Τι γίνεται ρε παιδιά; Έχει η Μύκονος τελικά κόσμο;

Τι γίνεται ρε παιδιά; Έχει η Μύκονος τελικά κόσμο;

Μύκονος, Σάββατο 20 Ιουνίου 2020.

Τυχαίνει να βλέπω προχθές στην τηλεόραση στο δελτίο ειδήσεων ένα βίντεο σχετικά με το πιο πολυσύχναστο νησί της Ελλάδος και πως σφύζει από κόσμο και χαρά!

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Πλάνα από κόσμο να διασκεδάζει και συνωστισμό παντού. Και σκέφτομαι, τι στο καλό; Μήπως τελικά βρίσκομαι σε άλλο νησί και δεν το έχω καταλάβει; Όχι όχι. Στη Μύκονο βρίσκομαι! Ουφ. Για μια στιγμή νόμιζα ότι το ‘χασα…

Και μιας και πέρασα μερικές ημέρες στη Μύκονο, (χθες γύρισα – δυστυχώς!) όταν μου ζητήθηκε να περιγράψω την εμπειρία μου, το έκανα με μεγάλη χαρά, καθώς αυτές ήταν οι πιο διαφορετικές διακοπές και εικόνες που έχω ζήσει ποτέ σε αυτό το νησί που επισκέπτομαι κάθε χρόνο.

Σίγουρα το να ζεις σε ένα τέτοιο νησί που έχεις συνηθίσει να ακούς παντού φωνές, τραγούδια, μουσικές και τώρα να επικρατεί παντού η ησυχία είναι περισσότερο από περίεργο. Σίγουρα είναι ένα βαρύ πλήγμα να μην έχουμε τουρισμό στα νησιά μας τέτοια περίοδο, όμως οι εικόνες που είδα στο νησί των ανέμων είναι μάλλον ανεπανάληπτες.

Τι γίνεται ρε παιδιά; Έχει η Μύκονος τελικά κόσμο;
Αγία Άννα, Μύκονος

Αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, δύο – τρεις μόνο οργανωμένες παραλίες σε ολόκληρο το νησί, είναι ανοιχτές για να εξυπηρετήσουν όσους βρίσκονται στη Μύκονο και δεν θέλουν απλά να πάρουν την ομπρέλα τους και την πετσέτα τους και να επισκεφτούν κάποια παραλία.

Και όταν λέω κάποια παραλία, δεν εννοώ την πανέμορφη παραλία του Αγίου Σώστη που όπως και να έχει δεν είναι οργανωμένη. Εννοώ παραλίες όπως αυτές στο Καλό Λιβάδι (φωτογραφία τραβηγμένη από εχθές Δευτέρα 22/6/20), μια από τις καλύτερες και μεγαλύτερες παραλίες της Μυκόνου που σφύζει από ζωή κανονικά.

Ανοργάνωτη και άδεια, θυμίζει χειμωνιάτικο σκηνικό και όμως έξω έχει 28 βαθμούς και έναν λαμπερό ήλιο.

Τι γίνεται ρε παιδιά; Έχει η Μύκονος τελικά κόσμο;
Καλό Λιβάδι, Μύκονος

Συνολικά στο νησί για κάποιον που το γνωρίζει και το επισκέπτεται για τις διακοπές του, είναι όλα διαφορετικά. Ανακαλύπτει την αγνότητα και την φυσική ομορφιά που σε καμιά άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσε να έχει αυτή την εμπειρία τέτοια περίοδο, εάν δεν είχαν συμβεί ιστορικά γεγονότα όπως η πανδημία.

Το Σάββατο άνοιξε οργανωμένα η γνωστή παραλία στον Πλατύ Γιαλό και ήταν τόσο… ανοργάνωτη που την πρώτη ημέρα λειτουργίας δεν χρέωσαν ξαπλώστρες. Μάλιστα κέρασαν και ένα ποτήρι σαμπάνια όλους τους επισκέπτες!
Πού; Στη Μύκονο!

