Η υπόθεση της Θεσσαλονίκης δεν είναι απλή. Και δεν αντιμετωπίζεται ως απλή.
Μετά τις τρεις εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα, οι έρευνες έχουν περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο.
Την υπόθεση έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική, με το βάρος να πέφτει στα υπολείμματα των μηχανισμών. Γκαζάκια, πλαστικά μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό, παραφίνη, προσάναμμα τζακιού και μονωτικές ταινίες φαίνεται πως ήταν το κοινό στοιχείο και στις τρεις επιθέσεις.
Εκεί ακριβώς ψάχνουν τώρα οι Αρχές. Στα κομμάτια που έμειναν πίσω. Στις ταινίες που δεν κάηκαν ολοκληρωτικά. Στα πλαστικά δοχεία. Στα γκαζάκια. Εκεί όπου τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν DNA και αποτυπώματα.
Το ενδιαφέρον είναι πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάποιες μονωτικές ταινίες παρέμειναν σχεδόν ανέπαφες μετά τις εκρήξεις. Και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί γενετικό υλικό που μπορεί να οδηγήσει στους δράστες.
Οι αστυνομικοί εξετάζουν επίσης βιντεοληπτικό υλικό, καταθέσεις και διαδρομές. Υπάρχει η εκτίμηση πως οι δράστες κινήθηκαν με μοτοσυκλέτα, ενώ δεν αποκλείεται να υπήρχε και τέταρτο άτομο με υποστηρικτικό ρόλο.
Στο βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε από το MEGA, φαίνεται μαυροντυμένος δράστης, με καλυμμένα χαρακτηριστικά, να κρατά σακούλα μέσα στην οποία βρίσκεται ο εμπρηστικός μηχανισμός. Μπαίνει στην πιλοτή της πολυκατοικίας όπου διαμένει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης, τοποθετεί τον μηχανισμό και εξαφανίζεται. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ακολουθεί η έκρηξη.
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, σημείωσε πως η συνδεσμολογία ήταν απλή και δεν δίνει από μόνη της ιδιαίτερα στοιχεία. Ωστόσο, οι Αρχές δεν περιμένουν ανάληψη ευθύνης, από τη στιγμή που υπήρξε θάνατος και τραυματισμοί.
Το πιο βαρύ κομμάτι, όμως, είναι το ποινικό.
Ο δικηγόρος Θεόδωρος Καραγιάννης, μιλώντας στο MEGA, εξήγησε πως αν η δίωξη κινηθεί για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, τότε μιλάμε για ισόβια. Και μαζί με τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών υλών και πιθανή τρομοκρατική οργάνωση, το πλαίσιο γίνεται εξαιρετικά βαρύ.
Με απλά λόγια: αν οι διώξεις κινηθούν σε αυτή τη βάση και δεν υπάρξουν ελαφρυντικά, οι φυσικοί αυτουργοί μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πραγματική έκτιση έως και 25 χρόνια.
Το ίδιο ισχύει και για τους ηθικούς αυτουργούς, εφόσον αποδειχθεί ότι υπήρχε ομάδα από πίσω. Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, οι ηθικοί αυτουργοί έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τους φυσικούς αυτουργούς.
Η υπόθεση, λοιπόν, είναι ανοιχτή. Και πλέον όλα θα κριθούν από τα εργαστήρια, τις κάμερες και τα ίχνη που άφησαν πίσω τους οι δράστες.
TSIPAS BLOG – ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

