Στις λίστες των κοριών η οικογένεια Μπακογιάννη, οι αντιφάσεις του Μαντζουράνη, η σύσκεψη στο Μαξίμου η Alumil και η Θεσσαλονίκη

«Πειραγμένα» τα τηλέφωνα της οικογένειας Μπακογιάννη

– Από μια πηγή εξ αυτών που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης πληροφορούμαι ότι σε αυτές τις τρομερές λίστες που κυκλοφορούν στην πιάτσα, εκτός των άλλων, συμπεριλαμβάνονται και τα τηλέφωνα της Ντόρας Μπακογιάννη, του δημάρχου της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη, και φυσικά της φιλενάδας μου, Αλεξίας Μπακογιάννη. Μάλιστα, στους γνωρίζοντες δεν σας κρύβω ότι έχει προκαλέσει αίσθηση (και μάλιστα μεγάλη) ότι κρίθηκε σκόπιμο να μη συμπεριληφθεί στις πρώτες δύο «δόσεις» που δημοσίευσε το Documento κανένα από τα τρία ονόματα της οικογένειας Μπακογιάννη. Επειδή η πιάτσα είναι μικρή, ένας έμπειρος φίλος μου θυμήθηκε κάτι πληροφορίες που είχαν φτάσει μέχρι (και) το πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με τις οποίες το θέμα που είχε αποκαλύψει το Documento με τον διορισμό του γιου Μητσοτάκη είχε αφεθεί να διαρρεύσει από τα χέρια της Αλεξίας. Ένα από τα πολλά παραμύθια-πληροφορίες, που έφθαναν μέχρι και στο Μαξίμου. Όπως αντιλαμβάνεστε, φυσικά και η συγκεκριμένη πληροφορία δεν είχε καμία απολύτως υπόσταση. Απεναντίας, ήταν σαν κάτι παιδικές σκέψεις που κάναμε, μόλις η γιαγιά τελείωνε το παραμύθι με το «ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα». Οι ίδιοι που προ μηνών προσπάθησαν να περάσουν μια ψεύτικη πληροφορία στο γραφείο του προέδρου Μητσοτάκη, σήμερα κρατούν προς τα πίσω τη διαρροή των ονομάτων της Ντόρας και των παιδιών της. Τώρα, όμως, τους έχουν πάρει όλοι (μα όλοι) χαμπάρι.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Οι αντιφάσεις του Μαντζουράνη

– Την Παρασκευή ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης θα περάσει εκ νέου την πόρτα της εισαγγελίας για το θέμα των υποκλοπών. Από χθες, όμως, παρακολουθώ με ενδιαφέρον τον συνήγορό του, πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο του τομέα Δικαιοσύνης, Γιάννη Μαντζουράνη, να επιχειρεί να στήσει μια γραμμή άμυνας, ώστε στο τέλος να μη βρεθεί εκτεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος Τσίπρας. Βέβαια, οι παρεμβάσεις του εμπεριέχουν σωρεία αντιφάσεων και η επιχειρηματολογία του είναι κάπως έωλη, καθώς παραπέμπει περισσότερο σε νομικίστικες σοφιστείες και παραπλανητικούς τακτικισμούς. Δηλώνει πως «όλα θα αποκαλυφθούν» εάν η πολιτεία δώσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα σε τρεις υπαλλήλους, που υποτίθεται έκαναν τις παρακολουθήσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, λέει πως «αυτοί οι άνθρωποι», στους οποίους ο ίδιος αποδίδει εγκληματική δραστηριότητα, αν δεν μπουν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, τότε δεν θα μιλήσουν. Κανονικά μόνο με όσα έχει δηλώσει δημοσίως τις τελευταίες ώρες ο Μαντζουράνης θα έπρεπε να έχει κληθεί ο ίδιος από την Ελληνική Δικαιοσύνη να δώσει εξηγήσεις, δεδομένου πως ομολογεί ανοιχτά ότι ξέρει ποιοι διέπραξαν κακουργηματικές πράξεις.

