υπολόγισε και δεν ήθελε να υπολογίσει την απουσία σοβαρών δημοσίων εθνικών συστημάτων υγείας και της παρουσίας ισχυρής κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας για το σύνολο του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.

Όπως κανείς δεν είχε υπολογίσει μέσα στην αλαζονεία της ελεύθερης αγοράς τις επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών.

Όμως ακόμα και όταν ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν. Η αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης θα απαιτήσει νέες πολιτικές και διαφορετική αντιμετώπιση προβλημάτων. Έννοιες όπως κοινωνική πολιτική, εθνικό σύστημα υγείας, προστασία περιβάλλοντος, αλληλεγγύη, πρέπει να αποκτήσουν άλλη διάσταση.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός εκείνος που συνέβαλλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση όχι μόνο της υγειονομικής κρίσης, αλλά και της κοινωνικής και διατήρησε τη συνοχή στις κοινωνίες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που υποστήριξε τα ασθενέστερα και πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, αφού είναι από τη φύση του ο θεσμός που είναι κοντά στον πολίτη, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου.

Όμως και την επόμενη μέρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που θα κληθεί να σταθεί κοντά στον πολίτη. Ακόμη και όταν η υγειονομική κρίση ξεπεραστεί, η οικονομική κρίση είναι ξεκάθαρο ότι έχει δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

Για το λόγο αυτό πρέπει άμεσα να ετοιμάζεται με τις δομές της να αντιμετωπίσει αυτά τα μεγάλα προβλήματα και κρατήσει όρθια την κοινωνία. Θα πρέπει το κράτος και οι περιφέρειες να συνεργαστούν άμεσα με τους Δήμους και να δημιουργήσουν τους μηχανισμούς εκείνους που θα υποστηρίξουν τόσο τις οικονομικές  όσο και τις κοινωνικές ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

Πολιτικές του παρελθόντος που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, όπως της αυστηρής λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι αδύνατο να λύσουν τα προβλήματα. Θα πρέπει να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση που θα δημιουργήσει ανάπτυξη. Ανάπτυξη για όλους και σε όλους τους τομείς και όχι μόνο για τους λίγους.

Οι πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις δημόσιες επενδύσεις, το νέο ΕΣΠΑ και τις τακτικές επιχορηγήσεις θα πρέπει να αυξηθούν γενναία και με νέα κριτήρια να διοχετευθούν σε προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και σε παραγωγικές επενδύσεις.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται άμεσα να εκσυγχρονιστεί, ενηλικιωθεί ψηφιακά, να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία και να βελτιώσει τις υπηρεσίες της. Παράλληλα θα πρέπει να διεκδικήσει τη δημιουργία και την άριστη λειτουργία της πρωτοβάθμιας υγείας που η έλλειψή της φάνηκε τόσο έντονα στην παρούσα κρίση.

Η ΚΕΔΕ και οι ΠΕΔ πρέπει να αγωνιστούν για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας υψηλών υπηρεσιών για όλους τους πολίτες της χώρας. Παράλληλα οι Δήμοι πρέπει να προσανατολιστούν τόσο στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών τους, αλλά και να στραφούν προς τις νέες τεχνολογίες σε όλες τους τις υπηρεσίες και δραστηριότητες, κύρια όμως στις εφαρμογές της πολιτικής προστασίας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη των πληροφοριακών τους συστημάτων.

Στο τελευταίο πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η σύγχρονη οικονομία περνάει όλο και περισσότερο στη μετακίνηση της πληροφορίας. Η διακίνηση της πληροφορίας και η διάχυση της γνώσης πρέπει να είναι σκοπός μιας τοπικής αρχής. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μιας πόλης πρέπει να υπηρετεί και να διευκολύνει την εξυπηρέτηση, τη διαφάνεια, την έγκαιρη ενημέρωση και την ισότιμη συμμετοχή κάθε πολίτη.

Είναι τραγωδία αυτό που αντιμετώπισαν οι μαθητές απομακρυσμένων περιοχών ή ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, είτε από έλλειψη διαδικτυακής σύνδεσης είτε από έλλειψη υπολογιστών, είτε και γνώσης χειρισμού αυτών των εργαλείων.

Το «Πρόγραμμα Τρίτσης» προσφέρει ευκαιρίες για τον μετασχηματισμό των πόλεών μας σε πιο έξυπνες, πιο φιλικές στο περιβάλλον και τη δυνατότητα να έλθουμε πιο κοντά στους πολίτες μας.

Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια, ακόμη και μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και κρίση αξιών. Θα πρέπει να ετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε όλον αυτό τον Αρμαγεδδώνα που ήδη έρχεται, αλλά θα πρέπει πια σαν κοινωνίες να ετοιμαζόμαστε και για την επόμενη πανδημία που είναι σίγουρο ότι στο κοντινό μέλλον θα εμφανιστεί ξανά. Φάνηκε καθαρά πόσο αδύναμος είναι ο άνθρωπος απέναντι στα φαινόμενα της φύσης.

Μόνη απάντηση είναι ο σεβασμός απέναντι σε αυτή, αλλά και ο σεβασμός απέναντι στον άνθρωπο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Ας ελπίσουμε όλοι ότι η πανδημία αυτή θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης, όλων εκείνων που καθορίζουν πολιτικές και παίρνουν αποφάσεις. Μοναδική λύση είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του κόσμου, με ισότιμη πρόσβαση στις φυσικές πηγές πλούτου, την ειρήνη, την υγεία, την εκπαίδευση, την παιδεία, την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι παγκόσμιοι και τοπικοί ηγέτες, έχοντας οδηγήσει με τις πολιτικές τους, τους πολίτες των χωρών τους σε μία τραγωδία, προσπαθούν να διαμορφώσουν την επόμενη μέρα χωρίς όμως να έχουν κατανοήσει τι έχει συμβεί. Από μόνο του το εμβόλιο δεν θα δώσει λύσεις στα προβλήματα, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές και για αυτό είναι υπεύθυνες οι ηγεσίες, αλλά και οι λαοί με τις επιλογές τους και τις συμπεριφορές τους.

-mymoschato.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.