Βίλα Παύλου Ψωμιάδη στη Μύκονο: Ο «χρυσός βράχος» που αγοράστηκε 3 εκατ. ευρώ και τώρα πωλείται 25!

Ο Ιρακινός κροίσος που απέκτησε τη βίλα, αφού την πενταπλασίασε αυθαίρετα σε έκταση και μετά τη νομιμοποίησε (αθάνατη Ελλάς!), την πουλάει τώρα σε 8πλάσια τιμή – Ποιος είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας Αόν Αλ Κάσλοκ – Η περιγραφή του Sotheby’s International Realty για ένα από τα ακριβότερα ακίνητα σήμερα στην Ελλάδα

«Le Rocher is the ultimate real estate status symbol». Ετσι ξεκινάει την εκτενέστατη περιγραφή του το Sotheby’s International Realty για ένα από τα ακριβότερα ακίνητα σήμερα στην Ελλάδα, η τιμή του οποίου φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Λίγοι θα αναγνώριζαν ότι αυτό το ακίνητο αποτελούσε πριν από κάποια χρόνια το θερινό ορμητήριο στη Μύκονο του αείμνηστου Παύλου Ψωμιάδη (του επίσης αλησμόνητου σκανδάλου της Ασπίς Πρόνοια) και της οικογένειάς του. Και τούτο καθώς παρά την ειδυλλιακή και ιδανική τοποθεσία της, αλλά και τη χλιδή που τη χαρακτήριζε, η βίλα την «εποχή Ψωμιάδη» δεν ξεπερνούσε τα 420 τ.μ. ενώ αναπτυσσόταν σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων.

Σήμερα, αυτό το μοναδικό ακίνητο, αφού άλλαξε χέρια, καλύπτει πλέον έκταση 8.640 τ.μ., με τη βίλα να έχει επεκταθεί σε επιφάνεια 2.130 τ.μ.! Στην αρχική της μορφή, όταν ανήκε στον Π. Ψωμιάδη, ήταν 415,77 τ.μ. Μια μεταμόρφωση εντυπωσιακή και απόλυτα… ελληνική, με την επιφάνεια του πολυτελούς οικήματος να πενταπλασιάζεται και την έκταση του συνολικού ακινήτου να διπλασιάζεται, έχοντας πληρώσει ορισμένα ποσά σε νομιμοποιήσεις και άλλα τόσα σε δωρεές. Και όλα αυτά στο διάσημο Νησί των Ανέμων!

LE-ROCHER-1

Ο άνθρωπος που κατέχει τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία είναι, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» (ρεπορτάζ του Φρίξου Δρακοντίδη) τον Μάρτιο του 2015, ο Ιρακινός μεγαλοεπιχειρηματίας και εκατομμυριούχος Αόν Αλ Κάσλοκ, ο οποίος πέτυχε τότε ένα από τα καλύτερα deals της ζωής του. Αγόρασε τη βίλα για μόλις 3 εκατ. ευρώ και τώρα την πουλάει 25 εκατ., δηλαδή σχεδόν σε δεκαπλάσια τιμή.

Ιδιαίτερα έμπειρος στις επιχειρηματικές συμφωνίες λόγω της πολυσχιδούς δραστηριότητας του ομίλου του Al Khashlok Group, που είχε και εξακολουθεί να έχει ως επίκεντρο τις επενδύσεις στο real estate, ο Αόν Αλ Κάσλοκ έμαθε την ύπαρξη της βίλας στη Μύκονο όταν βρισκόταν στο τραπέζι ο συμβιβασμός της οικογένειας Ψωμιάδη με τους εξαπατημένους της Ασπίς,.

Εχοντας επενδύσει σε ακριβά ακίνητα στα νότια προάστια της Αθήνας, αναζητούσε διακαώς την κατάλληλη ευκαιρία για να ποντάρει και στο πάντα δημοφιλές Νησί των Ανέμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη την περίοδο ταξίδεψε πολλές φορές στη Μύκονο εξετάζοντας από κοντά διάφορα ακίνητα. Ετσι επιβεβαίωσε το ρητό ότι «ο επιμένων νικά».

