Να περάσει face control o Σουηδός στην Παναχαΐκή

Να περάσει face control o Σουηδός, πριν πάρει την Παναχαΐκή

Ξυπνάς ένα πρωί και διαβάζεις ότι ένας άγνωστος επιχειρηματίας, Ελληνοσουηδος, ονόματι Σάκης Καραπάνος, εκ των ιδιοκτήτων της εταιρείας Södermäklarna, η οποία ασχολείται στη Σουηδία με το real estate, λέει, κι αυτό που λέει το γράφει αέρα πατέρα ο δημοσιογράφος, ότι θέλει να …αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ Παναχαΐκή. Από που κι ως που;

Αυτό θα σκεφτεί ο λογικός άνθρωπος. Από που κι ως που; Ένας από το πουθενά ξαφνικά ξύπνησε ένα πρωί και σκέφτηκε «Πάμε να αγοράσουμε την ομάδα της Πάτρας;». Κι ένας συνεργάτης του Σουηδού πρότεινε να βοηθήσει την…. Παναχαΐκή. Επειδή, ίσως, οι μέτοχοι αυτής της ομάδας, πώς είπες πως την λένε, α, Παναχαΐκή, είναι σε δύσκολη θέση. Τους κυνηγάνε οι οπαδοί της Παναχαΐκής.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Οι Σουηδοί επενδυτές, στις συζητήσεις που κάνουν, έχουν τονίσει ότι αν κλειδώσει το deal θα προχωρήσουν σε πολύ μεγάλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να υπάρχει ρευστότητα στο ταμείο της ομάδας . Πώς το εισπράττεις κι αυτό;

Φοβερά πράγματα. Το σωστό και πρέπον θα ήταν το εξής: Οι Σουηδοί και όποιοι άλλοι ενδιαφέρεται για τον Παναχαΐκή, να μας πουν «Εκτιμώ πώς το συγκεκριμένο κλαμπ Παναχαΐκή προσφέρεται για επένδυση». Αυτό, ναι. Όταν ο επιχειρηματίας το παίζει πατριάρχης Ιεροσολύμων, τότε η σκέψη πάει στο κακό.

Περίεργο, ε,; Να θέλουν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη οι Σουηδοί, να επιδιώκουν να γίνουν ιδιοκτήτες μίας «προβληματικής» εταιρείας, η οποία κυκλοφορεί εμπορικά σε πεθαμένη αγορά. Για ποιο λόγο; Μία επιχείρηση είναι η Παναχαΐκή που στη φάση του σήμερα έχει ανάγκη όχι μόνον την κάλυψη του οικονομικού ανοίγματος, αλλά και την ενίσχυση με παίκτες. Να ξοδέψει ένα χοντρό πακέτο, προκειμένου να ενισχυθεί αγωνιστικά.

Θυμάστε τα λόγια του Θέμη Καλαθά, στην αρνητική απάντηση του, να εμπλακεί με την ΠΑΕ Παναχαϊκή ; “Στη πορεία, ο κάθε σοβαρός επενδυτής, που επιδιώκει το κέρδος, θα διαπιστώσει ότι η όλη ιστορία είναι ένα …βαρέλι χωρίς πάτο. Με δεδομένο ότι τα έσοδα στη Β’ Εθνική είναι πενιχρά έως μηδαμινά και επομένως πρέπει μόνο να …«βάζει». Ο Ελληνοαυστραλός δεν αποφάσισε τόσο συναισθηματικά, αλλά πρακτικά με γνώμονα την τσέπη του.

Κίνδυνος- θάνατος είναι οι επιχειρηματίες σαν τους συμμάχους, που πήραν την Παναχαΐκή όχι ως επενδυτές αλλά ως… σωτήρες και μετά σαν τα πολύ μικρά παιδιά τσακώθηκαν μεταξύ τους, για να κάνουν το προσωπικό τους παιχνίδι. Κίνδυνος- θάνατος είναι ακόμη και ο επιχειρηματίας σαν τον Σαββίδη, που πήρε τον ΠΑΟΚ και αντί να φροντίζει να κερδίσει λεφτά από το ποδόσφαιρο, όπως είναι το σωστό, αυτός μπουκάρει στο γήπεδο οπλισμένος.

Αν, λοιπόν, κι αυτός ο Σουηδός θέλει να… βοηθήσει την Παναχαΐκή κι όχι την τσέπη του, είναι σκέτη νάρκη στο πρωτάθλημα.

Το πρωτάθλημα και οι ΠΑΕ έχουν ανάγκη από επιχειρηματίες χωρίς να τους απασχολεί η πρωτοσέλιδη δημοσιότητα, αλλά να ενδιαφέρονται ΜΟΝΟ να παρουσιάζουν εμπορικό προϊόν, και να κερδίζουν χρήματα από το ποδόσφαιρο. Θεμιτό και να «χρησιμοποιούν» νόμιμα την ΠΑΕ συμφερόντων τους, για άλλες μπίζνες στην Ελλάδα.

Για να μη το κουράζω … Η Παναχαΐκή δεν ανήκει μόνον σε έναν δύο μετόχους, που κινούν τα νήματα της διαπραγμάτευσης, και σ’ όποιον είναι μέτοχος της. Το ποδόσφαιρο και η κοινωνία έχουν ανάγκη την Παναχαΐκή μόνον όταν αυτή βγάζει υγεία, επιθυμία και αποφασιστικότητα. Επειδή ΟΛΕΣ οι ΠΑΕ κατά καιρούς έχουν πέσει σε νύχια ανειδίκευτων και «Αεριτζήδων», διπλωματούχων κι όχι, επιβάλλεται τα αρμόδια όργανα να περάσουν από face control τον όποιον υποψήφιο αγοραστή της Παναχαΐκής. Είναι η απόλυτη αφέλεια να λένε ότι είναι σχεδόν βέβαιο το «ναι» στη συμφωνία. Απεναντίας, φρόνιμο θα ήταν να βεβαιωθούν οι σχετικές εγγυήσεις, αν τελικώς προχωρήσει η αγοραπωλησία.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ …ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.