Που για την πρώτη σειρά στον Πλατύ Γιαλό θέλεις γύρω στα 200 ευρώ για το σετ και λίγα λέω.

Όμως εάν πράγματι θέλεις να παραμείνεις στις συνήθειες της Μυκόνου, η παραλία της Αγίας Άννας, ίσως είναι η μοναδική στο νησί αυτή τη στιγμή, που είναι σωστά οργανωμένη και με όλες τις ανέσεις που θέλει ο κατ’ εξοχήν επισκέπτης της Μυκόνου.
Αλλά… και αυτή άδεια! Μετρημένοι 15 – 20 άνθρωποι.

Τι γίνεται ρε παιδιά; Έχει η Μύκονος τελικά κόσμο;
Αγία Άννα, Μύκονος

Σάββατο βράδυ στη Μύκονο!

Ποιος θα περίμενε πως τα πολυσύχναστα σοκάκια στα Ματογιάννια, θα είναι άδεια;
Εγώ πάντως σίγουρα όχι, μέσα προς τέλη Ιουνίου. Και τώρα, εδώ κάπου θα αναρωτηθείτε πως βγαίνουν αυτά τα πλάνα στην τηλεόραση της παραπληροφόρησης.
Θα σας πω εγώ. Τα συνολικά 200, άντε 250 άτομα που βρίσκονται για διακοπές και διασκεδάζουν στο νησί, εξαιρουμένων των κατοίκων, επισκέπτονται τα 2-3 μέρη που είναι ανοιχτά το βράδυ.

Και συνωστίζονται εκεί. Και κάποιος κάμεραμαν τραβάει την ώρα που διασκεδάζουν! Και μετά προστίθενται και ο τίτλος «Χαμός στο νησί των ανέμων». Είναι σα να βλέπεις ένα δάσος να καίγεται και εσένα το πλάνο σου να είναι το δέντρο στον απέναντι δρόμο που είναι όμορφο και ζωντανό.

Τι γίνεται ρε παιδιά; Έχει η Μύκονος τελικά κόσμο;
Χώρα, Μύκονος

Δυστυχώς και η πραγματικότητα έτσι είναι για όλους τους επιχειρηματίες της Μυκόνου, που με μια σύντομη κουβέντα που είχα μαζί τους δεν ξέρουν καν πως να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει και ελπίζουν όλα αυτά να αλλάξουν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Κάποια ξενοδοχεία και καταστήματα δεν θα ανοίξουν καν φέτος.

Με τη ματιά του επισκέπτη όμως, αυτό που έζησα, ήταν μια πραγματικά μοναδική εμπειρία στα χρονικά του νησιού. Άδειοι δρόμοι, άδεια σοκάκια, άδειες παραλίες, απόλυτη ησυχία, αγνώριστα μέρη. Και όλα αυτά κατακαλόκαιρο. Ένα νησί τόσο όμορφο και τόσο απείραχτο από ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα όσοι βρίσκονται τώρα εκεί για τις διακοπές τους, θα τους μείνουν αξέχαστες από κάθε οπτική γωνία. Απόλαυσα την ηρεμία, την αγνή ομορφιά, τα αγνώριστα τοπία, τα άδεια σοκάκια και την ευγένεια των ανθρώπων.

Δίνω περίπου μια εβδομάδα και κάτι μέχρι να αλλάξει αυτό το σκηνικό στο νησί, όποτε βιαστείτε!

Tip: Όσοι είστε στη Μύκονο τώρα, επισκεφθείτε το «Ό,τι απέμεινε» στην Άνω Μερά και δοκιμάστε ψητό στήθος κοτόπουλο. Και εάν θέλετε νόστιμο και φρέσκο ψάρι, ο «Ναυτίλος» στη Χώρα είναι ανοιχτός.

*Όλες οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από την δημοσιογράφο του Menshouse.gr, Αριάδνη Γερασιμίδου, στις 20/6/20 και ανήκουν σε εκείνην. Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναδημοσίευση μέρους ή συνόλου του παραπάνω άρθρου χωρίς έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη.

-menshouse.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.