Ενήμερος για τα τεκταινόμενα γύρω από τη βίλα της οικογένειας Ψωμιάδη, ήρθε σε επαφή με το δικηγορικό γραφείο Μαρκουλάκου το οποίο εκπροσωπούσε τους ομολογιούχους. Χωρίς να χάσει χρόνο διαπραγματεύτηκε με τους δικηγόρους -την υπόθεση είχε χειριστεί ο δικηγόρος Μιχάλης Μαρκουλάκος– και η συμφωνία έκλεισε στα 3 εκατ. ευρώ.

Οπως αποδεικνύεται, κατάφερε να πετύχει τη χρυσή ευκαιρία, καθώς με ένα τίμημα «εύλογο» υπό την πίεση των συνθηκών απέκτησε ένα μοναδικό «φιλέτο» τοποθετημένο άριστα «τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά» από την κοσμική Ψαρού, στην οποία βρίσκεσαι εντός λίγων λεπτών με ταχύπλοο και απομακρύνεσαι το ίδιο εύκολα.

LE-ROCHER-4
Το μοναδικό «Le Rocher»: Η βίλα «Le Rocher», που στα ελληνικά σημαίνει βράχος, βρίσκεται «τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά» από την κοσμική Ψαρού και έχει επιφάνεια 2.130 τ.μ., με εννέα υπνοδωμάτια σε τρία επίπεδα, που το καθένα διαθέτει εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα

Το καλοκαίρι του 2015 ο Κάσλοκ είχε ήδη ξεκινήσει τα έργα για την πλήρη μεταμόρφωση της βίλας. Τα σχέδια ανέλαβε γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο και τα συνεργεία δούλευαν εντατικά για αρκετό διάστημα τόσο για την ανακατασκευή όλων των εξωτερικών χώρων και της πισίνας όσο και για την πλήρη αναβάθμιση και επέκταση των εσωτερικών χώρων, όπου τοποθετήθηκε νέα επίπλωση και οικιακός εξοπλισμός των υψηλότερων προδιαγραφών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών ο Ιρακινός businessman προφανώς δεν προκάλεσε προβλήματα, ούτε συνάντησε εμπόδια από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Κάτι που θα ικανοποίησε τον επενδυτή ο οποίος ένα χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2016, προχώρησε σε δωρεά μέσω της εταιρείας του Hellenic Eagle.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυκόνου στις 22 Αυγούστου 2016, υπό την προεδρία του δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά, η Hellenic Eagle Κατασκευαστική-Εμπορική σε έγγραφό της αναφέρει ότι «σας ευχαριστούμε θερμά για την περιγραφή της έκθεσης Vanity που συνδιοργανώνεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με τη σειρά μας, ως Hellenic Eagle Α.Ε. Κατασκευαστική Εμπορική, αποδεχόμαστε την πρόσκληση για να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή με τη συμμετοχή των 20.000 ευρώ. Δεν έχουμε αντίρρηση η υλοποίηση της δωρεάς να γίνει με χορηγία σε είδος για την διοργάνωση της έκθεσης και ειδικότερα με την προμήθεια κατασκευών που έχουν προβλεφθεί στο μουσειογραφικό σχεδιασμό της και που περιγράφονται στην επιστολή σας».

Η απόλυτη μεταμόρφωση

Η Οικονομική Επιτροπή αποδέχθηκε τη δωρεά της εταιρείας για την προμήθεια κατασκευών αξίας 20.000 ευρώ για τις ανάγκες της έκθεσης «Vanity – Ιστορίες κοσμημάτων στις Κυκλάδες» που συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ο Δήμος Μυκόνου στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Το αποτέλεσμα αυτής της απόλυτης μεταμόρφωσης ήταν το «Le Rocher», που στα ελληνικά σημαίνει βράχος, και από το Sotheby’s International Realty περιγράφεται ως το απόλυτο «status symbol».

Η διεθνούς εκτοπίσματος και φήμης μεσιτική εταιρεία αφιερώνει οκτώ σελίδες για να χωρέσει τα προσόντα και τις εντυπωσιακές φωτογραφίες της μοναδικής και επώνυμης αυτής βίλας, απευθυνόμενη ασφαλώς σε ένα συγκεκριμένο target group πελατών.

