«Bagatelle», με κόστος κατασκευής στα 3 εκατ. ευρώ! Ο Φλώριος Ασημομύτης επαναφέρει τη χαμένη αίγλη της Χώρας της Μυκόνου – Υπέγραψε 15ετές συμβόλαιο και έφερε σε ακίνητο-φιλέτο των 2,5 στρεμμάτων, το πιο διάσημο Γαλλικό εστιατόριο – Που έχει απλωθεί σε κάθε γωνιά της Γης- Έχει τον ακριβότερο κήπο στην Ελλάδα, μπορεί και σε ολόκληρη την Ευρώπη- Eξυπηρετεί έως 1.000 άτομα- Και έλκει την παγκόσμια ελίτ

Μαθαίνεις την είδηση και πολύ δύσκολα το εισπράττεις για αληθινή. Συμβαίνει όταν ακούς για κάτι τόσο απίθανο, μεγάλο και σπουδαίο. Ανοίγει κάποιος, αυτό και εκείνο το μαγαζί και δεν αισθάνεσαι να συμβαίνει το ίδιο. Από την άλλη, μαθαίνεις για το «Bagatelle», με το συμβόλαιο – χρυσάφι και πελάτες τους : Τέιλορ Σουίφτ, Μπλέικ Λάιβλι, Ντέμι Λοβάτο, Κιμ Καρντάσιαν, και τα χάνεις. Σε πιάνει δέος.

Το διεθνούς φήμης εστιατόριο γαλλικό lounge restaurant, που έχει καταστήματα από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο μέχρι το Ντουμπάι, και κάνει τζίρους που ζαλίζουν, ήρθε και στη Μύκονο; Ναι, ήρθε ! Οι Γάλλοι επενδυτές υπέγραψαν 15ετές συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Florios Investments, τον Μυκονιάτη επιχειρηματία Φλώριο Ασημομύτη, στον οποίον ανήκει το ακίνητο-φιλέτο των 2,5 στρεμμάτων, στην περιοχή Φάμπρικα – Αγιος Χαραλάμπης. Σε αυτό το ειδυλλιακό σημείο στη Χώρα της Μυκόνου, με θέα στο Αιγαίο και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Δήλου.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η τελική συμφωνία επετεύχθη τον Ιανουάριο του 2020, αν και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2018. Το deal περιλαμβάνει ένα γενναίο μίσθωμα που θα εισπράττει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μαζί με ποσοστά από τον τζίρο της επιχείρησης, που αν κρίνουμε από τα υπόλοιπα «Bagatelle» τα οποία λειτουργούν σε διάφορα μέρη του πλανήτη, από το Ντουμπάι μέχρι τον εξωτικό παράδεισο της Τουλούμ στο Μεξικό, φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη χάρη στο εκλεκτό πελατολόγιο, αλλά και στη μεγάλη κατανάλωση πανάκριβων κρασιών.

Στα αξιοσημείωτα της επένδυσης, ο κήπος των περίπου 2,5 στρεμμάτων που θα περιβάλλει το εστιατόριο και τον χώρο του lounge, με το κόστος κατασκευής να αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ. Θα εξυπηρετεί 1.000 άτομα, μεταξύ των οποίων 300 καθήμενους, θα διαθέτει 11 αποχωρητήρια, παραλία και ντόκο για να δένουν τα ταχύπλοα που θα προσεγγίζουν το «Bagatelle» διά θαλάσσης. Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης και ο Μυκονιάτης μεσίτης υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας 15 ετών και το φιλόδοξο αυτό project έχει ως στόχο να επαναφέρει τη χαμένη αίγλη της Χώρας της Μυκόνου, δημιουργώντας σκηνικό ανάλογο με αυτό της εποχής «Caprice», τότε που όλο το νησί έδινε ραντεβού στη Μικρή Βενετία για να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα και να διασκεδάσει ξέφρενα, χωρίς περιορισμούς και αναστολές μέχρι αργά το βράδυ. Μάλιστα το «Bagatelle» δεν θα προσφέρει μόνο φαγητό και διασκέδαση, αλλά και το ιδανικό σκηνικό για γαμήλιες τελετές και πάρτυ, δεδομένου ότι δίπλα ακριβώς και πίσω από τους Ανεμόμυλους δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους.

