Στη Βουλή με ερώτηση στον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη η ανάλυση του πατρινού Θεμιστοκλή Μπάκα για το «Σπίτι μου»

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη για όποιον «παρακολουθεί» τον πατρινό Θεμιστοκλή Μπάκα, τον Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου EReal Estates. Πιστέψτε μας ότι δεν είναι λίγοι και δεν είναι «τυχαίοι» αυτοί που τον «υιοθετούν».

Πολλάκις έχει γραφτεί στα μεγάλα ειδησεογραφικά site ότι,  είτε η κυβέρνηση, είτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς και ο Διεθνής Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), έχουν «υιοθετήσει» προτάσεις του δικού μας Θεμιστοκλή Μπάκα. Το tsipasblog.gr έχει δημοσιεύσει με λεπτομέρειες και με στοιχεία όλα τα άνωθεν !

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ο γεννημένος στη Πάτρα Θεμιστοκλής Μπάκας, ο δικός μας Θέμης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία στο Real Estate Investment Finance, (9 χρόνια ραδιοφωνικός παραγωγός της εκπομπής Value For Money στον Alpha 98,9, στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Θέμα 104,6 )είναι ο άνθρωπος που αδιαμφισβήτητα ανέδειξε την άμεση ανάγκη για τον σχεδιασμό μιας ευρείας στεγαστικής πολιτικής από το 2019, πολύ πριν η κυβέρνησης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης , θέσουν ψηλά στην ατζέντα το πρόβλημα της στέγασης, πραγματοποιώντας «προεκλογικές» εκδηλώσεις με προτάσεις για την επόμενη μέρα.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, δεν ανέδειξε απλά την αναγκαιότητα, αλλά, σε κάθε ευκαιρία είτε σε τηλεοπτικά πάνελ στα μεγάλα κανάλια όπως στην ΕΡΤ1, στον ΣΚΑΪ , στο Mega, στο Open κλπ. , σε ραδιοφωνικές εκπομπές στα Παραπολιτικά 90,1, στον ΣΚΑΪ 100,3, στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 της ΕΡΤ ,στον Alpha 98,9, στον Real fm 97,8 ,  αλλά και μέσω αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων του, «κατέθετε» συνεχώς προτάσεις για την αναχαίτηση του κόστους στέγασης.

Αν κάνεις μια μικρή αναζήτηση στο internet, θα δεις το σύνολο των άρθρων του και των προτάσεων του να φιλοξενούνται σε πανελλαδικές εφημερίδες (TA NEA, ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, REAL NEWS, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ κλπ.) και σε ειδησεογραφικά site (iefimerida.gr, newmoney.gr, ethnos.gr, imerisia.gr, insider.gr, naftemporiki.gr, enikos.gr, tvxs.gr κλπ).

Από την ανάλυση του Θεμιστοκλή Μπάκα δεν θα μπορούσε να «ξεφύγει» το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και αφορούσε τη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας.

Δεν θα μπορούσε να «ξεφύγει», διότι, ο ίδιος ανέδειξε την ανάγκη για τον σχεδιασμό μιας ευρείας στεγαστικής πολιτικής από το 2019,ενώ παράλληλα αποτελεί το επαγγελματικό και ακαδημαϊκό του αντικείμενο, πολύ πριν ασχοληθούν όλοι – γιατί το θέμα «πουλάει».

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες που είχαν διαρρεύσει μερικά από τα μέτρα που θα ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο πατρινός Θεμιστοκλής Μπάκας σε δημόσιες τοποθετήσεις του είχε αναφερθεί σε ηλικιακό «αποκλεισμό» για το όριο ηλικίας στα 29έτη – που αποτελούσε τον αρχικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Παράλληλα, ο αρχικός σχεδιασμό συμπεριελάμβανε το όριο των 100.000€, όπως είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, ο Θεμιστοκλής Μπάκας πάλι σε δημόσιες τοποθετήσεις του είχε αναφερθεί με πολύ μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων, αν πρόκειται για ακίνητα κατάλληλα για οικογένεια, κυρίως  στον Νομό Αττικής.  

Στις 15 Σεπτεμβρίου, οι αρμόδιοι Υπουργοί σε κοινή συνέντευξη Τύπου, παρουσίασαν αναλυτικά τη Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών ΥποθέσεωνΚωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που αφορά τη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων έως 150.000 ευρώ για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. με έτος κατασκευής έως το 2007.

Ο πατρινός Θεμιστοκλής Μπάκας, την επόμενη ημέρα (16/9/2022), δημοσιεύει την έρευνα του με τη χαρτογράφηση των διαθέσιμων ακινήτων στο Ν.Αττικής που πληρούν τις προδιαγραφές που ορίστηκαν για την ένταξη των νέων στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Tvxs.gr”.  Στην ανάλυση του ο Θεμιστοκλής Μπάκας, με στοιχεία της Eurostat καθώς και έρευνών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, προέτρεπε τη κυβέρνηση να θεσπίσει άμεσα νέα μέτρα με διεύρυνση των δικαιούχων.