Σύμφωνα με την περιγραφή, βρίσκεται σε ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία της χερσονήσου του Αγίου Λαζάρου, ακριβώς στην είσοδο του πιο φημισμένου κόλπου της Μυκόνου προς την Ψαρού και το εμβληματικό «Nammos». Τονίζεται μάλιστα ότι η απόσταση από την ιδιωτική αποβάθρα για το «Nammos» και το «Scorpios» είναι μόλις δύο λεπτά με ταχύπλοο, ενώ για τη Santa Marina και την παραλία Ορνός άλλα δύο.

LE-ROCHER-3

Το «Le Rocher» χαρακτηρίζεται «αρχιτεκτονικό αριστούργημα», που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει άφθονο χώρο και απόλυτη άνεση στον ιδιοκτήτη και τους επισκέπτες του. Εκτείνεται σε 2.130 τ.μ. και διαθέτει εννέα γενναιόδωρα υπνοδωμάτια σε τρία επίπεδα, που το καθένα έχει εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα. Η εντυπωσιακή διάταξη ξεκινά στο επάνω επίπεδο της εισόδου, ενώ ακολουθεί το μεγαλοπρεπές φουαγιέ που οδηγεί στο σαλόνι και την τραπεζαρία και στη συνέχεια απευθείας στον εξωτερικό χώρο της πισίνας των 300 τ.μ. Σε αυτό το επίπεδο, οι εξωτερικοί χώροι περιλαμβάνουν τραπεζαρία και μπαρ, σάουνα και ντους, ενώ η σκίαση επιτυγχάνεται με μεγάλες ξύλινες πέργκολες.

Ο μεσαίος όροφος αυτής της ανακτορικής βίλας χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές πτέρυγες. Στη νότια πλευρά υπάρχουν πέντε ανεξάρτητοι ξενώνες, όλοι με ξεχωριστές εισόδους. Κάθε ένας αποτελείται από ένα υπνοδωμάτιο με διπλό κρεβάτι, σαλόνι και μπάνιο.

Ο εξωτερικός χώρος περιλαμβάνει υπαίθρια τραπεζαρία, καθιστικό, καθώς και κινηματογράφο. Το κύριο υπνοδωμάτιο του «Le Rocher», που καλύπτει ολόκληρο το βόρειο τμήμα του σπιτιού, είναι 240 τ.μ. και διαθέτει τα πάντα: εκπληκτική θέα στη θάλασσα, τη δική του θερμαινόμενη πισίνα, ένα πλήρως εξοπλισμένο spa, τη δική του ανεξάρτητη πρόσβαση και χώρο στάθμευσης. Στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκονται άλλοι τρεις ξενώνες και τρία στούντιο προσωπικού. Κάθε ξενώνας έχει το δικό του σαλόνι και κουζίνα, τραπεζαρία, ένα υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Ολα τα στούντιο είναι ένας ενιαίος χώρος με ξεχωριστά μπάνια. Επίσης, σε αυτό το επίπεδο υπάρχει μια μικρή πισίνα.

«Ενα ελικοδρόμιο ακριβώς πάνω στον απότομο βράχο είναι η τελευταία πινελιά σε μια βίλα που θα συζητηθεί για πολλά χρόνια», σημειώνει το Sotheby’s.

Στην περιγραφή αφήνεται να εννοηθεί ότι ορισμένες κατασκευαστικές λεπτομέρειες παραμένουν σε εκκρεμότητα, προφανώς για να προσαρμοστούν με τα ιδιαίτερα γούστα του επόμενου ιδιοκτήτη. Ασφαλώς για όλο το ακίνητο έχουν προβλεφθεί μηχανικές εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες περιλαμβάνουν πυροπροστασία, υπηρεσίες επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας και συστήματα ασφαλείας, ενώ υπάρχουν σκάλες που οδηγούν σε κάθε επίπεδο μέχρι την ακτή, κάνοντας εύκολη την πρόσβαση κατά την άφιξη από τη θάλασσα.