Το χαβιάρι των 1.000 ευρώ

Για να ευδοκιμήσουν όμως στο νησί οι σημαντικές αυτές επενδύσεις στον χώρο της εστίασης, σε μια εύθραυστη και ευάλωτη περίοδο λόγω της πανδημίας, επιβάλλεται να εφαρμοστεί και μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωσή της. Γι’ αυτό ο Δήμος Μυκόνου σε συνεργασία με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα πραγματοποιεί rapid tests στους επιβάτες των πλοίων κατά την αποβίβασή τους στο Νέο Λιμάνι. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε ειδικό χώρο με τη συνδρομή τριών υπαλλήλων του δήμου, ενός γιατρού μικροβιολόγου και ενός νοσηλευτή. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανάθεσης του έργου ανέρχεται σε 31.800 ευρώ και η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί από δημοτικούς πόρους. Παράλληλα, εξετάζεται η επέκταση αυτής της δράσης και στο Αεροδρόμιο Μυκόνου, με την ευχή να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των κατοίκων του νησιού πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Η γαστρονομική πανδαισία σε συνδυασμό με την κινηματογραφικών διαστάσεων πολυτέλεια των εστιατορίων «Bagatelle» κοσμει κάθε γωνιά του πλανήτη. Ως πόλος έλξης της ελίτ, τα «Bagatelle» εντοπίζονται από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Ντουμπάι, έχοντας ως σημαία επιτυχίας την ευρωπαϊκή και μεσογειακή κουζίνα, τα ευρηματικά πιάτα, την ξεχωριστή ατμόσφαιρα, από την οποία φυσικά δεν λείπουν εκπρόσωποι των τεχνών. To γνωστό στέκι, με αέρα γαλλικού μπιστρό, έχει απλωθεί σε κάθε ήπειρο: Νέα Υόρκη, Ντουμπάι, Σάο Πάολο, Ρίο, Μαϊάμι, Σεν Τροπέ, Μόντε Κάρλο, Τουλούμ. Πίσω από την ανάπτυξη της ευφυούς επιχειρηματικής ιδέας βρίσκονται δύο Γάλλοι με φανερή ροπή προς την καινοτομία. Το δίδυμο του επιτυχημένου success story στο επιχειρείν, Ρεμί Λαμπά και Ομερίκ Κλεμεντέ, αποφάσισαν, εδώ και μια δεκαετία, να αφήσουν το αποτύπωμα της Γαλλικής Ριβιέρας σε κάθε γωνιά της Γης.

F2-Screenshot_20210419_165355

Εκλεπτυσμένες γεύσεις και ξέφρενη διασκέδαση, το μυστικό της επιτυχίας των Γάλλων

Σε παλαιότερη συνέντευξή τους στη γαλλική εφημερίδα «Figaro», πριν από το άνοιγμα του εστιατορίου τους στο Μέιφερ του Λονδίνου, εξηγούν πώς επετεύχθη η σύλληψη της ιδέας: «Παρατηρήσαμε ότι στα εστιατόρια που διασκεδάζαμε το φαγητό δεν ήταν καλό, σε εκείνα όμως που ήταν γευστικό βαριόμασταν». Το ταξίδι των δύο επιχειρηματιών από τον γαλλικό Νότο στη γαστρονομία ξεκίνησε το 2007, όταν αποφάσισαν να αφήσουν στο παρελθόν τα επαγγελματικά σχέδια στη νυχτερινή διασκέδαση και να δημιουργήσουν ένα «ευρωπαϊκό εστιατόριο» ανά τον πλανήτη. Το ευρωπαϊκό στοιχείο, με πινελιές Μεσογείου και ύφος γαλλικού μπιστρό, σε συνδυασμό με τη φινέτσα και την αριστοκρατία της Κυανής Ακτής, έδεσε με κάθε πολιτισμό. Οι δύο συνεργάτες, αποφασίζοντας να κάνουν στροφή στην εστίαση, ξεκίνησαν την εφαρμογή των επιχειρηματικών σχεδίων από τη Νέα Υόρκη, όπου θεώρησαν ότι το κλίμα της Γαλλικής Ριβιέρας σε ένα αποκλειστικά αστικό περιβάλλον θα αποτελούσε ακαταμάχητο συνδυασμό.

Εξηγώντας στο αγγλικό «Resident Magazine» το σκεπτικό του, ο Ρεμί Λαμπά υπογράμμισε ότι από την αρχή θέλησε να αποφύγει την εδραίωση ενός κλίματος απρόσιτου ελιτισμού. Παρατηρώντας στη διάρκεια των δεκαετιών την κατάσταση στην εστίαση, θεωρούσε αποθαρρυντικό το γεγονός ότι υπήρχαν εστιατόρια που με τη σημαία του σνομπισμού δημιουργούσαν ένα αφιλόξενο κλίμα. Θέλοντας να ανατρέψει αυτό το κατεστημένο, επεδίωξε στα εστιατόριά του να καλλιεργήσει ένα κλίμα φιλικό προς τους πελάτες, μια ατμόσφαιρα άνετη και προσωπικό εξυπηρετικό και ευγενικό. «Προβάλλουμε μια πραγματικά αυθεντική εμπειρία, είναι σαν να γευματίζει κανείς στη Νότια Γαλλία. Στόχος μας να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος δεν έρχεται σε μας μόνο για να απολαύσει το φαγητό, αλλά και για να περάσει καλά. Επιδιώκουμε να κάνουμε τους πελάτες να αισθάνονται ξεχωριστοί. Το μυστικό της επιτυχίας μας έγκειται στο γεγονός ότι, παρόλο που ανοίγουμε συνεχώς νέους χώρους, φροντίζουμε πάντα να μη χάνουμε τον χαρακτήρα μας», δήλωσε στη συνέντευξή του ο Λαμπά, εξηγώντας πώς έφτασε από τη σκέψη στην υλοποίηση και την απογείωση.

