Θα μας κάνουν να μισούμε το καλοκαίρι – Αλλά τουλάχιστον θα αγαπάμε την εθνική πόλο

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που πτώχευσαν, Πιτσιρίκο, επανήλθε στα προ κορωνοϊού επίπεδα στη Γαλλία, όπως αναφέρει η Le Monde.

Kάτι που οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης και των πιστώσεων, αλλά και στη συρρίκνωση δραστηριοτήτων στον κατασκευαστικό τομέα και αλλού.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Έτσι, οι 13.266 πτωχεύσεις που καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι οι περισσότερες από το 2016.

Ο αριθμός των πτωχεύσεων είχε υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό το 2020, χάρη στα πακέτα στήριξης που δόθηκαν, λόγω της πανδημίας.

Τους τελευταίους 12 μήνες ενεργοποιήθηκαν 50 χιλιάδες διαδικασίες πτώχευσης, φτάνοντας τον ετήσιο μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Αυτή την τάση επιβεβαιώνει και η Τράπεζα της Γαλλίας, που ανέφερε στα τέλη Ιουνίου 48.673 δικαστικές διαδικασίες πτώχευσης, με τον αριθμό τους να αυξάνεται τα έξι τελευταία τρίμηνα.

Ακόμα απέχει, βέβαια, από το ιστορικό υψηλό των 65 χιλιάδων γαλλικών επιχειρήσεων που είχαν πτωχεύσει κατά την οικονομική κρίση του 2009.

Όλα αυτά αφορούν, κυρίως, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (9 στις 10 περιπτώσεις), ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 συνολικά 55.700 θέσεις εργασίας επηρεάστηκαν από τις διαδικασίες πτώχευσης.

Αντίθετα, χρυσές δουλειές πρέπει να κάνουν τα μπιτσόμπαρα στο Θυμάρι, αφού χθες Παρασκευή 28/7 το απόγευμα είχε και γάμο στην παραλία με τις ομπρέλες.

Όχι απλά γλέντι μετά τον γάμο. Και το μυστήριο τελέστηκε ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, όπου είχαν φτιάξει μία κατασκευή με καλάμια και βάγια να σχηματίζουν κάτι σαν αψίδα ή πυραμίδα, απ’ ό,τι είδα από μέσα, από τα κρυστάλλινα νερά.

Σϊγουρα είδα και τον παπά και πολύ κόσμο να έχει μαζευτεί τριγύρω στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Μετά, όμως, απέσπασε την προσοχή μου μία ζαργάνα, που έκανε 1-2 κύκλους πριν χαθεί στα ανοιχτά.

Mοιάζοντας σαν ασημένιο βέλος στο απέραντο γαλάζιο, καθώς o ήλιος έλουζε την υδροδυναμική σιλουέτα της, πριν ρίξει και αυτός μία βουτιά, κάπου στα ανοιχτά.

Ο ήλιος που συνεχίζει να είναι καυτός στις ΗΠΑ, όπου 175 εκ. άνθρωποι βιώνουν δείκτη δυσφορίας πάνω από 37,5 βαθμούς, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο δείκτης δυσφορίας είναι η αισθητή θερμοκρασία, πάντα μεγαλύτερη / ίση από την ονομαστική της τιμή, ανάλογα με την υγρασία.

Όσο υψηλότερη είναι η υγρασία, τόσο περισσότερο ζεσταινόμαστε το καλοκαίρι (αντίστροφα τον χειμώνα κρυώνουμε περισσότερο), επειδή ο ιδρώτας μας δεν μπορεί (λόγω της υψηλής υγρασίας) να στεγνώσει και να μας δροσίσει.

Πάντως, οι 37,5 βαθμοί αισθητής θερμοκρασίας δεν είναι και κάτι ιδιαίτερο (αλλά ζούμε στην εποχή της τρομολαγνείας), αν αναλογιστεί κανείς ότι τις τελευταίες μέρες του καύσωνα καταγράφηκε δείκτης δυσφορίας 55 βαθμών στην Πρέβεζα.

Γενικά, η δυτική Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερα επίπεδα δυσφορίας/υγρασίας, κι έτσι η ζέστη είναι πιο επώδυνη εκεί από ό,τι στην ανατολική, όπου καταγράφονται μεγαλύτερες θερμοκρασίας.

Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο μειώνεται η απόκλιση της ονομαστικής της τιμής από τον δείκτη δυσφορίας, διότι με τα 40άρια δεν έχει συνήθως πολλή υγρασία.

Σχετικά είναι όλα, βέβαια, καθώς στις 8 Ιουλίου 2003 με 42 βαθμούς στο Dhahran της Σαουδικής Αραβίας, είχε καταγραφεί δείκτης δυσφορίας 81 βαθμών, ενώ μέχρι τότε πιστευόταν ότι η ανώτατη τιμή που θα μπορούσε να φτάσει ήταν 71 βαθμοί.

Εκείνη τη μέρα το σημείο δρόσου, δηλαδή η θερμοκρασία στην οποία οι υδρατμοί του αέρα γίνονται νερό ήταν στους 35 βαθμούς. (Αντίστροφα τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα το σημείο δρόσου είναι η θερμοκρασία στην οποία οι υδρατμοί του αέρα γίνονται πάχνη, δηλαδή παγώνουν).

Αλλά ακόμα κι αν δεχτούμε ότι οι 81 βαθμοί αισθητής θερμοκρασίας στη Σαουδική Αραβία ήταν once in a million years, οι 55 βαθμοί που έφτασε ο δείκτης δυσφορίας στην Πρέβεζα και οι 50β. τις προάλλες στη Μακρακώμη Φθιώτιδας και στον Ισθμό της Κορίνθου, αποδεικνύουν ότι στις ΗΠΑ γίνεται πολλή κουβέντα για το τίποτα.

Ενδεικτικά, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όχι τη Νέα, ο δείκτης δυσφορίας έφτασε τους 42 βαθμούς και στη Νέα Υόρκη τους 39β.

It’s not a big deal, θα έπρεπε να λένε κανονικά οι Αμερικάνοι, αλλά αντίθετα γίνονται συστάσεις στον κόσμο να μένει μέσα σε κλιματιζόμενους χώρους και να μην βγαίνει στον ήλιο.

Καλά εδώ μας έλεγαν πέρσι και πήγαν να το κάνουν και φέτος, αλλά δεν τους βγήκε, να μην μπαίνουμε στη θάλασσα, επειδή θα είχε υποτίθεται πολλές τσούχτρες.

Ζούμε στην εποχή που σε τρομοκρατούν για τα πάντα. Σκάει ο κορωνοϊός, μείνε σπίτι. Κάνει ζέστη, μείνε σπίτι. Κάνει κρύο, μείνε σπίτι. Βρέχει, μείνε σπίτι. Χιονίζει, μείνε σπίτι. Έχει τσούχτρες, μην πας στη θάλασσα, καλύτερα μείνε σπίτι με το air condition.

Και δυστυχώς, το έκαναν κάποιοι πέρσι το καλοκαίρι, όταν ακύρωναν μπάνια, επειδή στα ΜΜΕ έβγαιναν χάρτες με παραλίες, που υποτίθεται κατακλύζονταν από τσούχτρες. Φέτος βγάζουν χάρτες με υψηλές θερμοκρασίες.

Απόλυτα φυσιολογικές καταστάσεις, όπως να υπάρχουν μέδουσες στη θάλασσα (παρεμπιπτόντως, πραγματική έξαρση είχαμε μόνο το 2018 στον Κορινθιακό) ή να κάνει πολλή ζέστη κάποιες μέρες το καλοκαίρι, παρουσιάζονται σαν το απόλυτο κακό.

Κάνοντας τον κόσμο να ζει μόνιμα σε ένα καθεστώς φόβου. Και όταν φτάνεις στο σημείο να φοβάσαι σχεδόν τα πάντα, τελικά δεν χαίρεσαι και τίποτα.

Σε λίγο, θα φτάσουμε στο σημείο να μισούμε το καλοκαίρι.

