Με την Παναχαϊκή, που κολλάει ο ΣΥΡΙΖΑ ;

Το είπε ο Σύριζα: «Εμπλοκή στη Παναχαϊκή, μόνο με όρους διαφάνειας»

Δίνω την πληροφορίας ότι πρόκειται για τον Σύριζα, της Αχαΐας, του Αλέξη Τσίπρα, του πρώην πρωθυπουργού, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, όχι κάποιον σαχλαμάρα ποδοσφαιρικής κερκίδας. Κάποιον της πλάκας που στον καφενέ αμόλυσε μια εξυπνάδα.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Να ξέρουμε τι λέμε. Κανένα Τσίπρας και κανένας Μητσοτάκης, δεν ενδιαφέρονται στα αλήθεια για την Παναχαϊκή. Αν θα πάει στον Σταθάκη, στον Δρόσο, αν αυτοί έχουν τα λεφτά, και αν ναι, αν αυτά είναι δικά τους ή άλλων, που τους κρύβουν από πίσω, τι σκοπό έχουν και μπλα μπλα μπλα…

Αν, δηλαδή, δεν υποβιβαζόταν στην Γ Εθνική η Παναχαϊκή, το τμήμα Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, δεν θα είχε πάρει θέση; Κάντε τη δουλειά σας, ρε. Και δεν απευθύνομαι στους Συριζαίους. Κι εγώ αν ήμουν αντιπολίτευση ή αρχηγός κόμματος, το ίδιο παραμύθι θα πούλαγα. Ό,τι θέλει η πελατεία. Δεν χαλάω χατήρι του γίγαντα λαού. Κάντε τη δουλειά σας, ρε. Όπως η Παναχαϊκή κάνει τη δική της δουλειά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Αγαπητοί Συμπολίτες και Συμπολίτισσες,

Η ΠΑΕ Παναχαϊκή για μη αγωνιστικούς λόγους υποβιβάζεται στην Γ’ Εθνική.

Το Τμήμα Αθλητισμού της ΝΕ Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θεωρεί πώς, αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη για την ομάδα της Πάτρας, ως συνέπεια οικονομικής και διοικητικής δυσπραγίας, αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τα σύνθετα προβλήματα και τις διαχρονικές παθογένειες του Πρωταθλήματος Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και των ΠΑΕ που μετέχουν σε αυτό.

Προβλήματα που έχουν τις ρίζες τους στο νοσηρό θεσμικό και λειτουργικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε εξ υπαρχής με τον ιδρυτικό νόμο 879/79 και τους παρεπόμενους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που επέτρεψαν -κι όχι απλά ανέχθηκαν- την κακοδιοίκηση, τους κρατικούς παρεμβατισμούς -όπως έγινε πρόσφατα με την πολιτική της ΝΔ και τον Νόμο Αυγενάκη- και την Αδιαφάνεια στην διαχείριση των επαγγελματικών ομάδων-Ποδοσφαιρικών ΑΕ. Ένα θεσμικό πλαίσιο που ”εξέθρεψε” μη βιώσιμες ΠΑΕ τις οποίες αρκετές φορές διαχειρίζονται μη φερέγγυα πρόσωπα.
Ειδικά για την Παναχαϊκή, η περιπετειώδης πορεία της όλα αυτά τα χρόνια, δείχνει ότι διοικήθηκε με τρόπο που δεν συνάδει σε επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα.

Οι, κάθε φορά, θεσμικές απαιτήσεις διαχείρισης των ΠΑΕ αλλά και οι υπαναχωρήσεις των κυβερνώντων, διαμόρφωσαν ένα κακέκτυπο πρότυπο διαχείρισης, ένα στρεβλό περιβάλλον Διοικούντων που παρέμεναν σχεδόν πάντοτε, εξαρτημένοι από υπουργικά γραφεία και βουλευτικούς θώκους.

Το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο με χρηματοδότηση, τόσο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαιρικού θεάματος, όσο και από τα έσοδα του Στοιχήματος, οφείλει να λειτουργεί με κανόνες Διαφάνειας όχι μόνο ως προς την Οικονομική Διαχείριση των ομάδων – Α.Ε. αλλά και ως προς την φερεγγυότητα των ανθρώπων που τις Διοικούν.
Τους κανόνες θέτει η Πολιτεία που οφείλει να ελέγχει και την εφαρμογή τους και να μην υποχωρεί για κανένα λόγο, σε οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και να μην παρεμβαίνει για λόγους κομματικής σκοπιμότητας.
Νοιώθουμε Αλληλέγγυοι στην περιπέτεια της Παναχαϊκής, όπως και σε κάθε ανάλογη περιπέτεια ομάδας της Πάτρας ή της Αχαΐας.

Η ΠΑΕ Παναχαϊκή, όσο η ομάδα θα αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική με την ευθύνη του ερασιτεχνικού σωματείου, θα έχει την ευκαιρία και την δυνατότητα να εξυγιανθεί οικονομικά και να ανασυγκροτηθεί διοικητικά.

Θεωρούμε πώς η εμπλοκή όσων ενδιαφερθούν για την συμμετοχή της Παναχαϊκής στο Πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής, πρέπει να γίνει με όρους Διαφάνειας στο μετοχολόγιο και στον διακανονισμό των χρεών, αλλά και Σχεδιασμό μακρόπνοο και μακροπρόθεσμο από πρόσωπα φερέγγυα και με διάθεση να προσφέρουν σε βάθος χρόνου, ώστε να δημιουργηθεί μία ισχυρή αγωνιστική βάση στην ομάδα και σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαία, εφόσον γίνει αποδεκτό και η συμμετοχή ή ανάμιξη της ΕΠΣ Αχαΐας που διαθέτει πρόγραμμα καλλιέργειας υποδομών.

Παράλληλα επισημαίνουμε πως χρειάζονται θεσμικές αλλαγές που να υποχρεώνουν και να εγγυώνται την χρηστή διαχείριση των ΠΑΕ αλλά και να διασφαλίζουν την βιωσιμότητά τους.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι σύντομα η Παναχαϊκή θα βρεί τον αγωνιστικό και διοικητικό ”βηματισμό” της και θα διαμορφώσει μιά ομάδα που θα διεκδικήσει με αξιώσεις την επιστροφή της στις μεγάλες κατηγορίες αλλά και θα παραμείνει σε αυτές».

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.