Πιο τσουχτερές τιμές από Μύκονο: Το νησί με την τρομακτική ζήτηση για το Πάσχα, ζει μέρες Αυγούστου

Η έκπληξη της χρονιάς!

Την ώρα που παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμοί παραθερισμού, όπως για παράδειγμα η Μύκονος ή η Σαντορίνη διατηρούν χαμηλές τιμές ενόψει των διακοπών του Πάσχα (τουλάχιστον στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb), άλλα νησιά –και μάλιστα πολύ πιο κοντινά- γνωρίζουν ημέρες δόξας, με τις τιμές να έχουν πάρει την… ανηφόρα!

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Και το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα δεν είναι άλλο από την Ύδρα!

Τα στοιχεία είναι αυτά που παρέχονται από Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates και αφορούν ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την απαραίτητη υποσημείωση ότι αυτά αφορούν διαμερίσματα ή και ολόκληρες κατοικίες, αλλά όχι βίλες και φυσικά μιλάμε για την περίοδο του Πάσχα και πιο συγκεκριμένα το διάστημα από 3 έως 6 Μαΐου, δηλαδή από την Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα, που κορυφώνεται η ζήτηση για καταλύματα.

Για την κοντινή στην πρωτεύουσα Ύδρα, λοιπόν, το κόστος μίσθωσης ενός ακινήτου για 3 διανυκτερεύσεις αγγίζει τα 1.055 ευρώ, τιμή περίπου τριπλάσια σε σχέση με την Μύκονο όπου το αντίστοιχο ποσό (για παράδειγμα στην περιοχή της Φτελιάς) είναι 392 ευρώ και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Σαντορίνη για την οποία οι τιμές διαμορφώνονται στα 272 ευρώ.

Πιο τσουχτερές τιμές από Μύκονο: Το νησί με την τρομακτική ζήτηση για το Πάσχα, ζει μέρες Αυγούστου

Μία από τις αιτίες σε αυτές τις μεγάλες διαφοροποιήσεις στο κόστος βέβαια είναι και η διαθεσιμότητα. Και πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά στην περίπτωση της Ύδρας, η πληρότητα φτάνει (πάντοτε σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία) στο 97%, γεγονός που συνεπάγεται ότι η προσφορά δεν αρκεί για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Αυτό εν μέρει δικαιολογείται από το γεγονός ότι αρκετοί οικοδεσπότες στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν προσφέρουν τα ακίνητά τους την περίοδο του Πάσχα και τα στοιχεία δεν αφορούν το σύνολό τους, αλλά μόνο τις προ-κρατήσεις για τα διαθέσιμα. Με ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των ιδιοκτητών μάλλον να περιμένουν από τώρα την θερινή περίοδο, στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας η διαθεσιμότητα δεν ξεπερνά το 50 με 60%, πράγμα το οποίο προφανώς θα αλλάξει όσο περισσότερο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.

Πάντως υπάρχει άλλο νησί που ξεπερνά την Ύδρα σε κόστος διαμονής και πρόκειται για τις Σπέτσες που σπάνε κάθε ρεκόρ για το Πάσχα, καθώς για τρεις διανυκτερεύσεις σε ολόκληρη κατοικία εμβαδού 60 τετραγωνικών μέτρων, η τιμή καθορίζεται στα 1.185 ευρώ, την ώρα που η πληρότητα κυμαίνεται σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα και φτάνει το 62%.

Πιο τσουχτερές τιμές από Μύκονο: Το νησί με την τρομακτική ζήτηση για το Πάσχα, ζει μέρες Αυγούστου

Για πιο… βαριά πορτοφόλια επίσης είναι και η Ερμούπολη στην πάντα δημοφιλή Σύρο, όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 928 ευρώ (με την πληρότητα επί των διαθέσιμων ακινήτων να είναι στο 82%, αφού δεν προσφέρεται πάνω από το 40% επί των συνολικών καταλυμάτων), ενώ πολύ ψηλά κινείται (όπως παραδοσιακά συμβαίνει την εορταστική περίοδο του Πάσχα) και η Κέρκυρα.

Εάν κάποιος κλείσει για τρεις ημέρες στο νησί των «Φαιάκων» (τα στοιχεία αφορούν την πρωτεύουσα) για το εν λόγω διάστημα θα χρειαστεί 780 ευρώ, με τις προ-κρατήσεις για ακίνητα που απέχουν μέχρι και 5 χιλιόμετρα από το κέντρο να αγγίζουν το 90%.

Τέλος, στην Χίο οι προ-κρατήσεις κυμαίνονται στο 78% και το κόστος διαμονής από 632 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις στη πόλη του νησιού του Αιγαίου.

-menshouse.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.