Θα πει, βέβαια, ο δικηγόρος του διαβόλου πώς να μην φτάσεις στο σημείο να μισείς το καλοκαίρι, όταν σε δύο μόλις βδομάδες του Ιουλίου ξέσπασαν συνολικά 667 πυρκαγιές στην Ελλάδα, με συνέπεια πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 74 να τραυματιστούν, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ωστόσο, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτές οι φωτιές μπήκαν από ανθρώπινο χέρι, είτε από εγκληματική αμέλεια ή από πρόθεση, όπως σωστά επισήμανε ο Βασίλης Κικίλιας.

Και λέει την αλήθεια ο υπουργός, διότι αυτό λένε και τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής ότι το 80% με 90% των πυρκαγιών είναι απόρροια εμπρησμού από πρόθεση ή αμέλεια.

Σύμφωνα με τον Κικίλια, σε πολλές περιπτώσεις οι φλόγες ξεπήδησαν σε πολλά σημεία μίας περιοχής ταυτόχρονα, κάτι που είναι ενδεικτικό της πρόθεσης των εμπρηστών να εξαπλωθεί η φωτιά.

Βέβαια, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης αναφέρεται και σε αυτή, δηλαδή, στον καύσωνα, που όταν συνδυάστηκε με ισχυρούς ανέμους, δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για να γιγαντωθούν οι πυρκαγιές.

Ακόμα πιο ζοφερό προβλέπει το μέλλον ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, με τη μέση θερμοκρασία να αυξάνεται κατά 2 βαθμούς στη Μεσόγειο τα επόμενα 30 χρόνια και την κλιματική κρίση να κοστίζει στην Ελλάδα 700 δισ. ευρώ.

“Ο ήπιος χειμώνας είχε ως συνέπεια να χάσουμε το μισό νερό του έτους, να μειωθεί η υγρασία του εδάφους, κάτι που ευνόησε την εξάπλωση των πυρκαγιών”, κατέληξε ο κ. Ζερεφός.

Ωστόσο, όση βροχή κι αν ρίξει τον χειμώνα – σημειωτέον ότι την άνοιξη και τον Ιούνιο είχαμε πολλές βροχές – το έδαφος θα ξεραθεί απλά με μία βδομάδα ζέστης το καλοκαίρι.

Από την άλλη και οι πολλές βροχές αυξάνουν παραπάνω από το κανονικό τη βλάστηση, δηλαδή, και την καύσιμη ύλη που θα τροφοδοτήσει μία πυρκαγιά.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι πολλές βροχές του χειμώνα, της άνοιξης και του Ιουνίου 2018, όταν είχε γίνει καταπράσινο το, συνήθως άγονο, νησάκι στα δύο μίλια από το Θυμάρι.

Την αποφράδα μέρα που ξέσπασε, όμως, η πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου 2018, καμία υγρασία δεν είχε απομείνει φυσικά στο έδαφος, ενώ η πυκνή βλάστηση από τις βροχές προσέφερε άφθονη καύσιμη ύλη και ήταν κι αυτός ένας λόγος για την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι.

Εκείνο το καλοκαίρι, η θερμοκρασία δεν είχε ξεπεράσει ούτε για ένα λεπτό τους 39 βαθμούς στην Αττική. Οι καταστροφές από τις πυρκαγιές οφείλονται ως επί το πλείστον σε ανθρώπινα λάθη και εγκλήματα και όχι στην κλιματική αλλαγή.

Οι άνθρωποι είμαστε ασυνείδητοι, δυστυχώς. Δεν μας φταίει ο κακός μας ο καιρός.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχασε και η εθνική πόλο ανδρών το χρυσό μετάλλιο στη διαδικασία των πέναλτι (3-4), μετά από έναν συναρπαστικό τελικό (10-10) κόντρα σε μία από τις υπερδυνάμεις του αθλήματος, την Ουγγαρία.

Αυτό ήταν το τέταρτο χρυσό για τους Μαγυάρους, που είχαν να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου από το 2013 και το πρώτο αργυρό για την εθνική μας, που έχει επίσης κι ένα χάλκινο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου.

Με μετάλλια και διακρίσεις και σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η εθνική πόλο, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες είναι σταθερή αξία, κάτι σαν την παντοτινή αγάπη.

Την αγάπη, που έχουμε κατά βάθος όλοι οι Έλληνες για το κολύμπι.

Αφού το υγρό είναι το στοιχείο μας.

-από pitsirikos.net

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.