Η ανάλυση του Θεμιστοκλή Μπάκα στη Βουλή

Χθες, ημέρα Δευτέρα 19/9/2022, η ανάλυση του πατρινού Θεμιστοκλή Μπάκα, του Προέδρου του Πανελλαδικού Δικτύου EReal Estates, κατατέθηκε στη Βουλή από την ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνών, Αγγελική Αδαμοπούλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ και τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, η διαθεσιμότητα στην Αττική για σπίτια που θα μπορούσαν να αγοράσουν τα νέα ζευγάρια με βάση τις προδιαγραφές τις οποίες έχει ορίσει η κυβέρνηση είναι περιορισμένη ή ακόμα και μηδενική σε πολλές περιοχές. Επί της ουσίας οι εξαγγελίες της κυβέρνησης πέφτουν στο κενό λόγω της ίδιας της πραγματικότητας στην αγορά ακινήτων.

 Η ανεξάρτητη βουλευτής, Αγγελική Αδαμοπούλου στην ερώτηση της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τονίζει: «Πρόσφατη δημοσίευση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα tvxs.gr αναλύει το σχέδιο για την στέγαση των νέων που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων έως 150.000 ευρώ για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. με έτος κατασκευής έως το 2007».

«Όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία, με βάση τα ζητούμενα μισθώματα, το ποσοστό του εισοδήματος που είναι ανάγκη να δαπανά ένας ενοικιαστής για το κόστος στέγασης ανέρχεται στο 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού, ενώ αν πρόκειται για οικογένεια μπορεί να απορροφάει το σύνολο ενός ολόκληρου “καλού” μισθού».

Επικαλούμενη το ρεπορτάζ του Tvxs.gr η κ. Αδαμοπούλου υπογραμμίζει πως «η υφιστάμενη πραγματικότητα για τα νέα ζευγάρια στην Αττική, όπου διαμένει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ακυρώνει το φιλόδοξο προαναφερόμενο μέτρο καθώς η αναζήτηση κατοικιών από τους ενδιαφερόμενους στις περισσότερες περιοχές αποτελεί θέμα που απογοητεύει».

Καταλήγοντας, ρωτά τον υπουργό Κώστα Χατζηδάκη «Προτίθεστε να λάβετε σοβαρά υπόψη τη δημοσίευση του tvxs.gr και των δεδομένων που παρουσιάζονται σε αυτήν από τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates κ. Θεμιστοκλή Μπάκα ώστε να προβείτε άμεσα στο σχεδιασμό λήψης μέτρων τα οποία θα διευρύνουν το σύνολο των δικαιούχων χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας;».

Ολόκληρη η ερώτηση της κ. Αδαμοπούλου:

«Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατη δημοσίευση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα tvxs.gr αναλύει το σχέδιο για την στέγαση των νέων που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων έως 150.000 ευρώ για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. με έτος κατασκευής έως το 2007. Όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία, με βάση τα ζητούμενα μισθώματα, το ποσοστό του εισοδήματος που είναι ανάγκη να δαπανά ένας ενοικιαστής για το κόστος στέγασης ανέρχεται στο 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού, ενώ αν πρόκειται για οικογένεια μπορεί να απορροφάει το σύνολο ενός ολόκληρου “καλού” μισθού.

Με βάση τις προδιαγραφές που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση υπολογίζεται ότι οι ωφελούμενοι/-ες θα ανέρχονται σε 10.000 νέοι ή ζευγάρια 25-39 εντός των εισοδηματικών κριτηρίων που ορίστηκαν (715€/μήνα άγαμος, 1.724€/μήνα ζευγάρι, 1.928€/μήνα με ένα παιδί). Σύμφωνα όμως με τη δημοσίευση η υφιστάμενη πραγματικότητα για τα νέα ζευγάρια στην Αττική, όπου διαμένει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ακυρώνει το φιλόδοξο προαναφερόμενο μέτρο καθώς η αναζήτηση κατοικιών από τους ενδιαφερόμενους στις περισσότερες περιοχές αποτελεί θέμα που απογοητεύει.

Αναλυτικότερα, βάσει των δεδομένων που παρουσιάζει στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, “από τα στοιχεία προκύπτει πως η αναζήτηση κατοικιών από 75τμ έως 120τμ με δυο τουλάχιστον υπνοδωμάτια άνω του 1ου ορόφου θα “δυσκολέψει” πολύ όσους ζουν στο νομό Αττικής και ιδιαίτερα αν η αναζήτηση αφορά περιοχές των Νότιων, Ανατολικών και Βορείων Προαστίων.

