Το 2022 θα έρθουν τα mega yachts στη μαρίνα του Αστέρα

Το 2022 θα έρθουν τα mega yachts στη μαρίνα του Αστέρα

Μπορεί ο κορωνοϊός να έχει ανατρέψει τα πάντα και το εμβληματικό συγκρότητα του Αστέρα Βουλιαγμένης να ανοίγει φέτος για πρώτη φορά στις 12 Ιουνίου, ωστόσο η Αστήρ Παλάς και πολύ περισσότερο ο Δήμος προχωρά με τις εγκρίσεις για το θέμα της μαρίνας που θα μπορεί να φιλοξενεί mega yachts.

Το δημοτικό συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης γνωμοδότησε υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο το οποίο, εφόσον προχωρήσουν εφεξής οι εγκρίσεις θα είναι έτοιμο το 2022, σύμφωνα με τον προγραμματισμό αυτή την στιγμή.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

  • Μετά τη θετική γνωμοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο, αντίστοιχη γνωμοδότηση θα πρέπει να δοθεί και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη

  • «Η  πλέον βέλτιστη λύση τόσο από περιβαλλοντική όσο και από λειτουργική άποψη κρίθηκε η λύση σύμφωνα με την οποία λόγω της διάταξης του προσήνεμου μώλου η δυναμικότητα της μαρίνας περιορίζεται σε 59 θέσεις ελλιμενισμού για super- και mega-yacht, το μέγιστο μέγεθος των οποίων δύναται να υπερβαίνει τα 70 μέτρων δεδομένου ότι ενσωματώνεται με το βέλτιστο τρόπο στο τοπίο, εξασφαλίζει την άρτια λειτουργία της μαρίνας περιορίζοντας την εκπομπή ρύπων και δεν επηρεάζει αρνητικά το κυματικό κλίμα στον Όρμο της Βουλιαγμένης».

Η μαρίνα έχει σήμερα δυναμικότητα έως 103 σκαφών μήκους έως 50 μέτρων, ενώ τα προτεινόμενα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της μαρίνας περιλαμβάνουν την ανακατασκευή και αναδιάταξη των υφιστάμενων λιμενικών έργων και τη διαμόρφωση νέας χερσαίας ζώνης, καθώς και την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων κτιριακών υποδομών για την άρτια λειτουργία της και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους επισκέπτες και χρήστες της.

Επίσης, προβλέπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των κτιρίων και της υπόλοιπης χερσαίας ζώνης, καθώς και η αναδιαμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου της μαρίνας.

  • Η μαρίνα θα διαθέτει επίσης σταθμό ανεφοδιασμού των σκαφών με καύσιμα, εγκαταστάσεις παραλαβής λυμάτων και ελαιωδών καταλοίπων, ελικοδρόμιο και υπόγεια σύνδεση αποκλειστικά για πεζούς και ελαφρά οχήματα με το παρακείμενο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των υποδομών του τουριστικού λιμένα, κρίνεται απαραίτητος προκειμένου αυτός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής.

  • «Στόχος της ολοκληρωμένης αυτής ανάπτυξης είναι η δημιουργία ενός μοναδικού πόλου τουρισμού και αναψυχής, αντάξιου μίας εξαιρετικής μητροπολιτικής ριβιέρας, όπως η Αθηναϊκή, ικανού να προσελκύσει τους κορυφαίους επισκέπτες σε διεθνές επίπεδο.
  • Οι υποδομές του Αστέρα Βουλιαγμένης αποτελούν ήδη από τη δεκαετία του ’60 το κόσμημα της Αθηναϊκής Ριβιέρας και προσελκύουν, συστηματικά και σε σημαντικό αριθμό, υψηλού επιπέδου και μεγάλης οικονομικής επιφάνειας τουρισμό.
  • Η Μαρίνα Βουλιαγμένης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των τουριστικών αυτών υποδομών της χερσονήσου του Λαιμού, εντούτοις, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις της μαρίνας ανταποκρίνονται στα λειτουργικά δεδομένα μίας άλλης εποχής, ενώ αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις σημερινές ανάγκες της αγοράς του θαλάσσιου τουρισμού με πολυτελή σκάφη αναψυχής, όχι μόνο ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και ως προς το μέγεθος των σκαφών που δύνανται να εισπλεύσουν σε αυτή».

-banks.com.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.