– Δεν είναι μόνο δικηγόρος, είναι κομματικό στέλεχος ο Μαντζουράνης και προνομιακός συνομιλητής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα, εδώ δεν ισχύει και αυτό που έλεγε προ ημερών ο πρόεδρος Τσίπρας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε εάν έχει στοιχεία και γι’ αυτό κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο Μητσοτάκη πως με δική του εντολή γίνονταν παρακολουθήσεις, δήλωνε «δεν είμαι ντετέκτιβ». Πώς γίνεται, όμως, ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης του κόμματός του, δηλαδή ο Μαντζουράνης, να ξέρει τι στοιχεία διαθέτουν κάποιοι, να ομολογεί απροκάλυπτα ότι έκαναν παρακολουθήσεις και να «διαπραγματεύεται» με τις ελληνικές αρχές την υπαγωγή τους σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων για να τα δώσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη;  Και όλα αυτά να μην τα γνωρίζει ο Τσίπρας; Εδώ κάτι πάει στραβά…

Τελειώνει το deal της Τράπεζας Σερρών

– Θέμα ημερών -και κυριολεκτώ- είναι η ανακοίνωση του deal των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη, που σχετίζεται με την εξαγορά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών. Ο πρώτος εκ των τριών μετά τα απανωτά δείπνα με τη Βρεττού της Τράπεζας Αττικής φαίνεται ότι συνάντησε και τους άμεσα εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ανάβοντας και επισήμως το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αγοροπωλησίας. Επί τη ευκαιρία, να σας μεταφέρω και μια πληροφορία που σχετίζεται με τα πρόσωπα που θα κληθούν να τρέξουν τα τραπεζικά projects του Εξάρχου. Όσο κι αν αυτή τη στιγμή φαντάζει ως υπερβολικό, δεν αποκλείω να δούμε τη Βρεττού να μετακομίζει από την Αττικής στην Παγκρήτια, μετακίνηση που θα έχει εκτός των άλλων και την «ευλογία» του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

Συνάντηση Μητσοτάκη με εκδότες (χθες) στο Μαξίμου

– Με αντιπροσωπία της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος Μητσοτάκης, συζητώντας μαζί τους διάφορα θέματα που απασχολούν τον πολύπαθο χώρο του Τύπου. Όπως με πληροφορεί ένας εκ των συμμετεχόντων (και δεν ήταν και λίγοι οι δημοσιογράφοι), ο πρωθυπουργός φάνηκε να συμμερίζεται τα περισσότερα από τα ζητήματα που ετέθησαν από τον καλά προετοιμασμένο πρόεδρο της ΕΙΗΕΑ, Νίκο Χατζηνικολάου. Επί της ουσίας, οι εκδότες πήγαν να χτυπήσουν καμπανάκι στην κυβέρνηση για την αδιέξοδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο των εφημερίδων. Ο Μητσοτάκης έδειξε να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, δίνοντας εντολή στον αρμόδιο υπουργό για άμεσες δράσεις. Στη σύσκεψη από την πλευρά της κυβέρνησης μετείχαν, εκτός από τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (που έχει την αρμοδιότητα και για τα media) και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας. Από την πλευρά της ΕΙΗΕΑ μετείχαν, εκτός από τον πρόεδρο της Ένωσης, Νίκο Χατζηνικολάου, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Δήμας και ο γενικός γραμματέας Τάσος Μπούρας. Ανεξάρτητα, πάντως, από τα όσα συζητήθηκαν, δεν σας κρύβω ότι πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι έπειτα από πολλά χρόνια πρωθυπουργός ανοίγει την πόρτα του Μαξίμου για να συζητήσει με τους εκδότες όλα τα προβλήματα του κλάδου.

Ο κουλτουριάρης Κόκκαλης

– Μεγάλος κουλτουριάρης φαίνεται πως έχει γίνει ο (και) ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης. Πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις, σε θεατρικές παραστάσεις. Τελευταία, άνθρωπος της στήλης που κυκλοφορεί τη νύχτα τον εντόπισε το Σάββατο το βράδυ στα Εξάρχεια, στο Θέατρο Προσκήνιο, παρέα με τη Δήμητρα Ματσούκα, να παρακολουθεί τον «Θείο Βάνια». Είναι ένα από τα πλέον φημισμένα έργα του Τσέχοφ, το οποίο έχει να κάνει αφενός με την προσωπική απομόνωση, αφετέρου με τη συλλογική δράση.

