Η κατάσταση αυτή, όμως, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ακρίβειας ή της μειωμένης κατανάλωσης. Υπάρχει και ένας τρίτος, εξίσου καταστροφικός παράγοντας: η απληστία. Πολλοί από τους σημερινούς «φτασμένους» καλλιτέχνες φαίνεται να ζουν σε μια δική τους φούσκα, αποκομμένοι από την οικονομική πραγματικότητα της χώρας.
Οι απαιτήσεις τους έχουν ξεπεράσει κάθε λογική. Ζητούν υπέρογκα νυχτοκάματα, ποσοστά που «στραγγίζουν» το κέρδος της επιχείρησης και παροχές που θυμίζουν άλλες, εποχές δανεικής αφθονίας. Ξέρουν μόνο να ζητούν, χωρίς να υπολογίζουν αν το μαγαζί βγαίνει ή αν ο επιχειρηματίας μπαίνει μέσα. Αυτή η νοοτροπία του «πάρτα όλα τώρα» λειτουργεί σαν θηλιά στο λαιμό της νυχτερινής διασκέδασης.
Η ώρα των γενναίων αποφάσεων
Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να το σκέφτονται άλλο. Το μοντέλο που βασίζεται σε «ονόματα» που απαιτούν τα πάντα και δεν προσφέρουν τίποτα στην επιβίωση του κλάδου, έχει αποτύχει. Η λύση είναι μία: Restart.
Ήρθε η ώρα να κάνουν πέρα τους άπληστους και να δώσουν χώρο σε νέους καλλιτέχνες. Σε παιδιά που έχουν ταλέντο, όρεξη για δουλειά και, κυρίως, σεβασμό και εκτίμηση για τον άνθρωπο που ρισκάρει το κεφάλαιό του και τους δίνει το βήμα. Χρειαζόμαστε πρόσωπα που αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με το μαγαζί ως συνεργασία και όχι ως «εκβιασμό» του τύπου «δώσε μου τόσα, αλλιώς φεύγω».
Μόνο έτσι «βγαίνει το έργο»
Αν η νύχτα θέλει να επιβιώσει το 2025, πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία. Η επένδυση σε νέα, φρέσκα πρόσωπα που σέβονται τον επιχειρηματία και τον πελάτη δεν είναι απλώς μια επιλογή – είναι η μοναδική οδός σωτηρίας. Γιατί με τις τωρινές συνθήκες και τις παράλογες απαιτήσεις των «αστέρων», το έργο απλώς δεν βγαίνει.
Ή θα αλλάξει η συνταγή, ή τα φώτα θα σβήσουν οριστικά για πολλές επιχειρήσεις, αφήνοντας πίσω τους μόνο… γεμάτα stories στο Instagram και άδεια ντουβάρια στην πραγματικότητα.

