Τσίκνα σαν καλοί Χριστιανοί και ειδωλολάτρες

Τσικνοπέμπτη. Η τσίκνα της Πέμπτης. Αυτό είναι το έθιμο. Να μυρίσει ο τόπος ψημένο κρέας. Και για να το καταλάβει καλά ο καθένας το κρέας να έχει λίπος, να τσικνίσει η ατμόσφαιρα.

Όλα τα έθιμα έχουν το λόγο τους. Την ανάγκη τους. Και σ’ όλα τα έθιμα έχει βάλει δάκτυλο η θρησκεία. Στα είπα όλα. Όχι, ακριβώς.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Τι θα πει θρησκεία; Όχι αυτό, μη εκείνο, απαγορεύεται και επιβάλλεται το ένα και το άλλο. Αυτό είναι θρησκεία. Και επειδή είναι μάγκες οι κατασκευαστές της θρησκείας, και επειδή απευθυνόντουσαν στους αληταράδες τους ανθρώπους, δεν τους είχαν μόνο στα Ου και τα Μη, γιατί τότε δεν θα τους κάνανε ζάφτι. Θα χάνανε πιστούς. Η πονηριά είναι να επιτρέπεις στον άλλον κάπου να ξεσαλώσει. Να, γιατί κάνουν τα στραβά μάτια και αφήνουν λυτά τα λουριά, όμως μέσα στα πλαίσια και στο όνομα της θρησκείας. Πάντα.

Τσικνοπέμπτη. Καθαρός ειδωλολατρισμός. Κι όμως ο χριστιανός είπε ”Εμείς είμαστε το καλό, το κακό είναι οι ειδωλολάτρες”. Το απόλυτο ψέμα. Δεν υπάρχει πιο ειδωλολατρική θρησκεία από τον χριστιανισμό, ο οποίος όπως όλες οι θρησκείες έτσι κι αυτός αντικατέστησε, υιοθέτησε έθιμα των καταργημένων και… καταδικασμένων δογμάτων.

Έτσι και με την Τσικνοπέμπτη. Μ’ άλλο στυλ είναι η στην πραγματικότητα συνέχεια των Διονυσίων, της μεγάλης εορτής των αρχαίων Ελλήνων, που κι αυτοί την τσούρνεψαν. Κωλομπάρεψαν τη γιορτή από σχετική προηγούμενη του Δωδεκάθεου θρησκείας.Καλό τσίκνισμα, ρε, αιώνιοι Έλληνες.

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.