Παγκρήτια: Μετά τη Σερρών κινείται και για την Aegean Baltic Bank

Με γοργούς ρυθμούς κινείται η Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία πριν στεγνώσει το μελάνι από τη μία συμφωνία, κλείνει την επόμενη.Σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πηγές, η Παγκρήτια συγκαταλέγεται μεταξύ των «μνηστήρων» που φλερτάρουν με την Αegean Baltic Bank (ΑΒΒ) -η οποία πωλεί το 55% του μετοχικού της κεφαλαίου. Πρόκειται για μια τράπεζα με εξειδικευμένη παρουσία στο shipping για πάνω από δυο δεκαετίες, με πολύ καθαρό χαρτοφυλάκιο δανείων και χωρίς υποχρεώσεις.

Το προς διάθεση ποσοστό προκύπτει κυρίως από την προγραμματισμένη αποεπένδυση των Ι. Κούστα και Π. Τσάκου, που ελέγχουν το 48%, συν το ποσοστό του ιδρυτή της και βασικού μετόχου, Θοδωρή Αφθονίδη, που σήμερα ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν στο powergame.gr ότι εκτός από την Παγκρήτια, για το 55% της Aegean Baltic Bank ενδιαφέρονται μεγάλα ονόματα του εφοπλισμού, ενώ η πρόταση εξαγοράς είναι ανοιχτή τόσο σε τράπεζες όσο και σε asset management εταιρείες, καθώς και σε ιδιωτικά family offices, εντός και εκτός Ελλάδος.

«Για μία ελληνική τράπεζα που είναι σε ανάπτυξη, όπως η Παγκρήτια, ένα υγιές χαρτοφυλάκιο επικεντρωμένο κυρίως στη ναυτιλία (σε ποσοστό άνω του 80%), με κεφάλαια άνω των 600 εκατ. ευρώ, είναι από μόνο του ένα asset και μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

Η κίνηση αυτή, μάλιστα, συνάδει με την απορρόφηση της HSBC -από τον Ιούνιο 2023 και μετά θα είναι μία ενιαία τράπεζα- και με την υλοποίηση επιπλέον στρατηγικών σχεδίων. Όπως αυτού που «υπογράφηκε χθες στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Παγκρήτιας και Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Σερρών), με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας συγχώνευσής τους με απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας από την Παγκρήτια ή με όποιον άλλον τρόπο κριθεί κατάλληλος».

Τα μέρη, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «θα προσέλθουν σε διαπραγμάτευση και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να έλθουν σε δεσμευτική συμφωνία μέχρι τις 31/1/2023».

Το Due Dilligence και η κάλυψη των κεφαλαίων από τους όρους της αποτίμησης

Επόμενο βήμα είναι η διενέργεια Due Dilligence από τους επενδυτές, οι οποίοι θα θέλουν να ελέγξουν σε βάθος τα οικονομικά στοιχεία μιας τράπεζας που εν γνώσει τους έχει μεγάλο κεφαλαιακό έλλειμμα και αρκετά «κόκκινα» δάνεια.

Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρουν ότι αυτό θα είναι μια καλή εξέλιξη για την πρώην Σερρών, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζε θέμα εκκαθάρισης, όπως είχε γράψει το powergame.gr .

Άλλωστε, η Παγκρήτια, σχεδόν 30 φορές μεγαλύτερη από τη Σερρών (στα 4 δισ. ευρώ θα φτάσει το ενεργητικό της με την απόκτηση της HSBC), μπορεί με άνεση να καλύψει μέσω της απορρόφησης τα όποια κεφαλαιακά κενά, αντισταθμίζοντας το κόστος με τους όρους και τη συμφωνία της αποτίμησης.

Το μόνο που απομένει είναι ένα τυπικό αίτημα συγχώνευσης εκ μέρους των μετόχων της Παγκρήτιας στην Τράπεζα της Ελλάδος και θεωρητικά το θέμα θα πρέπει να θεωρείται λήξαν πριν από το τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο πρώτος μεγαλύτερος μέτοχος στην Παγκρήτια είναι η Thrivest Holding, με 32,4%, των επιχειρηματιών Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου.

Αντ. Βαρθολομαίος: Η μετάβαση αναμένεται να γίνει πολύ ομαλά

Τι θα προσδώσει η Σερρών στην Παγκρήτια; Την παρουσία της στις περιοχές που δραστηριοποιείται, την τοπική πελατεία, το χαρτοφυλάκιο και τα 100 εκατ ενεργητικό. Το χαρτοφυλάκιο των δανείων της ανέρχεται σε 246,8 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις της ξεπερνούν τα 185,4 εκατ ευρώ. Η Τράπεζα Σερρών συγχωνεύθηκε το 2019 με την Τράπεζα Πιερίας (αμφότερες συνεταιριστικές) και έκτοτε ονομάζεται Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μετάβαση αναμένεται να γίνει πολύ ομαλά και με πολύ καλή διάθεση, όπως εξηγεί η διοίκηση της τράπεζας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Αντ. Βαρθολομαίο, της Παγκρήτιας να υπογραμμίζει: «Μας αρέσουν οι Σέρρες και η Κατερίνη, δύο ενδιαφέρουσες και ενεργές περιοχές, η πρώτη σε projects ενέργειας με πολλά φωτοβολταϊκά, η δεύτερη σε projects τουρισμού».

powergame.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.