F4-IMG-20210419-WA0018

Το οικόπεδο-φιλέτο στην περιοχή Φάμπρικα με το ηλιοβασίλεμα στη Δήλο που θα αξιοποιηθεί από τους Γάλλους του «Bagatelle»

Διάσημοι πελάτες

Η άνθηση των εστιατορίων «Bagatelle» ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη, συγκεκριμένα από τη μοντέρνα εμπορική περιοχή Meatpacking District. Το μενού του είναι γνωστό για τον πύργο των θαλασσινών του, τον σολομό, τον πουρέ πατάτας και τα μακαρόν για επιδόρπιο. Στο ευρωπαϊκό στολίδι της μεσογειακής κουζίνας γιόρτασε και η καταξιωμένη ηθοποιός Ελεν Μίρεν τη νέα τηλεοπτική σειρά του ανιψιού της, Σάιμον, «Βερσαλλίες».

Επικεφαλής σεφ στο εστιατόριο της Νέας Υόρκης είναι ο Νικολά Φρεζάλ, ο οποίος μεγάλωσε στη Νότια Γαλλία και από την ηλικία των 14 ετών εντόπισε το μικρόβιο της μαγειρικής μέσα του. Ορμώμενος από την όρεξή του για πειραματισμό στις γεύσεις, θέλησε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη όπου ανακάλυψε μια ποικιλία γεύσεων και μετά έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό του για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής κουζίνας στη Νέα Υόρκη. Στα κορυφαία πιάτα που παρουσιάζει συγκαταλέγονται το ταρτάρ τόνου με βινεγκρέτ από λάιμ και σόγια, που συνοδεύεται από σαλάτα με αβοκάντο.

F5-Screenshot_20210419_230017

Στα εστιατόρια «Bagatelle» κυριαρχεί κλίμα φιλικό προς τους πελάτες, με χαλαρή ατμόσφαιρα, εξυπηρετικό και ευγενικό προσωπικό

Στα πιάτα-εγγύηση νοστιμιάς, και το ταρτάρ κρέατος με σπυρωτό ρύζι. Εάν κοιτάξει κανείς το μενού, διαπιστώνει ότι τα κυρίως πιάτα ψαριού κυμαίνονται περί τα 40 ευρώ, τα ορεκτικά κοντά στα 20 ευρώ, ενώ τα αστρονομικά ποσά εντοπίζονται στις τιμές του χαβιαριού. Η τιμή του χαβιαριού Ossetra ξεπερνά τα 250 ευρώ, ενώ αντίστοιχα του Beluga πλησιάζει ακόμη και τα 1.000 ευρώ για ποσότητα 50 γρ. Τη δική του ιστορία έχει και το εστιατόριο «Bagatelle» στο Μαϊάμι Μπιτς, που μετατράπηκε για μια βραδιά, στις 6 Απριλίου του 2017, σε όαση τέχνης, συγκεκριμένα σε μουσείο μοντέρνας τέχνης, φιλοξενώντας έργα συνολικής αξίας άνω των 14 εκατ. δολαρίων. Ο κόσμος την ανοιξιάτικη εκείνη βραδιά θαύμαζε εκστασιασμένος δημιουργίες των Μαρκ Σαγκάλ, Αντι Γουόρχολ, Πάμπλο Πικάσο, Φερνάντο Μποτέρο και Σαμ Φράνσις. Τον Μάιο του 2018 οι Γάλλοι επιχειρηματίες και ιδρυτές των «Bagatelle» επέκτειναν τη δραστηριότητά τους στην καρδιά του Λονδίνου, το Μέιφερ, δημιουργώντας ένα κέντρο εστίασης που παρέχει ευχάριστη ατμόσφαιρα με μουσική και ταυτότητα γαλλικού Νότου. Η φήμη της αλυσίδας εστιατορίων δεν θα μπορούσε να μη φτάσει και στη Μέκκα του ζωηρού lifestyle, το Ντουμπάι, όπου η ελίτ επιλέγει το «Bagatelle» καθώς θεωρείται ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της περιοχής.

32713931_2071142106543940_8755665482893230080_n
103806756_2689788641345947_4294114386959642174_n

-με πληροφορίες από το protothema.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.