Ο πρωθυπουργός, η Alumil και η Θεσσαλονίκη

– Λίγες ώρες πριν από τη σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο πρωθυπουργός είχε μια ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεγαλόπνοο σχέδιο που αφορά τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Παρών και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil, Γιώργος Μυλωνάς, που ανέπτυξε την πρότασή του να μετατραπεί η υποβαθμισμένη σήμερα δυτική είσοδος της πόλης σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο. Ποιο είναι το πρόβλημα; Μα οι ιδιοκτησίες, καθώς η μεγάλη αυτή έκταση, για την οποία γίνεται συζήτηση, ανήκει σε 44 ιδιοκτήτες. Ο πρόεδρος Μητσοτάκης φάνηκε θετικός στην αναμόρφωση των διατάξεων που ισχύουν, ώστε να υπάρξουν κίνητρα στους ιδιοκτήτες με στόχο την ενοποίηση της έκτασης -μιλάμε για 400.000 τ.μ. Θετικοί στο πείραμα εμφανίστηκαν και οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες της Θεσσαλονίκης. Μετά τη σύσκεψη ακολούθησαν οι προεκλογικοί μύδροι του πρωθυπουργού κατά του ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Επιτροπή.

Οι συστάσεις του Στουρνάρα…

– Αν η Ελλάδα εκπλήξει ευχάριστα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις και τον ρυθμό ανάπτυξης το 2022 και παράλληλα συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, τότε οι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν θα διακυβεύσουν την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είπε χθες ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της AXIA Ventures. Ο οποίος χτύπησε ξανά καμπανάκι για τη συνετή δημοσιονομική πολιτική που πρέπει να ασκήσουν οι κυβερνήσεις, με μέτρα στοχευμένα στους ευάλωτους και περιορισμένης διάρκειας, ώστε να πετύχει και η νομισματική πολιτική τον στόχο της για την πάταξη του πληθωρισμού. Ο διοικητής συνέστησε επίσης προσοχή και εγρήγορση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αποτραπεί η  δημιουργία νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

…ο Ηρακλής για τις μεγάλες τράπεζες…

– Με παραξένεψε, ωστόσο, που για πρώτη φορά ο διοικητής της ΤτΕ αφιέρωσε τόσο μεγάλο μέρος της ομιλίας του στις μη συστημικές τράπεζες. Σε αντίθεση με τις τέσσερις σημαντικές τράπεζες, όπως είπε, τα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου (γνωστό ως σχέδιο «Ηρακλής»), το οποίο λόγω του σχεδιασμού του ήταν ουσιαστικά μη εφαρμόσιμο στις μικρότερες τράπεζες. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, είπε ο διοικητής της ΤτΕ, του πόσο σημαντική είναι η έλλειψη ενός συστημικού εργαλείου, αναφέρω ότι από τον Δεκέμβριο του 2019, που η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε το σχέδιο «Ηρακλής», η συνολική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδο συστήματος ανήλθε σε 53,7 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης δεν επιτεύχθηκε μέσω αναδιάρθρωσης δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων ή αποπληρωμών, αλλά μέσω πωλήσεων δανείων και, σε μικρότερο βαθμό, διαγραφών.

