Στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2024 η πρώτη μεγάλη διεθνής έκθεση για την πράσινη ενέργεια από τη Helexpo – Τεχνολογίες και εξοπλισμός για ΑΠΕ, Αποθήκευση, Υδρογόνο, Ηλεκτροκίνηση και smart εφαρμογές

Η πρώτη μεγάλου βεληνεκούς και ευρωπαϊκών προδιαγραφών εμπορική έκθεση, αποκλειστικά για την αγορά της πράσινης και έξυπνης ενέργειας στη χώρα μας, διοργανώνεται το τριήμερο 14-15-16 Μαρτίου 2024 στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την έκθεση Renewable Energy Tech που προγραμματίζει στις εγκαταστάσεις της η Helexpo, ο μεγαλύτερος και πλέον έγκυρος εκθεσιακός οργανισμός, με τη στρατηγική συνεργασία του energypress που θα αποτελέσει το σύμβουλο περιεχομένου της διοργάνωσης.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η έκθεση θα δώσει τη δυνατότητα στις δεκάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας , του Υδρογόνου και των πράσινων αερίων, της ηλεκτροκίνησης, της εξοικονόμησης ενέργειας, των έξυπνων εφαρμογών διαχείρισης και συνολικά στους κλάδους της νέας πράσινης ενεργειακής οικονομίας, να εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να έρθουν σε επαφή με τους δυνάμει συνεργάτες ή ανταγωνιστές τους.

Να έρθουν επίσης σε επαφή με τις διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις και τους επιχειρηματικούς ή άλλους φορείς που τις προωθούν.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί σημαντικό διεθνές συνέδριο για τις ΑΠΕ, την αποθήκευση και τις πράσινες τεχνολογίες, ενώ στις εγκαταστάσεις της Helexpo έχουν προβλεφθεί ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για Β2Β συναντήσεις.

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να αποτελέσει η Renewable Energy Tech το ετήσιο μεγάλο σημείο συνάντησης της αγοράς πράσινης και smart ενέργειας και ταυτόχρονα το σημείο ωρίμανσης και επιτάχυνσης αντίστοιχων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την επίσημη αναγγελία της έκθεσης έχουν δηλώσει συμμετοχή μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες «πράσινου» εξοπλισμού και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ενεργειακού τομέα.

Η νέα ενεργειακή οικονομία

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η ενεργειακή μετάβαση και η τεχνολογική επανάσταση που συντελείται στον ενεργειακό τομέα έχουν ήδη δημιουργήσει ένα μεγάλο επιχειρηματικό ρεύμα, καθώς μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και πολλά επενδυτικά funds, προχωρούν ήδη σε σημαντικές επενδύσεις ή ετοιμάζουν αντίστοιχα τις επιχειρηματικές τους κινήσεις.

Ταυτόχρονα ένα πλήθος από παράλληλες και συμπληρωματικές επαγγελματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, είτε στον τομέα των υπηρεσιών, είτε του εμπορίου, είτε της κατασκευής, είτε της υποστήριξης, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης και δημιουργούν στη χώρα μας μια νέα ενεργειακή οικονομία με μεγάλη δυναμική και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι ίδιες εταιρείες επενδύουν ή στοχεύουν να επενδύσουν στους τομείς της καθαρής ενέργειας στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, την ίδια στιγμή που εταιρείες από τις γειτονικές χώρες δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Δημιουργείται έτσι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Ποιους αφορά

Το πλήθος και το εύρος των εταιρειών και των κλάδων που αφορά η έκθεση είναι πολύ μεγάλο. Ενδεικτικά:

·Εταιρείες εξοπλισμού φωτοβολταϊκών (πάνελ, αντιστροφείς, βάσεις, ηλεκτρονικός εξοπλισμός)

·Ανεμογεννήτριες, μικρές ανεμογεννήτριες

·Βιομάζα, βιοαέρια

·Μικρά υδροηλεκτρικά

·Γεωθερμία

·Developers

·Κατασκευαστές

·Ενεργειακές Κοινότητες

·Αποθήκευση ενέργειας (Μπαταρίες κλπ)

·Αντλίες θερμότητας

·Συστήματα ενεργειακής αυτονομίας

·Εταιρείες ενεργειακής εξοικονόμησης

·Εξοπλισμός δικτύων

·Υποσταθμοί

·Κατασκευαστές δικτύων

·Εταιρείες υδρογόνου

·Υπηρεσίες (ΦΟΣΕ, χρηματοοικονομικά, μετεωρολογικά συστήματα, συμβουλευτική κλπ)

·Συντήρηση – παρακολούθηση πάρκων

·Συστήματα προστασίας ανεμογεννητριών

·Πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας

·Αντιπροσωπείες ηλεκτρικών αυτοκινήτων

·Δίκτυα φορτιστών

·Τράπεζες

Ενεργητική συμμετοχή των καταναλωτών

 Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι σε αυτή τη νέα ενεργειακή οικονομία που σκοπεύει να αποτυπώσει και να υπηρετήσει η έκθεση Renewable Energy Tech, για πρώτη φορά ο καταναλωτής καλείται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, όχι μόνον ως ο αποδέκτης των υπηρεσιών και των προϊόντων, αλλά ως σημαντικός παράγοντας στην παραγωγή και στη διαχείριση της ενέργειας.

Η ραγδαία ανάπτυξη της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των κατοικιών και των επιχειρήσεων, που θα κινηθεί ακόμα πιο δυναμικά με την βοήθεια των προγραμμάτων ενίσχυσης, η δυναμική και βέλτιστη διαφοροποίηση της κατανάλωσης μέσα από τους έξυπνους μετρητές και τα ευφυή συστήματα δικτύων, η επιλογή συστημάτων θέρμανσης με τη βέλτιστη σχέση κόστους-οφέλους, η ατομική διαχείριση του φορτίου των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε συνάρτηση με τις ανάγκες του συστήματος, είναι μερικοί μόνον από τους τομείς μέσω των οποίων ο απλός πολίτης μπαίνει πλέον με ενεργητικό και όχι παθητικό ρόλο στο θαυμαστό καινούργιο κόσμο της πράσινης και smart ενεργειακής μετάβασης.

-energypress.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.