Όταν Γκάλης και Γιαννάκης έβαζαν όσους πόντους… όλος ο Παναθηναϊκός

Νίκος Γκάλης- Παναγιώτης Γιαννάκης

Άρης σημαίνει στον ελληνικό αθλητισμό, κακά τα ψέματα, μπάσκετ. Η δική μου γενιά πρόλαβε, στα τέλη των 80s, εκείνες τις αξέχαστες Πέμπτες που άπαντες οι Ελληνες φίλαθλοι μαζεύονταν για να δουν την παρέα του Γκάλη και του Γιαννάκη, την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη με τα τρία συνεχόμενα Final 4. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν πάρει τον τίτλο το ’83 μένοντας αήττητοι στο «Αλεξάνδρειο» και με κορυφαίο ματς το 72-70 επί του Παναθηναϊκού μπροστά σε 7.000 κόσμου, στο πιο κρίσιμο ματς της σεζόν, έχοντας Γκάλη, Παραμανίδη, Γεωργιάδη, Δοξάκη, Ρωμανίδη και άλλους. Την επόμενη χρονιά, ο Αρης είναι και πάλι εντυπωσιακός και ολοκληρώνει τη σεζόν με 24-2, ισοβαθμώντας στην πρώτη θέση με τον Παναθηναϊκό και ο τίτλος κρίθηκε υπέρ των «πράσινων» στο ιστορικό μπαράζ της Κέρκυρας (80-76) ενώ χάνει και το Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ (74-70). Το καλοκαίρι του 1984 όμως ο Άρης αποκτά από τον Ιωνικό Νικαίας τον δεύτερο παίκτη – θρύλο του ελληνικού μπάσκετ, τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Και, λίγους μήνες μετά, φτάνει δια… περιπάτου στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, τέτοιες ημέρες του ’85. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα; Όχι, ήταν η αρχή μιας ομάδας που εξελίχθηκε στην πρώτη αυτοκρατορία του ελληνικού μπάσκετ και ο Ιωαννίδης είχε καταφέρει να κάνει πράξη, μια πρωτοποριακή ιδέα που είχε στο μυαλό του: να έχει στην ίδια ομάδα τόσο τον Γκάλη, όσο και τον Γιαννάκη.

Στο πρωτάθλημα, οι «κίτρινοι» (γκραν φαβορί στο… κουπόνι) τελειώνουν τη σεζόν με 25-1 χάνοντας μόνο από τον Πανιώνιο (84-82 και στη δεύτερη παράταση) και στο κρίσιμο ντέρμπι νίκησαν τον ΠΑΟΚ με 76-75. Η επόμενη ήττα του Άρη στο πρωτάθλημα ήρθε… 44 μήνες μετά: 80 αγώνες στο απίστευτο σερί του «αυτοκράτορα» (!) τελείωσε το 1988 στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Ήταν η απαρχή της αυτοκρατορίας.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Κάτι ανάλογο ίσχυσε και στο Κύπελλο Ελλάδας το ‘85, όπου ο Άρης συντρίβει στο πέρασμά του κάθε αντίπαλο και στο ΣΕΦ κατακτά το πρώτο του Κύπελλο, αλλά και το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό με 86-70, σε μια μαγική βραδιά του Γιαννάκη (8/12 τρίποντα, 37 πόντοι) και του Γκάλη (33 π.), που πέτυχαν μόνοι τους όσους πόντους είχε όλος… ο Παναθηναϊκός.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.