Βασιλιάς με βλέμμα θηρίου, χωρίς κορδέλες στο μέτωπο

Αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο, σε ένα κατάμεστο Ο2, οι τυχεροί που θα εξασφαλίσουν τα εισιτήρια που κυκλοφορούν ήδη στην μαύρη αγορά για κάμποσες χιλιάδες λίρες το καθένα, και μαζί όλος ο πλανήτης θα υποκλιθεί στον Federer, στην τελευταία του παράσταση στα επαγγελματικά courts. O βασιλιάς σοφά διάλεξε για το αντίο του το λονδρέζικο κοινό, που τον λάτρεψε τις δύο προηγούμενες δεκαετίες στο Wimbledon, όπου μετά τον Sampras, στον αξέχαστο εκείνο αγώνα του τέταρτου γύρου του τουρνουά, τον Ιούνιο του 2001, τον αναγνώρισε και τον έστεψε ως τον νέο βασιλιά του παγκόσμιου τένις.  Και το αστραφτερό Laver Cup, όπου σχεδόν σε αγώνες επίδειξης αντιπαρατίθενται δύο ομάδες επίλεκτων, μία αποτελούμενη από Ευρωπαίους και μία World Team, όπου άπαντες θα είναι παρόντες για να αποτίσουν τιμές. Στην ευρωπαϊκή ομάδα κατεβαίνει όλη η παλιοπαρέα των Μεγάλων με Ναδάλ, Τζόκοβιτς και Μάρευ και με αρχηγό τον θρυλικό Μποργκ, ενώ στην αντίπαλη ομάδα αρχηγός κατεβαίνει ο τρελο-Μακ Ενρόε. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει.  

Και επειδή το Λονδίνο είναι ο τόπος όπου στέφονται βασιλιάδες και οι Άγγλοι είναι οι αδιαμφισβήτητοι μάστορες περί τα τοιαύτα, η μία θέση στην ευρωπαϊκή ομάδα που παραμένει κενή, στοιχηματίζω ότι θα δοθεί από τους διοργανωτές στον νέο βασιλιά του παγκόσμιου τένις.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ώστε στο τελευταίο του παιχνίδι, ο κορυφαίος όλων των εποχών  Roger Federer να παραδώσει το σκήπτρο του στο νεότερο της ιστορίας Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, τον Ισπανό Κάρλος Αλκαράζ. Τον «πεζοναύτη» από την Μούρθια, που στα 19 του μόλις χρόνια, ενθρονίστηκε το βράδυ της προπερασμένης Κυριακής στην Νέα Υόρκη, στον επιβλητικό καθεδρικό “Arthur Ashe”  και ενώπιον του πιο δύσκολου, απαιτητικού και φωνακλάδικου κοινού του πλανήτη, ως ο νεότερος πρωταθλητής του Αμερικάνικου Όπεν και ο νέος νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Όταν τον είδα για πρώτη φορά πέρυσι θυμήθηκα τον Ναδάλ στα ξεκινήματα του. Κλασσικός τύπος Κελτίβηρα, από τη ράτσα εκείνων των κονκισταδόρες που πέρασαν τον Ατλαντικό με τις καραβέλες πριν από 500 χρόνια και τα έκαναν σμπαράλια στον Νέο Κόσμο. Κοντοκουρεμένος, με στρατιωτικό λουκ και βλέμμα άγριου θηρίου που οσμίζεται το θνησιμαίο. Χωρίς κορδέλες στο μέτωπο, χωρίς καπελάκια, δίχως περίεργα χτενίσματα. Μπαίνει στο τερέν για πόλεμο.

Από την αρχή του χρόνου έδειξε ότι θα πάει αφρενάριστος για νο 1. Δεν περίμενα να φτάσει εκεί τόσο γρήγορα. Αλλά η αγωνιστική καθίζηση του Μεντβέντεφ και ο τραυματισμός του Σβέρεφ, του άνοιξαν διάπλατα το δρόμο. Όχι βέβαια ότι θα αργούσε και πολύ. Το αργότερο του χρόνου τo Mάιο στο Roland Garros θα ανέβαινε στην κορυφή. Με τη φόρα που είχε πάρει, ήταν ασταμάτητος. Κάποιον Έλληνα, που βολοδέρνει στην δεκάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν πάτησε καν το γκάζι για να τον προσπεράσει.

Η επική του διαδρομή στο Αμερικάνικο Όπεν έδειξε από τι μέταλλο είναι φτιαγμένος. Μετά από 15 αιματοβαμμένα σετ στη φάση των 16, σε προημιτελικά και ημιτελικό, μπήκε αφιονισμένος στον τελικό, παίζοντας το κύπελλο και την πρώτη θέση με τον Ρούουντ, τον οποίον και διέλυσε.

Περιττό βέβαια να σημειώσω ότι μηδενίστηκαν πια οι πιθανότητες του Τσιτσιπά να σηκώσει έστω ένα Grand Slam. Όσο για τις συγκινήσεις που θα προσφέρει το επερχόμενο Laver Cup στο αντίο του βασιλιά, θα έχουμε πολλά να πούμε.

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.