Τα θετικά μηνύματα της καραντίνας!

Τα θετικά μηνύματα της καραντίνας!

Θεωρητικά ολοκληρώνεται σχεδόν ένα δίμηνο καραντίνας…Λίγο πολύ από τις 15 Μάρτη ήμασταν σε μια κατάσταση σχεδόν εγκλεισμού….Ειδικά μια εβδομάδα πιο μετά αν θυμάμαι καλά γιατι με την πολύ καραντίνα αρχίσαμε να ξεχνάμε κιόλας! Όπως και να έχει συμπληρώσαμε σχεδόν ένα δίμηνο που δεν ήμασταν όλοι σε καραντίνα αφού αρκετός κόσμος συνέχισε κανονικα την εργασία του ,ενώ η αλήθεια είναι ότι δεν ήμασταν και σε σκληρή καραντίνα καθώς και 2-3 φορές την μέρα έβγαινες εκτός. Δεν είχες όμως μετακίνηση σε φίλους αν ήσουν στην Αθήνα καθώς έπρεπε να κινείσαι τοπικά. Πάγια φιλολοσφία μου είναι ότι όλα τα πράματα έχουν διπλή ανάγνωση και ότι δίπλα στο καλό κρύβεται το κακό και αντίστροφα και όλα είναι επιλογές μας. Επιλογές μας που μας καθορίζουν στην παρουσία μας στην Γη. Και σε ότι συμβαίνει πρέπει να βλέπεις και τις άλλες πλευρές.

Για παράδειγμα με την καραντίνα υπάρχουν μηνύματα που δεν ξέρω αν τα λάβαμε όλοι και αν θα τα συνεχίσουμε και στην συνέχεια σε ένα βαθμό . Καταρχήν βλέποντας και κόσμο να χάνεται δίπλα μας από ένα ιό και με το άγχος αν θα χτυπήσει το κακό στην πόρτα σου,έχεις την δυνατότητα να εκτιμήσεις το δώρο του Θεού προς εσένα. Το δώρο της ζωής κοινώς ,είτε πιστεύεις στον Θεό ,είχε όχι. Εχεις όμως και την ευκαιρία να καταλάβεις ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο . Και η σημερινή μέρα είναι η σημερινή και αύριο δεν ξέρεις αν θα υπάρχεις και αν υπάρχεις αν θα είναι όλα όπως ήταν μέχρι σήμερα. Κοινώς η υγεία που είναι το υπέρτατο αγαθό θεωρείται κακώς δεδομένη. Λάθος. Οπότε μέσα στο γενικότερο χάος της εποχής ,εκτίμησε την ίδια την ζωη και άναψε ένα κεράκι,πες ένα ευχαριστώ,που όλα είναι καλά και σήμερα γιατί ΔΕΝ είναι δεδομένα!

Η επόμενη μέρα μόλις το καταννοήσεις αυτό είναι τι άνθρωπος θα γίνεις. Θα γίνεις καλύτερος καθώς ξέρεις ότι αύριο μπορεί να μην είσαι εδώ;Και ότι πρέπει να “παραδώσεις” καλή ψυχή; Ή θα τα κάνεις όλα ..μπίλια πατώντας περισσότερο από ποτέ επί πτωμάτων για να ζήσεις; Ο καλός και ενάρετος άνθρωπος,ο άνθρωπος βασικά,πόσο δε μάλλον όποιος πιστεύει πραγματικά στον Θεό,στον Χριστό,θα ζήσει αλλά με κανόνες και αξίες και επιθυμώντας να βοηθήσει όσο περισσότερους δίπλα για να φύγει με το κεφάλι ψηλά

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η καραντίνα για όσους είναι μόνοι ήταν μαλλον δύσκολη γιατί λίγοι κάνουν την αυτοκριτική τους,την αυτογνωσία ,λίγοι δουλεύουν με τον εαυτό τους και ακόμα λιγότεροι μπορούν να κάτσουν όπως λέμε σε ένα δωμάτιο με τον εαυτό τους… Είναι ένα σκληρό κριτήριο αυτό. Η καραντίνα βοήθησε πολλους να τα βρουν με τον εαυτό τους,να σκεφτούν ,να συλλογιστούν και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Βοήθησε και την φύση όμως να ανασάνει. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί επιστήμονες έλεγαν ότι θα ήταν χρήσιμο αν γινόταν να κάναμε ένα διάλλειμα στην τρέχουσα ζωή και στους ρυθμούς της. Τα ζωάκια κυκλοφόρησαν χωρις φόβο,άκουγες τα πουλιά,έβλεπες κόσμο να περπατά ,να κάνει ποδήλατο. Όλοι πήραμε ανάσα από την ατμοσφαιρική ρύπανση με την σημαντική μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και όλοι ανασάναμε καθαρότερο οξυγόνο. Είναι και ένα μήνυμα ότι με έξυπνους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε την ατμόσφαιρα και να γίνουμε καλύτεροι για να προστατέψουμε τις δικές μας συνθήκες ζωής και των παιδιών μας. Ακόμα και οι ωκεανοί με την απουσία από τις θάλασσες και τα λιγότερα πλοία,επιβαρύνθηκαν λιγότερο όταν σε λίγο θα έχουμε περισσότερο πλαστικό από υπάρξεις….