…και ο εκκαθαριστής για τις μικρές

– «Τι θέλει να πει ο κεντρικός μας τραπεζίτης;», αναρωτήθηκα, καθώς μου φάνηκε σαν να δικαιολογείται για το ότι τόσα χρόνια η κατάσταση με τις μη συστημικές τράπεζες παραμένει στα ίδια χάλια. Ήταν ο «Ηρακλής» κακοσχεδιασμένος για τις μικρές τράπεζες, λες και δεν μπορούσαν, αν ήθελαν, να συνδυάσουν τις τιτλοποιήσεις τους και να μοιραστούν τα έξοδα για να τις κάνουν; Αλλά ποιες τιτλοποιήσεις θα έκαναν με δείκτες «κόκκινων» δανείων στο 70% και 80%; Μήπως η Τράπεζα της Ελλάδος το μόνο μοντέλο εξυγίανσης που ακολουθούσε για τις μικρές τράπεζες ήταν αυτό της εκκαθάρισης; Καμιά δωδεκαριά τράπεζες ή περισσότερες δεν πήγαν στον εκκαθαριστή PQH; Άσε που δεν θυμάμαι τον κατά τα άλλα δυναμικό Γιάννη να δίνει μάχες για να προχωρήσει ο «Ηρακλής» και να σώσει όσο πιο πολλές τράπεζες γίνεται…

! Απευθύνθηκα στον πνευματικό μου στο Άγιον Όρος να με βοηθήσει να μπω στο μυαλό του Γιάννη Στουρνάρα. Τέκνο μου, μου είπε, τα πράγματα είναι απλά. Όσοι μείωσαν τα «κόκκινα» δάνεια, «γρηγορείτε και προσέχετε». Όσοι τα έχουν ακόμη και τα βλέπουν, «γρηγορείτε και προσεύχεσθε»…

Δεδομένη η συγχώνευση Παγκρήτιας – Χανίων

– Δεν ξέρω, αλλά ο πατήρ με τρόμαξε, γιατί έχουμε απλωμένο τραχανά (που λέει ο λόγος). Λες να μη γίνει η συγχώνευση της Παγκρήτιας με τη Χανίων; Δεν θέλω να βάζω αρνητικές σκέψεις στο μυαλό μου (είμαι και Κρητικός…). Ο διοικητής της ΤτΕ διαβεβαίωσε χθες ότι η Παγκρήτια Τράπεζα έχει συμφωνήσει να συγχωνευθεί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και να απορροφήσει το δίκτυο καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα. Στην πράξη, οι δύο τράπεζες (μαζί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων) θα κατέχουν πάνω από τα 2/3 του συνολικού ενεργητικού του τομέα των λιγότερο σημαντικών τραπεζών στην Ελλάδα, είπε.  Αυτή τη στιγμή δεν θεωρούμε ότι  χρειάζονται περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα των λιγότερο σημαντικών τραπεζών στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να γίνουν ενέργειες από πολύ μικρές τράπεζες, πέρα από την Τράπεζα Αττικής και την Παγκρήτια, είπε επίσης ο Γ. Στουρνάρας.

Η βράβευση του Χρήστου Μεγάλου

– Πολύ στα πάνω του είναι ο Χρήστος Μεγάλου, μετά και τα τελευταία αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς. Αθροιστικά, την τελευταία τριετία ο ασθενής (Τράπεζα Πειραιώς) όχι μόνο συνήλθε από το κώμα και ξαναπερπάτησε, αλλά τρέχει με αξιώσεις και σε μαραθωνίους. Αυτό βεβαίως δεν είναι έργο ενός, αλλά μιας επιτυχημένης ομάδας. Που όμως χρειάζεται έναν ικανό ηγέτη. Ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου τιμήθηκε, λοιπόν, με το βραβείο Global Competitiveness Award για την Πρωτοποριακή Ηγεσία (Path-Breaking Industrial Leadership) από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (The Global Federation of Competitiveness Councils – GFCC). To GFCC είναι ένα δίκτυο ηγετών και οργανισμών που έχουν δεσμευθεί στην προώθηση ανταγωνιστικών στρατηγικών για την ενίσχυση της καινοτομίας, της παραγωγικότητας και της ευμάρειας, με παρουσία σε 35 χώρες σε 6 ηπείρους. Η τελετή βράβευσης έγινε χθες από τον πρόεδρο του GFCC Charles O. Holliday, στην Ακαδημία Αθηνών, στο πλαίσιο του Global Innovation Summit 2022, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με τη συμμετοχή θεσμικών παραγόντων, εκπροσώπων της εγχώριας και διεθνούς επιχειρηματικότητας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, που πρωταγωνιστούν στους τομείς της Έρευνας και Τεχνολογίας.

-πηγή powergame.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.