ornos__8_
ornos__7_
al-kaslok_2
Ο επιχειρηματίας: Ο εκατομμυριούχος Αόν Αλ Κάσλοκ, του ομίλου του Al Khashlok Group, που έχει ως επίκεντρο τις επενδύσεις στο real estate. Στις φωτογραφίες κάτω με τον πρίγκιπα Κάρολο και τον Πάπα Φραγκίσκο
ornos__6_
ornos__5_

Η πορεία του Αόν

Ο Αόν Αλ Κάσλοκ γεννήθηκε πριν από 60 χρόνια στην πόλη Καλάτ Σουκάρ του Ιράκ και είναι ο τρίτος γιος του Χατζί Χουσεΐν Αλ Κασλόκ, εμπόρου με δραστηριότητα στον Νότο της χώρας. Ο Αόν έφυγε από το Ιράκ μόλις τέλειωσε το λύκειο, το 1979, και έμεινε στο εξωτερικό όπου σπούδασε πολιτικός μηχανικός, ενώ στη χώρα του επέστρεψε μετά τον πόλεμο το 2003. Αν και δηλώνει κάτοικος Γενεύης, διαμένει όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, όπου εδρεύει και το Al Khashlok Group. Οι επιχειρηματικές ρίζες της οικογένειας ξεκινούν από το 1930, ωστόσο οι δραστηριότητες και τα έσοδα γιγαντώθηκαν όταν επεκτάθηκε στον κλάδο των ακινήτων και των κατασκευών, αρχικά στο Ιράκ και στη συνέχεια στο εξωτερικό. Το real estate, άλλωστε, παραμένει ο πυρήνας του Al Khashlok Group από την ίδρυσή του το 1987 μέχρι και σήμερα. Με το πέρασμα του χρόνου το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων εμπλουτίστηκε με επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ ο όμιλος ανοίχτηκε σε αρκετά νέα πεδία.

Ενα από αυτά ήταν τα media. Ο Κάσλοκ μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν ίδρυσε μία από τις πρώτες εφημερίδες της «νέας εποχής», την «Al-Fourat», στη συνέχεια το αθλητικό περιοδικό «Al-Malaeb» και το 2005 δημιούργησε το επιτυχημένο δορυφορικό κανάλι Al Baghdadia.

Το… παπούτσι στον Μπους

Αθελά του, πάντως, έγινε ευρύτερα γνωστός στο διεθνές κοινό λόγω του περιστατικού με τον διαμαρτυρόμενο Ιρακινό που εκτόξευσε ένα παπούτσι προς τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο. Ηταν 14 Δεκεμβρίου 2008. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ έδινε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη μαζί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι, όταν ξαφνικά ένας μαινόμενος δημοσιογράφος πέταξε ένα παπούτσι προς τον Μπους φωνάζοντας: «Αυτό είναι ένα αποχαιρετιστήριο φιλί από τον ιρακινό λαό, σκύλε!». Ο δημοσιογράφος ήταν ο Μουνταζέρ Αλ Ζαϊντί και εργαζόταν στο Al Baghdadia TV. Η ενέργειά του βέβαια δεν εξέφραζε σε καμία περίπτωση τη γραμμή του καναλιού, ούτε τις προσωπικές πεποιθήσεις του Αόν Αλ Κάσλοκ. Το Al Baghdadia TV εξελίχθηκε σε Al Baghdadia Media Group και το 2012 εγκαινιάστηκε το B2, ένα δεύτερο ψυχαγωγικό κανάλι που μεταδίδει κυρίως δραματικές σειρές και ταινίες.

Σήμερα, το Al-Khashlok Group δραστηριοποιείται στο real estate, στις κατασκευές, στη βιομηχανία, στα ξενοδοχεία, στο εμπόριο, στα ΜΜΕ, στα Logistics και έχει ισχυρή παρουσία στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, στην Αφρική και τις ΗΠΑ. Η απόκτηση και διαχείριση ακινήτων υψηλής αξίας σε προνομιακές τοποθεσίες ανά τον κόσμο αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα του. Στο πλαίσιο αυτό, έχει χτίσει ένα αξιοζήλευτο portfolio που περιλαμβάνει ξενοδοχεία, οικιστικές μονάδες και επιλεγμένα εμπορικά ακίνητα.