Η καραντίνα ανέδειξε και την αξία της ανθρώπινης επαφής. Πολλές φορές έχουμε βολευθεί και εστιάσει στην ηλεκτρονική επικοινωνία με την ζωντανή εικονα και όλα τα σχετικά.Έτσι χωρίς να το καταλαβαίνουμε έχουμε απωλέσει την μαγεία της προσωπικής επαφής που είναι η ανταλλαγή ενέργειας,τα πιο έντονα συναισθήματα σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα επίπεδα σχέσεων. Τώρα με την απώλεια αγαπημένων προσώπων από μια τακτική σχεδόν επαφή,είδαμε πόσο αξία έχει να είσαι πραγματικά μαζί με τους αγαπημένους σου….

Οι σχέσεις των ανθρώπων δοκιμάστηκαν. Τα ζευγάρια ,παντρεμένα και μη,είδαν την συνύπαρξη την πραγματική πως είναι. Όχι μέσα σε ρουτίνα αλλά με ατέλειωτες ώρες μαζί,δοκιμάζονται αντοχές και σχέσεις καθώς πέφτουν οι μάσκες. Βλέπεις τα πάντα για τον συντροφό σου και έτσι ή γίνεστε καλύτεροι μαζί όπως είναι και το πραγματικό ζητούμενο,ή απλά καταλάβατε ότι η σχέση στηρίζονταν μόνο σε επιφανειακά πράματα. Ταυτόχρονα είδαμε και την αξία της οικογένειας,της ένωσης,την αλληλοβοήθειας…Μην ξεχνάμε πως επέζησαν ολόκληρες οικογένειες και η πατρίδα μας από την κακουχία των πολέμων…Με τον θεσμό της οικογένειας στην πρώτη γραμμή

Η καραντίνα ανέδειξε και το μεγαλείο όσων βοήθησαν οικονομικά για να αγορασθούν ανεπνευστήρες ή ακόμα και ΜΕΘ.Οσων έσπευσαν να βοηθήσουν τον διπλανό τους που είχε αδυναμία να πάει ακόμα και στο σούπερ μάρκετ ή χρειάστηκε να πει μια κουβέντα για να διώξει την μοναξιά… Μάθαμε και είδαμε ότι υπάρχουν επαγγέλματα που μπορείς να εργάζεσαι και από το σπίτι κάλλιστα και έτσι υπάρχει ελπίδα για να ελαφρώσει και το περιβάλλον αν εφαρμοστεί περισσότερο η τηλεργασία στο μέλλον…

 Καταλάβαμε ότι διασκέδαση δεν είναι μόνο η κραιπάλη και το έξω…Οτι το σπίτι,ειδικά όταν έχεις μοχθήσει να έχεις ένα σπιτικό και δη καλό,δεν είναι μόνο για να κοιμάσαι αλλά για να μαζευτείς με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα και να κάνεις χίλια δυο ευχάριστα… Στην Ελλάδα και λόγω καιρού,έχουμε υποτιμήσει την ζεστασιά του σπιτιού και θεωρούμε υποτημικό κοινωνικά να μην είμαστε συνέχεια έξω για να διασκεδάσουμε…. Καφέ πίνεις και σπίτι... Και μια χαρά μάλιστα. Δεν λέω ασφαλώς αν πας κάπου που έχεις και το θέαμα της φύσης ή την ανθρώπινη επαφή σε μεγάλο βαθμό. Όλα χρειάζονται…

Αλλά πολλοί φώναζαν δεν έχουμε χρόνο! Τώρα βρήκες χρόνο ακόμα και να μαγειρέψεις,να πειραματιστείς,να ηρεμήσεις,να κάνεις πραγματικές διακοπές σε μεγάλο βαθμό. Να κάνεις αποτοξίνωση από τους ασφυκτικούς ρυθμούς,να χαλαρώσεις ,να ασχοληθείς με πράματα που δεν είχες χρονο, Να διαβάσεις ένα βιβλίο,να αποκτήσεις περισσότερη μόρφωση και γνώσεις μαζί με σκέψη. Να προβληματιστείς,να οραματιστείς,να ονειρευτείς… Η ισορροπία είναι το ζητούμενο.. Όλα χρειάζονται. Πολλά τα είχαμε ξεχάσει ή και βγάλει από την ζωή μας. Τα θυμηθήκαμε,τα συλλογιστήκαμε,μπήκαμε σε νέα μονοπάτια σκέψεων…. Ας πάρουμε τα θετικά της καραντίνας και να επιστρέψουμε καλύτεροι άνθρωποι στην κανονικότητα με το καλό σταδιακα με μεγαλύτερη αγάπη για τον εαυτό μας-την σωστή εννοώ-,τον άνθρωπο,την κοινωνία,την φύση….Καλό μήνα με μια πραγματική άνοιξη στις ψυχές μας!

-Σωτήρης Γεωργίου/basketblog.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.