Τα καλτσούνια του MBS, οι… ματιές της CVC, η (άντε πάλι) αύξηση της Attica και το… μαντήλι του Σωκράτη

Χαίρετε, λοιπόν αφίχθη η αυτού εξοχότης «MBS» στην Αθήνα χθες, μόλις με εφτά αεροπλάνα (το ένα άδειο τελείως και εφεδρικό, μήπως μας λάχει κάτι, ρε αδελφέ), κατέλυσε όλο τον Αρίωνα του Astir Palace στη Βουλιαγμένη και με συνοδεία μερικές εκατοντάδες «ακολούθους» με 350 λιμουζίνες. Ναι, παρακαλώ, το νούμερο δεν είναι φανταστικό, «μαζέψαμε» ό,τι λιμουζίνα Mercedes είχε όλη η περιοχή των Βαλκανίων. Το βράδυ χθες, μετά την επίσκεψη στο Μ.Μ., επρόκειτο να καθίσει σε γεύμα με τον πρωθυπουργό και άλλους επιφανείς παράγοντες στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης με μενού κρητικό, γαμοπίλαφο, καλτσούνια, αρνί με πατάτες κ.λπ. Φυσικά, χωρίς αλκοόλ. Για την ουσία της επίσκεψης θα τα πούμε κι αύριο αλλά τα διαβάζετε και σε άλλα (δικά μας) ρεπορτάζ.

Η ΔΕΗ αρέσει πολύ στο CVC

…διά χειρός Hλία Τσίπα

-Oρκο δεν παίρνω γιατί τα φεγγάρια είναι περίεργα κι ο Ερμής ανάδρομος, αλλά φαίνεται πως το CVC το παλεύει με τη ΔΕΗ. Η ιδέα να αυξήσει το ποσοστό που ελέγχει στην επιχείρηση φαίνεται να αρέσει ιδιαίτερα στο fund. Το πότε όμως, εξαρτάται από τις συνθήκες…

Τα πήραν στην Κυβέρνηση με τις τράπεζες ή είναι ιδέα μου;

-Η αρχή έγινε από τον Χ. Σταϊκούρα που επιτέθηκε δημοσίως στις τράπεζες για τα αποτελέσματα στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Γ. Στουρνάρας που μίλησε για φτωχή πιστωτική επέκταση και χθες ήταν η σειρά του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη να πει ότι για να φθάσουν οι διάφοροι αναπτυξιακοί πόροι στις επιχειρήσεις, δυστυχώς έχουμε μόνον τις τράπεζες. Τυχαίες και άσχετες μεταξύ τους συμπτώσεις ή η σχέση Κυβέρνησης τραπεζών περνά κρίση;

Νέο σχέδιο (πάλι) για διπλή ΑΜΚ στην Αtticabank

-Δεν ξέρω αν πρέπει να κάνουμε μια δέηση στον μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα τον ιαματικό που γιορτάζει σήμερα, ζητώντας να ιάνει τις πληγές (διάβαζε τρύπες) ή στην Αγία Βαρβάρα, την προστάτιδα του Πυροβολικού. Ο λόγος για τη σωτηρία της Atticabank όπου τα κανόνια βροντούν με ισχύ ολόκληρης πυροβολαρχίας. Μου λένε ότι για την τιτλοποίηση «Metexelixis» (ύψους 700 εκατ. ευρώ), η ζημιά θα φτάσει… τα 200 εκατ. ευρώ για να μπει στο πρόγραμμα «Ηρακλής». Για τις συναλλαγές Αστήρ Ι και ΙΙ ο λογαριασμός είναι στα 160 εκατ. και για την Ωμέγα πλησιάζει τα 300 εκατ. Όπως λέει κι ένας εμπλεκόμενος, “δεν είναι απλώς βαρέλι δίχως πάτο. Είναι βαρέλι που μέσα του έχει άλλο βαρέλι κι αυτό άλλο βαρέλι και όλα μαζί δεν έχουν πάτο». Η καλή είδηση της ημέρας είναι όλες οι πλευρές -επιτέλους- καταλήγουν στα νούμερα. Το νούμερο είναι βαρύ και το πιο πιθανό τώρα – παρά το χάλι – είναι να χρειαστούν όχι μία αλλά δύο ακόμη, διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου για να κλείσει αυτό το μακρύ και θλιβερό κεφάλαιο.

