Ο υπουργός, ο προφυλακισμένος επενδυτής και το κάγκελο της μίζας! Τα 81.000.000 για το νέο δικαστικό μέγαρο, η φωτογραφική διακήρυξη και οι 3 εταιρείες που διεκδικούν τις βαλίτσες με τα 500ευρα- Το κράτος θα αγοράσει κτήριο 15 φορές πιο ακριβό από ότι το είχε πουλήσει! Όλη η πιάτσα βοά ότι την δουλειά την έχει πάρει ήδη η “παρέα του υπουργού”

Πριν από αρκετές μέρες το edolio5 σας είχε ενημερώσει για τον διαγωνισμό – μαϊμού που αφορά την αγορά του νέου μεγάρου προκειμένου να στεγαστούν τα δικαστήρια Πειραιά. Σήμερα λοιπόν έχουμε φρέσκο πράγμα… 
Στον διαγωνισμό αρχικού προϋπολογισμού 81 εκατ. ευρώ,  υπέβαλαν προσφορές 3  εταιρείες real estate που πληρούσαν τις σχετικές προδιαγραφές που είχαν τεθεί βάσει των αρχών της προκήρυξης του διαγωνισμού!

Και οι οποίες μεταξύ άλλων προέβλεπαν για το δικαστικό μέγαρο Πειραιά:

1. Το ακίνητο να βρίσκεται σε απόσταση 500 – 1.500 μέτρων από το λιμάνι του Πειραιά!
2. Να βρίσκεται κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τραμ, μετρό)!
3. Να είναι κοντά σε μεγάλη οδική αρτηρία που θα συνδέει το νέο δικαστικό Μέγαρο με το λιμάνι, την Αθήνα και τις εθνικές οδούς.
4. Θα πρέπει να έχει ορόφους με ελάχιστο ύψος 3,8 μέτρα για να μπορούν να δημιουργηθούν δικαστικές αίθουσες.
5. Πάρκινγκ επιφάνειας 2.500 τμ’
6. Δυνατότητα εξυπηρέτησης μεταγωγικών οχημάτων!
7. Δυνατότητα χρήσης γραφείων διοίκησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στον διαγωνισμό υπέβαλαν προτάσεις 3 εταιρείες real estate: Η Αβαξ Development με προτεινόμενο ακίνητο δίπλα στο γήπεδο Καραϊσκάκη όπου και θα ανεγείρει (από κοινού με την Dimand) κτίρια γραφείων, πρόταση που απορρίφθηκε λόγω μεγάλης απόστασης από τον Πειραιά!

Η Dimand που πρόσφατα αγόρασε το Μινιόν, πρότεινε ακίνητο που βρίσκεται κοντά στην μεγάλη ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας και δίπλα στο Παπαστράτειο!

Η Ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία BZPW, που διαχειρίζεται και έχει στην κατοχή της πλήθος ακινήτων στην Αθήνα, πρότεινε ένα ακίνητο – φιλέτο, που στέγαζε την καπνοβιομηχανία Κεράνης στις αρχές της οδού Πειραιώς στα Καμίνια, το οποίο κατείχε και βρήκε την ευκαιρία να το εκμεταλλευτεί! Το κτήριο αυτό πουλήθηκε από τον ΕΦΚΑ 5.000.000 ευρώ σε πλειστηριασμό λόγο χρεών. 

Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο της Dimand, όσο και της BZPW, το προσφερόμενο τίμημα κινείται αρχικά πέριξ των 79 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 2,5% έκπτωση! 

Και βάσει της διαδικασίας, ανάδοχος θα αναδειχθεί ο μειοδότης, αποκλειστικά αυτός που θα προσφέρει το χαμηλότερο τίμημα βάσει της προφορικής μειοδοσίας που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την αυτοψία και τον επιτόπιο έλεγχο των προτεινόμενων κτιρίων!

Οι πληροφορίες της αγοράς λένε πως «πίσω» από την BZPW βρίσκεται εν ενεργεία υπουργός, καθώς και πρώην επιχειρηματίας της ενέργειας, που για κάποιο χρονικό διάστημα είχε προφυλακιστεί…

edolio5

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.