Η επέλαση της Allwyn στον ΟΠΑΠ, οι μνηστήρες για την πώληση δανείων 75 ξενοδοχείων και το fast track στο Elevate Greece

Ξενοδοχεία © Unsplash

Πλησίασε το 50% στον ΟΠΑΠ η Allwyn

Δεν έφτασε το 50% η Allwyn στον ΟΠΑΠ. Έμεινε στο 49,8% και αυτό συνέβη, επειδή μεγάλη ήταν η προσέλευση των μετόχων στο πρόγραμμα Scrip Dividend.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, πάνω από το 60% των μετόχων -συνολικά 2.040 μέτοχοι- προτίμησαν να λάβουν από τον ΟΠΑΠ μετοχές αντί μετρητά. Το πλεονέκτημα που προσδίσδει το πρόγραμμα «Επανατοποθέτησης του μερίσματος σε μετοχές της εταιρείας» είναι ότι οι νέες μετοχές διατίθενται με έκπτωση περίπου 3% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή, ενώ επιπλέον δεν καταβάλλεται φόρος 5% για την είσπραξη μετρητών. Επομένως, η αξία που προσλαμβάνει ο μέτοχος είναι κατά 8% προσαυξημένη σε σχέση με την λήψη μετρητών.

Η Allwyn (πρώην Sazka) φτάνει μια ανάσα πριν το 50%, από περίπου 10% που ήταν το 2013. Η αύξηση της συμμετοχής έγινε τόσο με εξαγορές άλλων συμμετοχών (Γίρι Σμετς και Γιώργου Μελισσανίδη) όσο με προαιρετικές δημόσιες προτάσεις και κεφαλαιοποίηση μερισμάτων. Η τελευταία διαδικασία εκτιμάται ότι προσέδωσε μια αύξηση της συμμετοχής κατά 10% στον ΟΠΑΠ, μέσω κεφαλαιοποίησης των μερισμάτων των τελευταίων τριών ετών.

Οι διεκδικητές δανείων 75 ξενοδοχείων

Από Σεπτέμβριο, το νωρίτερο, αναμένονται νεότερα στο διαγωνισμό πώλησης χαρτοφυλακίου δανείων 75 ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα που διεκδικούν εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές. Ένας από τους πλέον κινητικούς υποψήφιους είναι η κοινοπραξία της επενδυτικής εταιρείας SMERC του Ν. Καραμούζη με τον όμιλο Θ. Λασκαρίδη και την ισραηλινή αλυσίδα ξενοδοχείων Brown Hotels. Αντίπαλοί τους είναι οι Bain Capital, Apollo, κ.α. Σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία που συνδέονται με τα δάνεια βρίσκονται σε Κρήτη, Κυκλάδες, Κέρκυρα και Δωδεκάνησα, ενώ η πλειοψηφία τους είναι δυναμικότητας κάτω των 100 δωματίων. Η ονομαστική αξία των δανείων που πωλούνται προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.

Πέφτουν οι ρυθμοί στο ΥΠΟΙΚ

Ρίχνει ρυθμούς από αυτήν την εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο, καθώς μετά τις 20 του μήνα θα ανέβει ο πυρετός των διαβουλεύσεων για τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ. Αυτό που μαθαίνουμε, όμως, είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μείνει «ορφανό» ούτε για μισή ώρα κι ότι ακόμα κι αυτές τις ημέρες θα γίνονται συσκέψεις, αφού όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, «η περίοδος είναι κρίσιμη και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός»…

Μάστιγα οι ηλεκτρονικές απάτες

Μορφή μάστιγας έχουν πάρει οι απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, που βλέπουν να κάνουν «φτερά» οι οικονομίες τους από τους λογαριασμούς τους. Με ανακοινώσεις τους, οι Σύλλογοι Λογιστών Αρκαδίας και Μυκόνου προειδοποιούν τους φορολογούμενους για σπείρες που υποδύονται τους λογιστές και ζητούν κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών και άλλα «ευαίσθητα» δεδομένα, προκειμένου υποτίθεται να υποβάλουν αιτήσεις για διάφορα επιδόματα ή για επιστροφές φόρων. Στόχος των επιτήδειων είναι κυρίως ηλικιωμένοι, ωστόσο πολλές φορές την «πατάνε» και νεώτεροι που κάνουν το λάθος να ακολουθούν links, τα οποία είναι πιστές απομιμήσεις τραπεζικών sites…

Πρόβλημα οι τιμές στα λιπάσματα

Οι διεθνείς τιμές των αγροτικών προϊόντων υποχωρούν έστω με αργούς ρυθμούς κι αυτό είναι καλό νέο. Το πρόβλημα είναι ότι οι ανατιμήσεις που έχουν ήδη περάσει στα αναλώσιμα (και) των Ελλήνων παραγωγών, δεν μπορούν να «σβήσουν» από τη μια μέρα στην άλλη. Αγροτικοί σύλλογοι κάνουν λόγο για διπλάσιες τιμές στα λιπάσματα σε σχέση με πέρσι, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που η πρώτη ύλη- το φυσικό αέριο- κινείται ανοδικά, δύσκολα θα δούμε αποκλιμάκωση στα αναλώσιμα τους. Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι να απορροφήσει τουλάχιστον το 90% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για την αγροτική παραγωγή, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός…

