Γιατί βάζουν παρωπίδες στα άλογα ;

Γιατί βάζουν παρωπίδες στα άλογα ;

Η όραση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που προϋποθέτει όχι μόνο την εστίαση και τον εντοπισμό του φωτός από τον οφθαλμό, η ένταση του οποίου μπορεί να ποικίλει, αλλά και την ικανότητα του εγκεφάλου να ερμηνεύει αυτά τα οπτικά ερεθίσματα.

Αρκετοί παίκτες ρωτούν, ”τι προσπαθεί να πετύχει ο προπονητής με τη χρήση παρωπίδων”. Οι προπονητές, όταν έχουν κάποιο άλογο με όχι ιδιαίτερες φυσικές ικανότητες, χρησιμοποιούν τις παρωπίδες σαν τακτική “σοκ”. Κάνουν χρήση παρωπίδων στην προπόνηση, μετά τις αφαιρούν, λίγο πριν το άλογο τρέξει στην κούρσα και τις ξαναβάζουν στην κούρσα προσπαθώντας “να στύψουν λίγο ακόμη από το λεμόνι”. Κατά βάση τη χρήση παρωπίδων υπαγορεύει :

…διά χειρός Hλία Τσίπα

1. Η μη συγκέντρωση στη δουλειά κάποιου αλόγου.
2. Η τάση του να μη κρατά τη γραμμή του όταν τρέχει και
3. Η απόσπαση της προσοχής του από την κούρσα, ή τη δουλειά και είναι συνήθως σημάδι ανωριμότητας (ενίοτε δύστροπου χαρακτήρα), ή και φοβίας.

Είναι η χρήση παρωπίδων άμεση αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων συμπεριφορών των αλόγων ;

H απάντηση του προπονητή είναι :

Βέβαια, βλέπουμε συντριπτικά ποσοστά διαγωνιζόμενων με παρωπίδες και αυτό είναι άλλη μια απόδειξη του μότο “δει δη χρημάτων” για την εκπαίδευση, φυσικά!

-κείμενο το Θέμη Μπάκα στο facebook

Διαβάστε επίσης : Μπάκας για Περιφέρειες : Πώς πρέπει να αξιοποιήσουν τα αχρησιμοποίητα -λόγω κορωνϊού- κονδύλια τουριστικής προβολής

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.