Μεταξύ αυτών, για παράδειγμα, είναι το ένα από τα τρία κτίρια του εμβληματικού συγκροτήματος «One Hyde Park» στο Λονδίνο που εξαγοράστηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Ενδεικτικό της δυναμικής του Κάσλοκ είναι ότι τα τελευταία χρόνια αποτελεί συνεταίρο της αμερικανικής Hines. Τον Απρίλιο του 2019 συμμετείχε στη δεύτερη επιχείρηση με τη Hines και την Blue Noble για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων υψηλών προδιαγραφών στη Φλωρεντία, ενώ τον περασμένο Μάιο προχώρησαν στο τρίτο κοινό project για τη δημιουργία συγκροτήματος υπερπολυτελών κατοικιών στο κέντρο του Μιλάνου.

ornos__4_
Η ανακατασκευή: Η βίλα του Παύλου Ψωμιάδη όταν την αγόρασε ο μεγαλοεπιχειρηματίας Αόν Αλ Κάσλοκ. Ο Ιρακινός, που ξεκίνησε την ανακατασκευή της το 2015, την πήρε για μόλις 3 εκατ. και τώρα την πουλάει 25 εκατ. ευρώ!
ornos__2_
ornos__3_

Η ζημιογόνα Hellenic Eagle

Σε αντίθεση με το success story των άλλων εταιρειών, ο ελληνικός βραχίονας της Hellenic Eagle εμφανίζεται από τη σύστασή του, τον Ιούνιο του 2003, να συσσωρεύει ζημίες. Η εταιρεία έχει αρκετά ιδιόκτητα ακίνητα (οικόπεδα και κτίρια) στη Βούλα, στη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη συνολικής αξίας 11,92 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών και τα γραφεία της επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης στη Βούλα.

Πάντως, με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2019, η Hellenic Eagle έκανε κύκλο εργασιών ύψους 234.105,08 ευρώ, έναντι 184.107,08 ευρώ το 2018, καταγράφοντας ζημίες προ φόρων 762.432,65 ευρώ έναντι 906.160,16 ευρώ την προηγούμενη χρονιά, με τις ζημίες εις νέον να ανέρχονται σε 6.573.702,35 ευρώ. Τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα, προχώρησε στη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 10 εκατ. ευρώ με την έκδοση έως 2.000 ομολογιών ποσού 5.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, με διάρκεια αποπληρωμής 3 ετών και περίοδο χάριτος 2 ετών. Το ομολογιακό θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης.

Το 99% των μετοχών της Hellenic Eagle κατέχει ο ίδιος ο Αον Αλ Κάσλοκ (και 1% η σύζυγός του Μαχασέν), ο οποίος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μέχρι πέρυσι τον Οκτώβριο. Εκτοτε με απόφασή του τοποθετήθηκε ως μοναδικός σύμβουλος-διαχειριστής ο αδελφός του Αχμέντ Κάσλοκ.

LE-ROCHER-2

Οι υψηλές γνωριμίες

Ο Αόν Αλ Κάσλοκ είναι κοσμογυρισμένος, με διεθνείς προσλαμβάνουσες, αλλά και υψηλές γνωριμίες που φτάνουν μέχρι το Βατικανό και το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Εχει συναντηθεί δύο φορές με τον Πάπα Φραγκίσκο και άλλες τόσες με τον πρίγκιπα Κάρολο. Αντίστοιχες υψηλές γνωριμίες διατηρεί και στην Ελλάδα, ενώ αναπτύσσει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο μέσω του Ιδρύματος Αόν Αλ Κάσλοκ που ξεκίνησε ως πρόγραμμα υποστήριξης των φτωχών και διωκόμενων οικογενειών στο νότιο Ιράκ και επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές της χώρας. Το ίδρυμα χρηματοδοτείται πλέον με το 10% των κερδών του Al Khashlok Group, εστιάζοντας στην παροχή ιατρικής περίθαλψης και εκπαίδευσης στα παιδιά του Ιράκ.

-protothema.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.