Προ των πυλών το κραχ-εξορθολογισμός στη νύχτα!

Αντώνης Ρέμος

Η επόμενη μέρα θα εμφανιστεί σταδιακά στη ζωή μας, σε όλα τα επίπεδα και φυσικά και στη νύχτα. Ασφαλώς, θα μάθουμε κάποια στιγμή για τα μειωμένα επερχόμενα συμβόλαια και τις περικοπές σε πολλά κέντρα, όπως ήδη συνέβη σε πολλά μεγάλα κλαμπ στο ποδόσφαιρο.

Το μήνυμα έχει σταλεί από πολλούς και σε πολλούς. Καθότι, μιλάμε για παγκόσμιο και όχι τοπικό ή σχετικά μεμονωμένο φαινόμενο, οι οικονομικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Οι ιδιόκτητες των μαγαζιών, την επόμενη σεζόν θα μειώσουν κατά πολύ τους ούτως ή άλλως συνήθως ανεπιτυχείς προυπολογισμούς τους. Καθώς, αρκετοί έμπαιναν μέσα και έβαζαν αναγκαστικά από την τσέπη τους. Πλέον, πάμε σε μια νέα εποχή.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Εστιάζω στον Αντώνη Ρέμο. Λογικά-και σίγουρα έτσι είναι- πρέπει να πήρε λεφτά και μάλιστα αρκετά για να πει το “ναι” στη Ιερά Οδό. Συνυπολογίστε, επίσης, και τα λεφτά της εν εξέλιξη ολοκληρωτικής ανακαίνισης και της αύξησης της χωρητικότητας του. Το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνουν περικοπές. Ακόμη και σε αυτόν, που έχει χαρακτηριστεί από το tsipasblog.gr ως ο ένας, ο μοναδικός βασιλιάς της ελληνικής νύχτας. Ακόμη και σε αυτόν, που ο “πανίσχυρος” Βαγγέλης Μαρινάκης τον προωθεί στο φουλ. Ακόμη και σε αυτόν, που με 5-6 δυνατούς δικούς του, μπορεί να βγάλει όλη τη βραδιά. Και ειδικά αυτούς θα τους χρειαστεί, αν επιβληθεί υποχρεωτική μείωση του χώρου.

Όλα, λοιπόν, δείχνουν στο ότι στην επόμενη μέρα της νύχτας, θα επιβληθεί αναγκαστικά και δια της οικονομικής βίας, ως μονόδρομος, ένα ψαλίδι της τάξεως του 20-30%. Και, λογικό αφού έσοδα παντός τύπου θα ψαλιδιστούν. Ένα μαγαζί, που είναι στα μπάτζετ στα μεσαία της αθηναικής νύχτας και προς τα πάνω, θα έχει πχ με πρόχειρους υπολογισμούς, απώλειες που μπορεί να φτάσουν και τα 200-300 χιλ. Συνεπώς, όλα τα μαγαζιά, που θα έχουν αντίστοιχα απώλειες της τάξης του 30-50% στα περσινά έσοδα, θα πάνε σε περικοπές. 

Αυτό, πάντως, μεταξύ μας δικαιώνει τους επιχειρηματίες, που ούτως ή άλλως εκτιμούσαν ότι ακριβοπληρώνουν τους τραγουδιστές. Εδώ που τα λέμε, έχουν απόλυτο δίκαιο, καθώς ακόμα και ένας απλά καλός τραγουδιστής στην νύχτα της Αθήνας έβρισκε δουλειά σχεδόν 2-3 χιλιάρικα στην τσέπη τη βραδιά. Παραλογισμός και παράνοια όταν οι ερευνητές και άνθρωποι που σώζουν ζωές είναι δύσκολα να πάρουν και 100.000 το χρόνο!

Κατά συνέπεια, μπορεί να έρχεται κραχ στη νύχτα, αλλά έρχεται και εξορθολογισμός, ειδικά στο κομμάτι των μεγάλων νυχτοκαμάτων που προκαλούσε το υγιές μέρος της κοινωνίας και μάλλον τώρα το κατάλαβαν σχεδόν όλοι που έτρεχαν να αποθεώνουν όσους είναι ουσιαστικά διασκεδαστές με απολαβές αυτοκράτορα και όχι όσους σώζουν ζωές.

Και βέβαια, η διασκέδαση παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μας και ειδικά τώρα στην εποχή της πίεσης και στρες. Αλλά μιλάμε για διασκέδαση ως είναι και η επαγγελματική νύχτα. Σίγουρα θα μας εξάψει το ενδιαφέρον και την περιέργεια το τι θα γίνει με τα μικρότερα κέντρα. Αν τα έσοδα περιοριστούν και άλλο, πως θα πληρώσουν έστω και 1-2χιλ. ένα τραγουδιστή; Που είναι ένα μικρό ποσό. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν μαγαζιά που με 500 εισιτήρια έβγαζαν έσοδα 100χιλ και ήταν το 1/4 του προυπολογισμού τους. Σε αυτή την περίπτωση, φοβάμαι ακόμα και μέχρι πρότινος υγιές επιχειρήσεις, ότι δεν να ξανανοίξουν. Ή να ανοίξουν και να αθετήσουν πληρωμές. 

Όπως και να έχει, πάλι την νύφη ως φαίνεται θα πληρώσουν οι μικροί σε χρηματική αξία καλλιτέχνες, που όμως είναι και θέμα διαβίωσης οι απολαβές που είχαν ακόμα και πέρσι. Πόσο μάλλον αν μειωθούν και άλλο… Εδώ δεν θα έχουμε εξορθολογισμό, αλλά κραχ με οικονομικά θύματα. Μακάρι να αλλάξει το σενάριο προς το καλύτερο και να έχουμε εξορθολογισμό μόνο για τα μεγάλα και ακριβοπληρωμένα ονόματα.

Διαβάστε επίσης : Aναπόφευκτη μείωση στα νυχτοκάματα των τραγουδιστών

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.