Για Παναχαΐκή ιδανική, όχι ικανή η λαϊκή βάση

Για Παναχαΐκή ιδανική, όχι ικανή η λαϊκή βάση

Λέει ο Δρόσος. Η μόνη λύση, πριν είναι αργά, είναι να φτιάξουμε ομάδα λαϊκής βάσης. Και αναλύει τις σκέψεις του, σου επιχειρηματολογεί και σε πείθει – ή τουλάχιστον είναι κοντά. (Διαβάστε εδώ)

Με αφορμή αυτό που είπε, ο Τσίπας έχει τις δικές του σκέψεις.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Λαϊκής βάσης ομάδα δεν είναι ότι ο λαός, ο κόσμος θα πληρώνει. Δεν πάει έτσι. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Θα το συγκεκριμενοποιήσω. Ομάδα λαϊκής βάσης είναι η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα. Ναι, αλλά τι σημαίνει αυτό; Όχι, βέβαια, ότι τα μέλη της Ρεάλ θα πληρώνουν τα τερατώδη ποσά στις σταριλίδικες μεταγραφές Γκάρεθ Μπέιλ, Ρονάλντο, Ζιντάν, Μπέκαμ,Κακά κ.α. Δεν παίζεται έτσι το έργο.

Ο οπαδός που είναι μέλος του κλαμπ έχει μία συμβολική συμμετοχή κάθε χρόνο. Έτσι για να έχει την αίσθηση ότι είναι δεμένος με την αγαπημένη του ομάδα, για να ψηφίζει τη διοίκησή του. Όχι, όμως, να εκλέξει πρόεδρο τον πίτουρα, τον ψησταριά στη γωνία, τον βουλκανιζατέρ στο στενό. Όχι, δηλαδή, επειδή πληρώνει μία ετήσια συνδρομή θα βγάλει πρόεδρο τον μανάβη της γειτονιάς.

Ο πρόεδρος θα είναι επιφανής, οικονομικά και κοινωνικά. Όχι κάποιος “μπερδεμένος”. Και ικανός να διαχειριστεί το μέγεθος της Ρεάλ. Να πληρώνει, δηλαδή, από το ταμείο της ομάδας που δεν στηρίζεται στις εισφορές των μελών, αλλά στη λάμψη της Ρεάλ. Να μπορεί να ξοδεύει εκατομμύρια και να κερδίζει εκατομμύρια η Ρεάλ.

Το νέο αστέρι, το ένα ακόμα αστέρι στην πιάτσα, τον Αζάρ (φώτο) τον αγόρασε η Ρεάλ, όχι η λαϊκή βάση της Ρεάλ. Χαίρετε.

Προσπάθειες και κουβέντες έγιναν και σε άλλες ομάδες. Πριν από 15 χρόνια, η Γιουβέντους απειλούνταν να μην αδειοδοτηθεί από την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Γιατί; Επειδή η FIAT ήταν χρεωμένη. Και τι σχέση έχει η FIAT του Ανιέλι με την ομάδα; Η αυτοκινητοβιομηχανία ήταν ο κύριος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Γιουβέντους. Φιλολογίες ήταν, αν όχι αερολογίες, αυτά περί σωματείου λαϊκής βάσης.

Έτσι και με τον Παναθηναϊκό που τον εγκατέλειψε σακατεμένο οικονομικά η πολυμετοχικότητα. Η ΠΑΕ είναι και καταχρεωμένη και μεγαλομέτοχος είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, η «Παναθηναϊκή Συμμαχία», η οποία βέβαια δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα. Δηλαδή;

Πώς να σε βάλει στο μαγαζί η ΟΥΕΦΑ, στο Champions League ή, στο Europa League όταν ο Παναθηναϊκός χρωστάει, όταν έχει αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, όταν κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Πολύ καλή η λαϊκή βάση αν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε τέτοιο βαθμό που να μειώνει το χρέος της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα:

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.