Η πόλη που σαρώνει τον κορωνοϊό: Το μεγαλύτερο πείραμα τεστ αντισωμάτων στον κόσμο

Η πόλη που σαρώνει τον κορωνοϊό: Το μεγαλύτερο πείραμα τεστ αντισωμάτων στον κόσμο

Ο Sars-Cov-2 όμως αντεπιτέθηκε…

Ο βαθμός αποτελεσματικότητας των περίφημων τεστ αντισωμάτων δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, κυρίως διότι το επίπεδο ανοσίας του οργανισμού μετά από έκθεση σε κορωνοϊό παραμένει μυστήριο, ωστόσο σύντομα η επιστήμη θα καταφέρει να δώσει απαντήσεις, μέσω των πειραματικών δοκιμών σε κοινότητες και πληθυσμούς.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Το μεγαλύτερο τέτοιο πείραμα αυτή τη στιγμή στον κόσμο «τρέχει» σε ένα τουριστικό θέρετρο του Κολοράντο, το διάσημο στις ΗΠΑ για το χιονοδρομικό κέντρο του, Τέλουριντ. Στην κωμόπολη των 8.000 κατοίκων άπαντες θα υποβληθούν σε τεστ αντισωμάτων για τον Sars-Cov-2!

Οι αρχές της πόλης έχουν εξασφαλίσει δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες, στα πρότυπα του ιταλικού χωριού Βο Εουγκανέο, όπου και οι 3.300 κάτοικοι εξετάστηκαν για κορωνοϊό. Η διαφορά είναι ότι εκεί χρησιμοποιήθηκαν τα γνωστά μοριακά τεστ για τον έλεγχο ενεργής νόσου και όχι αυτά των αντισωμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να τεθεί σε καραντίνα το 3% του πληθυσμού που βρέθηκε θετικό και από τις 13 Μαρτίου το χωριό που βρίσκεται στην καρδιά της πιο μολυσμένης περιοχής στην Ιταλία να μην έχει αναφέρει κανένα κρούσμα.

Η πόλη που σαρώνει τον κορωνοϊό: Το μεγαλύτερο πείραμα τεστ αντισωμάτων στον κόσμο

Ο στόχος της δοκιμής είναι να εντοπίσει και να περιορίσει την κοινοτική εξάπλωση του COVID-19 και να παράσχει μια πιο ακριβή εικόνα για το πόσο διαδεδομένη είναι η ασθένεια, σύμφωνα με την United Biomedical, την εταιρεία που χρηματοδοτεί την έρευνα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο Τέλουριντ. Οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τους αξιωματούχους να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το εάν χρειάζεται lockdown ή άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ποιο θα πρέπει να είναι το εύρος αυτών των περιορισμένων σε μια δεδομένη περιοχή.

«Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι ο συνδυασμός μαζικών δοκιμών, φυσικής απόστασης και απομόνωσης μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση της λοίμωξης και να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο που θα μπορούσε να σώσει ζωές παγκοσμίως», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι Μέι Μέι Χου και ο Λούς Ριζ, συνιδρυτές της εταιρίας c19, θυγατρική της United Biomedical που ανέπτυξε το τεστ αντισωμάτων που θα εφαρμοστεί στην περιοχή. Ανάλογα «πειράματα» θα διεξαχθούν και σε άλλες περιοχές. Το Τέλουριντ ήταν το πρώτο που επιλέχθηκε λόγω… διασυνδέσεων, καθώς η Χου και ο Ριζ κατάγονται από εκεί.

Από τα τέλη Μάρτη, η United Biomedical Inc. άρχισε να μοιράζει τα νέα τεστ αντισωμάτων στους κατοίκους του Τέλουριντ και της υπόλοιπης κομητείας του Σαν Μιγκέλ. Μέσα σε λίγες ημέρες είχαν ελεγχθεί παραπάνω από τα 2/3 των κατοίκων (περίπου 5.800), ωστόσο τα αποτελέσματα του 75% των δειγμάτων καθυστέρησαν πάρα πολύ και το project τέθηκε προσωρινά σε αναστολή στις 10 Απριλίου. Ο λόγος είναι ότι το εργαστήριο της εταιρίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και οι έκτακτες συνθήκες χάους που επικράτησαν εκεί λόγω του κορωνοϊού προκάλεσαν προβλήματα επάνδρωσης και έλλειψης χρόνου. Η εταιρία ανακοίνωσε πως σύντομα θα προχωρήσει και η επεξεργασία των υπόλοιπων δειγμάτων.

Πρόκειται πάντως για μια σαφή απεικόνιση της διαπίστωσης ότι την εποχή του κορωνοϊού τίποτα δεν είναι εύκολο. Το μεγαλύτερο πείραμα παγκοσμίως σε μια κλειστή κοινότητα για το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού παρεμποδίστηκε από τον… ίδιο τον κορωνοϊό, που με τη φονικότητά του απαίτησε εφεδρείες στο θέατρο της μεγάλης μάχης, πλήττοντας την εκεί εργαστηριακή ικανότητα.

-menshouse.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.