Τι δεν συγχωρεί ποτέ μια γυναίκα

Ψυχολογία Συριανού συζύγου. Τι είναι αυτό; Μόνο για τίτλο διηγήματος δεν μοιάζει. Στην εποχή του πολύ σπουδαίου Εμμανουήλ Ροίδη τα προϊόντα της τέχνης και του λόγου λειτουργούσαν με μια άλλη επικοινωνιακή αντίληψη. Σήμερα ο εκδότης θα έπειθε τον δημιουργό να αλλάξει τον τίτλο, να τον κάνει ‘πιασιάρικο” για το μεγάλο κοινό. Το εν λόγω πόνημα του συγγραφέα της Πάπισσας Ιωάννας το διαβάζεις και αισθάνεσαι υπερήφανος για τα γραπτά του συμπατριώτη Εμμανουήλ Ροίδη, ο οποίος γεννήθηκε Ιούνιο του 1836 στη Σύρο και πέθανε το 1904, στις 7 Ιανουαρίου. Να, ένα απόσπασμα από το ολιγοσέλιδο έργο του Ροίδη ”Ψυχολογία Συριανού Συζύγου”, που γράφτηκε στην καθαρεύουσα, σε απόδοση σύγχρονης νεοελληνικής. Ένας άνδρας λέει σ’ άλλον άνδρα:

… Όλα μπορεί να τα συγχωρήσει μια γυναίκα. Και τις απιστίες και τις βρισιές και το ξύλο και οτιδήποτε άλλο. Εκτός από ένα και μόνο, το να την αγαπάει κάποιος περισσότερο από όσο αξίζει εκείνη. Όποιος κάνει την ανοησία να ομολογήσει σε γυναίκα πόσο υποφέρει εξαιτίας της, δεν του μένει τίποτα άλλο παρά να φύγει από κοντά της, την ίδια κιόλας στιγμή ή να δέσει μια πέτρα στο λαιμό του και να φουντάρει στην θάλασσα.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

… Απαραίτητος όρος για να ζήσει κανείς αρμονικά με γυναίκα φιλάρεσκη είναι να της κρύβει επιμελώς δύο πράγματα: Τα εννέα δέκατα της αγάπης του και το μισό τουλάχιστον της περιουσίας του.

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.