Τους συνέλαβαν για τρομοκρατικό χτύπημα και σε 24 ώρες τους άφησαν ελεύθερους – Τι συμβαίνει στη Βρετανία;

Μία υπόθεση που μέσα σε λίγες ώρες παρουσιάστηκε ως εξαιρετικά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Βρετανίας, παίρνει ήδη μια τροπή που γεννά ερωτήματα.

Οι πέντε νεαροί Βρετανοί που συνελήφθησαν κοντά στην αεροπορική βάση RAF Fairford, ως ύποπτοι για αδικήματα που συνδέονται με εκρηκτικά και προπαρασκευαστικές πράξεις τρομοκρατίας, αφήνονται ελεύθεροι με εγγύηση και περιοριστικούς όρους.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Και όλα αυτά, περίπου ένα 24ωρο μετά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.

Εδώ ακριβώς αρχίζει το πραγματικό ενδιαφέρον της ιστορίας.

Γιατί μιλάμε για πέντε άνδρες ηλικίας 23 έως 25 ετών, όλους Βρετανούς υπηκόους από το Λονδίνο, οι οποίοι εντοπίστηκαν μετά από αναφορά για τρία ύποπτα οχήματα που κινούνταν προς την RAF Fairford. Η κινητοποίηση ήταν τέτοια ώστε 85 νοικοκυριά στην περιοχή να εκκενωθούν, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν ένοπλοι αστυνομικοί και ειδικά κλιμάκια.

Η RAF Fairford, άλλωστε, δεν είναι μια τυχαία στρατιωτική εγκατάσταση. Χρησιμοποιείται από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και έχει αποκτήσει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία μέσα στη σημερινή πολεμική συγκυρία με το Ιράν.

Και όμως, παρά τη βαρύτητα της αρχικής εικόνας, οι πέντε δεν παραμένουν κρατούμενοι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάχθηκαν, ούτε ότι η υπόθεση έκλεισε. Το αντίθετο. Η βρετανική Αντιτρομοκρατική ξεκαθαρίζει ότι η έρευνα συνεχίζεται, ενώ εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο εμπλοκής ή καθοδήγησης από ξένο κράτος.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη λεπτομέρεια που κάνει την ιστορία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη τοποθετηθεί δημόσια, υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση «για μεγάλο χρονικό διάστημα» και ότι σχεδίαζαν να προκαλέσουν «μεγάλη ζημιά».

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Guardian μετέδωσε, επικαλούμενος τη δική του πληροφόρηση, ότι η επιχείρηση δεν φαίνεται να ξεκίνησε από πληροφορία των υπηρεσιών, αλλά μετά την κλήση πολίτη που παρατήρησε ύποπτη δραστηριότητα κοντά στη βάση.

Και κάπου εδώ δημιουργείται ένα κενό που ακόμη δεν έχει καλυφθεί.

Από τη μία, μια υπόθεση που παρουσιάζεται ως πιθανό τρομοκρατικό σχέδιο εναντίον μιας στρατηγικής αεροπορικής βάσης.

Από την άλλη, πέντε ύποπτοι που μέσα σε περίπου μία ημέρα βγαίνουν από την κράτηση με αυστηρούς όρους, την ώρα που οι Αρχές εξακολουθούν να αναζητούν το κίνητρο και να εξετάζουν τα στοιχεία.

Είναι φιάσκο; Είναι πολύ νωρίς για ένα τέτοιο συμπέρασμα.

Υπάρχουν, όμως, πλέον ερωτήματα. Και αυτά θα απαντηθούν μόνο από όσα βγάλει η έρευνα για τα τρία οχήματα, τα υλικά που εντοπίστηκαν και κυρίως για το εάν πίσω από την υπόθεση υπήρχε πράγματι οργανωμένο σχέδιο και πιθανή σύνδεση με ξένο κράτος.

Μέχρι τότε, ένα πράγμα έχει αλλάξει σε σχέση με τις πρώτες δραματικές ώρες της Κυριακής:

οι πέντε άνθρωποι που βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας τεράστιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης δεν βρίσκονται πλέον πίσω από τα κάγκελα. Η έρευνα, όμως, κάθε άλλο παρά τελείωσε.

TSIPAS BLOG – ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