Τα τέσσερα χτυπήματα της Μαφίας σε έναν μήνα

Τέσσερα χτυπήματα σε λιγότερο από έναν μήνα μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας, με κάποια από αυτά να σημειώνονται μέρα μεσημέρι, είναι πάρα πολλά για να τα ξεπεράσει η Ελληνική Αστυνομία με μια απλή ανακοίνωση περί ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

Δεν έχει κλείσει ούτε μιάμιση εβδομάδα από τότε που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πέρασε το κατώφλι του Αρείου Πάγου για να καταθέσει ιδιοχείρως τον φάκελο του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε την ηγεσία του Αρείου Πάγου για τα πλοκάμια του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα καταθέτοντας ούτε λίγο ούτε πολύ περί τα 500 ονοματεπώνυμα σκληρών ποινικών που αυτή την ώρα φέρονται να δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του θεσμικού και του μη θεσμικού υποκόσμου.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Για να θυμηθούμε:

Α) Στις 7 Μαΐου, στην πόλη της Ζακύνθου, πέφτει νεκρός ο επιχειρηματίας Ντίμης Κορφιάτης, 54 ετών. Δύο άνδρες, που του έχουν στήσει ενέδρα, τον εκτελούν ενώ βρίσκεται στο Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην πρωτεύουσα του νησιού.

Οι δράστες πυροβολούν με καλάσνικοφ και εξαφανίζονται. Πριν από έναν χρόνο, τον Ιούνιο του 2020, σε μία άλλη ενέδρα, ο 54χρονος επιχειρηματίας τραυματίζεται, αλλά χάνει τη ζωή της η γυναίκα του, 37 ετών.

Β) Στις 16 Μαΐου δύο εκτελεστές που επιβαίνουν σε μηχανή πλησιάζουν τον γνωστό 58χρονο πυγμάχο και ποδοσφαιριστή που κυκλοφορεί στην πιάτσα του οργανωμένου εγκλήματος με το ψευδώνυμο «Κεφάλας». Έξω από μία καντίνα στη Μεταμόρφωση προσεγγίζουν το θύμα τους και ένας εκ των δραστών πυροβολεί με ένα εννιάρι όπλο. Αδειάζει το όπλο του στο κορμί του 58χρονου πυροβολώντας έξι φορές. Ο «Κεφάλας» είχε απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών. Σε παλιά δικογραφία από το 2011 φερόταν αρχηγός ομάδας που πουλούσε προστασία στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Χαλκηδόνα και τη Μεταμόρφωση.

Γ) 30 Μαΐου 2021. Μέσα σε μία καφετέρια στα Σεπόλια εκτελείται ένας άνδρας 38 ετών, γνωστός στις διωκτικές Αρχές ως «Άρης». Ήταν η τέταρτη κατά σειρά επίθεση εναντίον του το τελευταίο διάστημα. Οι εκτελεστές τού έριξαν οκτώ σφαίρες. Η Ασφάλεια φέρεται να είναι σίγουρη πως πίσω από τη δολοφονία κρύβονται ανοιχτοί λογαριασμοί μεταξύ αντίπαλων ομάδων στο κέντρο της Αθήνας για τη ναρκοδιακίνηση.

Δ) 31 Μαΐου 2021. Άγνωστος αριθμός δραστών στήνουν ενέδρα στον γνωστό πυγμάχο Τάσο Μπερδέση, έξω από τον πυγμαχικό σύλλογο «Αίολος» στη Βάρη. Η ενέδρα έχει στηθεί στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου λίγο μετά τις 09:00 το πρωί. Ο Τάσος Μπερδέσης φθάνει στον σύλλογο για να προπονηθεί όταν δέχεται καταιγισμό πυρών από καλάσνικοφ και πέφτει νεκρός.

Κάποτε στους άνω ορόφους του τότε Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά και στα ανώτερα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, οι βετεράνοι αξιωματικοί έτριβαν τα χέρια τους όταν ξεσπούσε εμφύλιος στον ελληνικό υπόκοσμο. Ήταν άλλες εποχές όμως. Σήμερα μιλάμε για κανονικό πόλεμο στα πλαίσια του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα, όπου συμμορίες προσπαθούν να κυριαρχήσουν στους διάφορους τομείς παράνομης δραστηριότητας. Δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά και ο τζόγος. Είναι και το trafficking προσώπων, είναι το λαθρεμπόριο όπλων ή άλλων ουσιών, είναι δυστυχώς και η παράνομη διακίνηση οικονομικών μεταναστών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας των ανώτερων κλιμακίων των ευρωπαϊκών διωκτικών Αρχών, ο συνολικός τζίρος του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη αγγίζει μυθώδη ποσά, τα οποία σε ετήσια βάση μπορεί και να συγκριθούν με προϋπολογισμούς μικρών κρατών.

Αυτή η κατάσταση τείνει να παγιωθεί, με τις εθνικές αστυνομίες να σηκώνουν τα χέρια ψηλά αντιλαμβανόμενες πως το οργανωμένο έγκλημα έχει εισχωρήσει βαθιά πια και σε θεσμούς και σε ηγεσίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν έχουν αποκαλυφθεί όλα τα στοιχεία της περίφημης έκθεσης Χρυσοχοΐδη προς τον Άρειο Πάγο για την κατάσταση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα. Για να αναγκαστεί όμως για πρώτη φορά ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη να προσέλθει προσωπικά στον Άρειο Πάγο και να ενημερώσει την ηγεσία της ελληνικής δικαιοσύνης, σημαίνει πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.

-zougla.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.