Η περιπέτεια του Μακρή ή της …Παναχαΐκής

Η περιπέτεια του Μακρή ή της ...Παναχαΐκής

Κώστας Μακρής. Όνομα ξεχασμένο, που όμως έχει την δική του ξεχωριστή παρουσία στη μελαγχολική και σίγουρα περιπετειώδη Ιστορία του ντόπιου ποδοσφαίρου.

Ιδιοκτήτης της Παναχαΐκής, ποιος το θυμάται, ο Έλληνας ομογενής επιχειρηματίας της Αυστραλίας και ένας από τους πλουσιότερους Αυστραλούς. Βρίσκεται στην 36η θέση της σχετικής λίστας με περιουσία που φτάνει τα 1,06 δισεκατομμύρια δολάρια. Μένει στην Αδελαίδα, όπου είναι και το κέντρο των επιχειρήσεών του, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εμπορικά κέντρα και αγοραπωλησίες ακινήτων.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ένα αστέρι της επιχειρηματικής δράσης και πρωτάρης με το ποδοσφαιρικό παραγοντιλίκι της Ελλάδας. Αλήθεια, γιατί άνθρωποι άσχετοι, εντελώς άσχετοι με τα γήπεδα, αγοράζουν ομάδες; Για τον ίδιο λόγο που άσχετοι, εντελώς άσχετοι με τα ΜΜΕ, ξοδεύονται και γίνονται ιδιοκτήτες εφημερίδων και καναλιών. Γιατί; Η εύκολη και αξιόπιστη απάντηση στο ερώτημα βγάζει με κυνισμό την τυχοδιωκτική σχέση των επιχειρηματιών με την κυβερνητική εξουσία. Με τις ευλογίες των οπαδών των ομάδων.

Πάει καλά η ομάδα; Γίγαντας ο πρόεδρος, ας είναι έμπορας ναρκωτικών και όργανο αντεθνικών σκοπών. Δεν πάει καλά η ομάδα, γαμώ τον πατέρα του προέδρου, ας έχασε του κόσμου τα λεφτά στις μεταγραφές.

Τι ήταν ο Μακρής; Κορόιδο ή τυχοδιώκτης παπατζής, αξίζει να τον λυπάται κανείς ή να τον φτύνει; Λανθασμένο το ερώτημα. Η σωστή διατύπωση είναι αν κέρδισε ή έχασε λεφτά με την εμπλοκή του στην Παναχαΐκή, γιατί κανένας άλλος λόγος παρά το προσωπικό του συμφέρον τον οδήγησε σε μια ΠΑΕ. Κι αν έχασε λεφτά, γιατί να συμβεί αυτό, επειδή ήταν ανίκανος μπίζνεσμαν ή η μπάλα δεν προσφέρεται για επιχειρηματικά κέρδη;

Αντιληπτό ότι η κουβέντα είναι ακαδημαϊκή με αφορμή τον “πλουσιότερο Έλληνα της Αυστραλίας”. Αν μιλάμε προσωπικά για τον ίδιον, οι απόψεις διίστανται. Ότι οι ημιεπαγγελματίες “παράγοντες” και πρώην ποδοσφαιριστές που μια ζωή κυκλοφορούν στην Παναχαΐκή τον δούλεψαν, τον πρόδωσαν. Ότι ο Μακρής δεν έβαλε τα τόσα πολλά λεφτά στην Παναχαΐκή, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, ακόμη και σήμερα. Το δικό του πόρισμα κάνει λόγο για κάτι παραπάνω από 11 εκ. δολάρια «ζεστό» χρήμα που έβαλε στο χρονικό διάστημα από Ιούλιο 2005 έως και Μάιο 2009!

Η περίπτωση Μακρή μοιάζει μ’ αυτήν του Καλαθά. Με μια διαφορά. Ότι ο δεύτερος
μόλις την… ψιλιάστηκε τη δουλειά, έκανε πίσω. Επειδή δεν είναι ρομαντικός, έκανε πίσω γιατί δεν πόνταρε στη δυναμική της εν λόγω μπίζνας. Μπίζνες θα έκανε ο Καλαθάς στην Παναχαΐκή. Εμπορική ανώνυμη εταιρία είναι. Όχι κόμμα πολιτικό που κάθε μέρα σαλιαρίζει αέρα πατέρα λόγια για τον λαό, και παραμύθι φούρναρης παρεμβαίνει στο δημόσιο βίο της χώρας. Ως κανονική, λοιπόν, επιχείρηση η Παναχαΐκή χρειαζόταν τα λεφτά του.

Διαβάστε επίσης : Ο τρελός της Αυστραλίας, Ταϋλανδός!

Όπως ο Μακρής κάποια στιγμή έγινε στόχος των φανατικών και άκουσε μπινελίκια, έτσι τα είχαν βάλει και με τον Κούγια, επειδή αγωνιστικά η ομάδα σταθερά έμενε πίσω.

Ο Κώστας Μακρής, το 2005, σε μια από τις επιχειρηματικές κινήσεις του, αποφάσισε να αγοράσει την Π.Α.Ε. Παναχαϊκή, η οποία βρισκόταν στην Β’ Εθνική κατηγορία, στην τιμή των 900.000 € από τον τότε κάτοχο της Π.Α.Ε., Στάθη Μουτζουρούλια. Στις 4 Μαΐου 2009 , ο Κώστας Μακρής παραχώρησε το πλειοψηφικό πακέτο στον δικηγόρο Αλέξη Κούγια αποχωρώντας από τα διοικητικά της ομάδας.

Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο, τον Ρός Μακρή, που το 2008 κατατάχθηκε πέμπτος στη λίστα με τους πλουσιότερους νέους της Αυστραλίας έχοντας περιουσία που υπολογίζεται στα 350 εκατομμύρια δολάρια.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.