Τα περιστέρια είναι πιο γρήγορα από τα τραίνα

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η λέξη «Ρώυτερ» ήταν πασίγνωστη και πολυχρησιμοποιημένη από τους δημοσιογράφους, κι όχι μόνο. Ρώυτερ, παραπέμπει στο παγκόσμιας αναγνώρισης διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. Από το όνομα του ιδρυτή του Πάουλ Ρώυτερ. Γερμανοεβραίου δημοσιογράφου, ανθρώπου ανήσυχου στο κυνήγι της είδησης, όχι απλά στο όνομα της ενημέρωσης του κόσμου, αλλά για την κονόμα, ρε, γαμώτο.

Δεν έχει λεφτά το κυνήγι της είδησης, χωρίς και το κυνήγι της… ταχύτητας στη μετάδοση της είδησης. Ο Ισραέλ Μπέρε Γιοσαφάτ μια εβδομάδα πριν παντρευτεί αλλάζει το όνομά του σε Pall Julius Reuter, γίνεται χριστιανός και με την ανάπτυξη της τηλεγραφίας στήνει στο Άαχεν το «Ινστιτούτο Οικονομικών Πληροφοριών». Συνέβη το 1851. Και μεταφέρει μηνύματα χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος από Βρυξέλλες στην Γερμανία και από Άαχεν στις Βρυξέλλες. Πως; Με περιστέρια!

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Πιο γρήγορα ταξίδευαν, τότε, τα ταχυδρομικά περιστέρια από τα τραίνα. Τα νέα, λοιπόν, από το χρηματιστήριο τα έφερναν τα πουλιά στον αέρα, όχι τα βαγώνια στις ράγες.

Ο Ισραέλ γεννήθηκε το 1816 και το 1845 στο Λονδίνο έγινε Πάουλους Τζούλιους. Μετά από τρία χρόνια πήγε στο Παρίσι και εργάστηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επιστροφή στο Λονδίνο, όπου το 1851 έφτιαξε το «Ρώυτερ», βεντούζα στο χρηματιστήριο της αγγλικής πρωτεύουσας. Πέθανε το 1899, σα σήμερα 25 Φεβρουαρίου. Με τον τίτλο του βαρώνου, που του απένειμε η βασίλισσα της Αγγλίας.

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.