Οι προτεραιότητες στους πλειστηριασμούς

Η ΑΑΔΕ δεν βιάζεται να ανοίξει τις διαδικασίες των πλειστηριασμών για χρέη στην εφορία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εστιάσει κατ’ αρχάς στις εισπράξεις «φρέσκων» οφειλών, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό εισπραξιμότητας, ενώ για τους παλαιότερους οφειλέτες θα αξιοποιηθεί η πρόσβαση σε νέες βάσεις δεδομένων, έτσι ώστε να εντοπιστούν είτε «κρυφά» περιουσιακά στοιχεία είτε δόλιες συμπεριφορές π.χ. μεταβιβάσεις κινητών και ακινήτων σε συγγενικά πρόσωπα, προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες…

Επιχορηγήσεις 1,5 εκατ. ευρώ έλαβαν τα κόμματα

Καταμεσής του μήνα Αυγούστου, λάβανε το «ρεγάλο» τους τα κόμματα. Κοντά 1,5 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό με τα πιο πολλά να λαμβάνουν, σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρήματα μοιράστηκαν ακόμη 7 κόμματα, μεταξύ των οποίων το Ποτάμι, η Πλεύση της Ζωής Κωνσταντοπούλου (περίπου 9,5 ευρώ το καθένα), αλλά και η Χρυσή Αυγή (31.250 ευρώ). Ωστόσο, με διάφορες αποφάσεις της Βουλής, αλλά και της πολιτείας παρακρατείται η καταβολή προς το κόμμα της Χρυσης Αυγής. Το ποσό παρακρατείται και θα καταβληθεί ατόκως στο δικαιούχο κόμμα σε περίπτωση που εκπληρώσει όρους του π.δ. 15/2022.

Άλλες 20 επιχειρήσεις στο Elevate Greece

Είκοσι νέα μέλη απέκτησε το Elevate Greece με απόφαση του ΓΓ Ερευνας & Καινοτομίας Αθανάσιου Κυριαζή. Οι τρεις από τις 20 επιχειρήσεις ορίσθηκαν μέλη του Elevate Greece με διαδικασίες fast track (Competence Center I4byDesign Private Company, MABY IKE, Naumed Ltd.) και οι υπόλοιπες κατόπιν αξιολόγησης (3H Services-Holistic House Handling Μ.ΙΚΕ, I Love Dyslexia M IKE, Μαγικές Διαδρομές Ηπείρου, Netfox AE Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου, Noesis Technologies IKE, Vivestia Booking And Metasearch Platform IKE, UrbanHype, Missionware PC, Vsale P.C., NTZNS S.A., Metargus, Gerobo International, Expersolo Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, Smart Shipping Technologies IKE, Four Sectors IKE, Grabi Smart Solutions IKE και A.D.W.K. Adwork). Μέσω fast track διαδικασίας εισέρχονται στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (Elevate Greece) οι επιχειρήσεις οι οποίες ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί από venture capital fund.

H επέκταση της Jumbo

Ένα ακόμη κατάστημα στην Κύπρο φέρεται να έχει στα σκαριά η Jumbo. Πρόκειται για ένα mega store στην Λευκωσία, το δεύτερο στην πρωτεύουσα, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην περιοχή που είναι το Cyprus Mall. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εμπορική «πιάτσα» στην Κύπρο καθώς πέρα από το εμπορικό κέντρο εκεί βρίσκεται Ikea, Leroy Merlin και άλλα μεγάλα εμπορικά σήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Jumbo απέκτησε μέσω τράπεζας διώροφο ακίνητο που άνηκε σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Εάν ευσταθούν οι πληροφορίες θα πρόκειται για το έκτο κατάστημα που θα αποκτήσει η Jumbo στην Κύπρο.

Ανταγωνισμός στο Σόφια – Αθήνα

Μπορεί ο μεγαλύτερος όγκος των Βουλγάρων τουριστών στην Ελλάδα να έρχεται οδικώς και να αφορά κυρίως στις περιοχές της Βορείου Ελλάδας, έως και τον Πλαταμώνα, όμως το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ο αεροπορικός ανταγωνισμός στην γραμμή Αθήνας – Σόφιας. Από τις 9 Σεπτεμβρίου, η Bulgaria Air προσθέτει μία ακόμη πτήση έως το τέλος της σαιζόν ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου στην γραμμή μπαίνει η Sky Express. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα την καλύτερη κάλυψη στην γραμμή έχει η Aegean, η οποία εκμεταλλεύτηκε την έξοδο από το δρομολόγιο της Ryanair, αλλά και την Air Malta η οποία έκανε στάση στην Αθήνα στις πτήσεις της μεταξύ Βαλέτας – Σόφιας και αντίστροφα.

-powergame.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.