Buffett: Η αποτυχία δεν είναι αποτυχία

Warren Buffett

“Αγκαλιάστε την αποτυχία”, συμβουλεύει ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett.

Με αφορμή τα 90α του γενέθλια, το Forbes συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε ομιλίες που πραγματοποίησε στα Forbes 400 Summit με τους σημαντικότερους φιλανθρώπους του πλανήτη που έλαβαν χώρα τα τελευταία 9 χρόνια και έφτιαξε 8 video τα οποία παρουσιάζει το Capital.gr, συνεχίζοντας με το τρίτο για την αποτυχία.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

“Εάν πάρετε πέντε διαφορετικά πράγματα, καθένα από τα οποία μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και πετύχει μόνο το ένα από αυτά, δεν θα πρέπει καθόλου να απογοητεύεστε για τα υπόλοιπα τέσσερα”, λέει. 

Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή, εάν κάποιος διαθέτει πολλά χρήματα πρέπει να κάνει πράγματα που μπορούν να αλλάξουν πολλές ζωές. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να κάνει και πράγματα που έχουν πραγματική πιθανότητα αποτυχίας.

Τα εύκολα, ας τα κάνει κάποιος άλλος, ή πιθανότατα θα έχουν ήδη γίνει, εξηγεί. “Η αποτυχία δεν είναι αποτυχία”.

Το ίδιο ισχύει και με τη φιλανθρωπία. “Θες να το κάνεις έξυπνα. Όταν έχεις τα κεφάλαια, θες να εστιάζεις σε μεγάλα πράγματα, αλλά δεν θες να εστιάζεις σε σίγουρα πράγματα, γιατί έτσι δεν θα καταφέρεις τίποτα”, λέει.

Για αυτό τον λόγο δεν πρέπει κανείς να αποθαρρύνεται από το γεγονός ότι το ένα από τα πέντε, ή τα δύο ή ακόμη και τα τέσσερα δεν εξελίσσονται με τον τρόπο που θα θέλαμε. Το ένα όμως τα καταφέρνει και έτσι αλλάζουν εκατομμύρια ζωές. Και κανείς πρέπει να νιώθει πολύ καλά με αυτό.

-capital.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.