Ο Σωκράτης… μας κουνάει μαντήλι

-Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την είσοδο του fund Standard General, με ποσοστό 33% στην Ιntralot, η εταιρία ετοιμάζεται να βγει -επιτέλους- από την κατηγορία των εταιρειών σε «επιτήρηση» και να επιστρέψει στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Μια τέτοια εξέλιξη προφανώς και θα διευκολύνει τις επόμενες κινήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη που θέλει να αξιοποιήσει το 32,5% που διατηρεί πλέον στην Intralot. Επόμενο βήμα η είσοδος της θυγατρικής στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο. Ο Κόκκαλης κερδίζει ένα προσωπικό στοίχημα καθώς γλίτωσε την εταιρία από το χείλος του γκρεμού και τώρα θα διαχειριστεί με πιο πολλές δυνατότητες τη συμμετοχή του. -Σημειώστε πως, παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις, κυοφορούνται εξελίξεις και για την Intracom Defence οι οποίες -κατά τις πηγές- δεν θα καθυστερήσουν πολύ. Ο Σ. Κόκκαλης, σύμφωνα με συνομιλητές του από τον στενό κύκλο του επιχειρηματία, πιστεύει ότι έρχονται δύσκολα χρόνια για την οικονομίαδιεθνώς κι ότι θα επιβεβαιωθεί το ρητό cash is the king. Σχεδιάζει να συγκεντρώσει στη holding του ομίλου μια δύναμη πυρός που πιστεύει ότι θα είναι περίπου 300 εκατ. ώστε, αν κρίνει ότι οι συνθήκες ευνοούν μια δουλειά, να παίρνει τις αποφάσεις του. Αν όχι, να περιμένει οχυρωμένος στην ασφάλεια των μετρητών.

Ο ΟΤΕ βάζει πωλητήριο σε θυγατρικές

-Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την πώληση μιας θυγατρικής του εταιρείας στην Ελλάδα. Φαίνεται όμως ότι αυτή η πώληση δεν θα είναι η τελευταία και θα ακολουθήσουν άλλες ενδιαφέρουσες «αναδιαρθρώσεις» στον Όμιλο. Η εταιρεία SoftOne εξαγόρασε το 61,73% των μετοχών της cosmoONE που εξακολουθεί να είναι η κορυφαία εταιρεία στην Ελλάδα σε Β2Β πλατφόρμες ηλεκτρονικών προμηθειών και διαγωνισμών (e-procurement, e-auction). Στην cosmoONE ο ΟΤΕ είχε το 61,7% των μετοχών.

Αγριεύει ο πόλεμος στις Οπτικές Ίνες (και όχι μόνον)

Κάτω από τα χαμόγελα και τις ευγένειες, χθες κατά την υπογραφή της συμφωνίας, κρύβεται ένας σκληρός αγώνας ταχύτητας και επέκτασης στο μεγάλο παιχνίδι των οπτικών ινών. Η Nova-Wind, μέλος της United Group του Νίκου Σταθόπουλου, υπέγραψε μεγάλη δανειακή σύμβαση 80 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό σχέδιο των 100 εκατ. της θυγατρικής της Hellenic Open Fiber (HOF). Το δάνειο θα χορηγήσουν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Ο ΟΤΕ μπαίνει στις Ασφάλειες, η ΔΕΗ στις Τηλεπικοινωνίες και η Nova-Wind επιταχύνει τις οπτικές ίνες. Θα έχει ενδιαφέρον αυτή η κούρσα κι άλλωστε η στήλη από κάτι τέτοια ζει.

Τρέχουν να ολοκληρώσουν το deal της Viva Wallet

-Έχουν περάσει 6 μήνες από την ημέρα που ανακοινώθηκε πως η μεγάλη και πανίσχυρη JP Morgan θα αποκτούσε το 49% της Viva Wallet σε μια συναλλαγή που προμήνυε τη μεγάλη ανατροπή στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη γιατί εκκρεμούν μια σειρά από εγκρίσεις οι οποίες δεν φαίνεται πως θα αργήσουν. Η διοίκηση της JP Morgan στην Ευρώπη έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την ταχύτατη έναρξη των κοινών δραστηριοτήτων με τη Viva Wallet για να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Στην Αθήνα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιθυμεί να δει την ολοκλήρωση της συμφωνίας για να έχει πλήρη γνώση των νέων δεδομένων που δημιουργούνται στο τραπεζικό μας σύστημα. Η Αμερική δεν βιάζεται, η Ευρώπη επείγεται…

Δέκα χρόνια μετά…

-Σαν χθες, πριν από 10 ολόκληρα χρόνια, ο τότε διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έδωσε μια συνέντευξη στο Λονδίνο για να πει το περίφημο “whatever it takes” με την επισήμανση «πιστέψτε με, θα είναι αρκετό»… Σήμερα, οι ισορροπίες στο 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχουν αλλάξει. Οι υπέρμαχοι της «νομισματικής σύσφιξης» είναι περισσότεροι από αυτούς που ανησυχούν για τις υπερχρεωμένες οικονομίες του Ευρω-Νότου. Το περιβόητο πρόγραμμα προστασίας των ομολόγων του Νότου, το Transmission Protection Instrument (TPI), θα ενεργοποιείται όχι από το 6μελές εκτελεστικό συμβούλιο αλλά από τους 25 κεντρικούς τραπεζίτες που σίγουρα δεν ομονοούν. Σήμερα, Ευρώ και Δολάριο βρίσκονται στην απόλυτη ισοτιμία, αλλά οι ισορροπίες δεν είναι υπέρ του Ευρώ και ο πληθωρισμός ήδη τρέχει με υψηλές ταχύτητες στην Ευρωζώνη. Τώρα, η Φρανκφούρτη περιμένει τις αποφάσεις της αμερικανικής FED, σήμερα και αύριο, για να πάρει κατεύθυνση. Οι καιροί αλλάξαν.

newmoney.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.