Επιπλέον επισημαίνει πως “αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάλογα με τη συμμετοχή των δικαιούχων (10.000 συνολικά) τη στιγμή που το πρόγραμμα θα ανοίξει”, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το α΄ τρίμηνο του 2023, θα καταγραφεί αύξηση της ζήτησης στις περιοχές που διαθέτουν τέτοιου είδους ακίνητα, και ενδεχομένως να καταγραφεί αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης”.

Ανυπερθέτως αποτυπώνεται χαρακτηριστικά από τον κ. Μπάκα η ανταγωνιστική σχέση μεταξύ του κόστους στέγασης και των υπολοίπων εξόδων διαχείρισης μιας οικίας καθώς “το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους”.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν με σαφήνεια την υφιστάμενη κατάσταση σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates, “Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα της Eurostat για το έτος 2020, ανέφερε ότι το 36,9% των Ελλήνων ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Τη δεδομένη χρονική στιγμή το άνωθεν ποσοστό καταγράφει ραγδαία αύξηση. Οι πληγές σε περισσότερους από τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν μπορούν να “επουλωθούν” από το άνωθεν πραγματικά αισιόδοξο μέτρο.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα που θα στοχεύσουν στην αναχαίτιση του κόστους στέγασης την επόμενη μέρα, μέτρα που θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό της οικογένειας που μισθώνει τη κύρια κατοικία της, που πληρώνει ενοίκιο για τον φοιτητή της αλλά δεν δικαιούται το φοιτητικό επίδομα, στους νέους έως 39ετών που δεν εμπίπτουν στο άνωθεν πρόγραμμα διότι έχουν υψηλότερες αποδοχές, που θέλουν να αγοράσουν σπίτι αλλά δεν διαθέτουν το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής (δεν διαθέτουν αποταμιεύσεις) που ζητούν τα τραπεζικά ιδρύματα, τον 28χρονο του 2010 και πλέον 40χρονο που χάνει το όριο ηλικίας για ένα μόλις έτος. Μέτρα που θα διευρύνουν τους δικαιούχους.”

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να λάβετε σοβαρά υπόψη τη δημοσίευση του tvxs.gr και των δεδομένων που παρουσιάζονται σε αυτήν από τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates κ. Θεμιστοκλή Μπάκα ώστε να προβείτε άμεσα στο σχεδιασμό λήψης μέτρων τα οποία θα διευρύνουν το σύνολο των δικαιούχων χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας;».

Το αρχικό δημοσίευμα στο Tvxs.gr: Στο «κενό» το πρόγραμμα στέγασης νέων στην Αττική – https://m.tvxs.gr/mo/i/372412/f/news/ellada/sto-keno-programma-stegasis-neon-stin-attiki.html

Ολόκληρη η ερώτηση της κ. Αδαμοπούλου:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

To δημοσίευμα του Tvxs.gr: Στη Βουλή το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Tvxs.gr για τη «φούσκα» του προγράμματος στέγασης νέων – https://m.tvxs.gr/mo/i/372615/f/news/ellada/sti-boyli-apokalyptiko-reportaz-toy-tvxsgr-gia-ti-foyska-toy-programmatos-stegasis.html?fbclid=IwAR1ceVFAMur9ul7KjhILRKkuvx5qm6ORWJWLRIL_I9zSyIHp_Hs4MSGxUfo

Η δημοσίευση της ανάλυσης του Θεμιστοκλή Μπάκα φιλοξενήθηκε και στα παρακάτω πανελλαδικής εμβέλειας ειδησεογραφικά site (Newsbomb.gr, Newmoney.gr,Imerisia.gr, Insider.gr, Businessdaily.gr):

Κλείνοντας, εμείς στο Tsipas blog, θέλουμε να αναφέρουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αναλύσεις , τοποθετήσεις και τοποθετήσεις του Θεμιστοκλή Μπάκα κατατίθενται στη Βουλή.

Εμείς χαιρόμαστε που δικά μας παιδιά, νέοι άνθρωποι, όπως ο Πατρινός Θεμιστοκλής Μπάκας, βλέπουν τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας, τα αναδεικνύουν και καταθέτουν προτάσεις μέσω του δημοσίου βήματος που κατέκτησαν μόνοι τους. Όλα τα άνωθεν είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, μελέτης και αγάπης γι΄αυτό που κάνουν. Νέοι άνθρωποι που δεν προέρχονται από «τζάκια» και φατρίες, αλλά από την κοινωνία. 

Το τελευταίο διάστημα τον Θεμιστοκλή Μπάκα, τον διαβάζουμε και τον βλέπουμε και στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Αχαΐα. Έρευνές και τοποθετήσεις του έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα Γνώμη, Πελοπόννησος αλλά και σε ειδησεογραφικά site όπως το thebest.gr, dete.gr, tempo24.gr, patrasevents.gr ενώ έχει φιλοξενηθεί πολλές φορές στα studio του Ionian Channel.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.