Οι τουριστικές μπίζνες της οικογένειας Νιτσιάκου

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως η οικογένεια Νιτσιάκου που έχει την πτηνοτροφική εταιρεία Νιτσιάκος, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον ξενοδοχειακό κλάδο. Εδώ και χρόνια, ο όμιλος διαθέτει το 5άστερο Du Lac Congress & Spa στα Γιάννενα, ένα μεγάλο ξενοδοχείο με συνεδριακό κέντρο κ.λπ., και το ξενοδοχείο Μαριλένα στην Κέρκυρα.

Νιτσιάκος: Στήριξη στις ξενοδοχειακές της επενδύσεις
Συγκεκριμένα, η ηπειρώτικη πτηνοτροφική εταιρεία μετέχει με 304.865 μετοχές επί συνόλου 710.465 μετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Θ. Νιτσιάκος ΑΕ» που το 2019 εμφάνισε τζίρο 4,809 εκατ. ευρώ έναντι 5 εκατ. ευρώ το 2018 και ζημίες 1.236.393,73 ευρώ έναντι ζημιών 1.033.261,48 ευρώ.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Σε μια προσπάθεια της ηπειρώτικης οικογένειας να στηρίξει τις ξενοδοχειακές της επενδύσεις αποφάσισε την παροχή εγγύησης μέσω της Νιτσιάκος ΑΒΕΕ, προς τους ομολογιούχους δανειστές και στον εκπρόσωπό τους την Alpha Bank, υπέρ του ξενοδοχείου DU LAC προς εξασφάλιση απαιτήσεών τους, συνολικής ονομαστικής αξίας 4.940.585 ευρώ.

Η πορεία της εταιρείας Νιτσιάκος
Η εταιρεία Νιτσιάκος ιδρύθηκε το 1972 από τον κ. Θεόδωρο Νιτσιάκο, ο οποίος με ελάχιστα κεφάλαια αλλά και σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό στον τομέα της γεωπονίας, ξεκίνησε την επιχειρηματική τους προσπάθεια. Γεννημένος στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων το 1944, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος ήταν αποφασισμένος να ασχοληθεί με τη φύση και την αγροτική παραγωγή από τα παιδικά του χρόνια. Έτσι, μεγαλώνοντας, σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης και κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε στην Ολλανδία σε θέματα πτηνολογίας. Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα . Από τότε την εταιρεία «τρέχουν» τα τρία παιδιά του εκλιπόντος Kωνσταντίνος, Mαριλένα και Aγγελική.

Δέκα εργοστάσια και δίκτυα διανομής
Σήμερα η Ηπειρωτική εταιρεία Νιτσιάκος ΑΒΕΕ, η οποία έχοντας μερίδιο αγοράς στο κοτόπουλο περί το 35%, έχει μπει στο κρέας γαλοπούλας και κουνελιού, διαθέτει δέκα εργοστάσια και δίκτυα διανομής, απασχολεί περίπου 1.000 εργαζομένους, ενώ δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων από κοτόπουλο, κουνέλι και γαλοπούλα, παραγωγή και εμπορία αλεύρων για ανθρώπινη κατανάλωση, παραγωγή και εμπορία petfood, εμπορία ζωοτροφών και πρώτων υλών για ζωοτροφές, εμπορία βιομάζας, καθώς και σογιάλευρου και δημητριακών.

Το 2019 ο τζίρος της ξεπέρασε τα 362 εκατ. ευρώ έναντι 353,139 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση και τα κέρδη της τα 2,846 εκατ. ευρώ έναντι 2,384 εκατ. ευρώ. Νούμερα που την κατατάσσουν στην πρώτη θέση στον κλάδο της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα, 6η στον κλάδο των τροφίμων, ενώ βάσει των πωλήσεων είναι μέσα στις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Ένα από τα μυστικά της που της έδωσαν αβαντάζ μέσα στην κρίση, όπου τριπλασίασε τον κύκλο εργασιών της, είναι ότι έχει «χτίσει» έναν πλήρως ολοκληρωμένο – καθετοποιημένο κύκλο παραγωγής.

-powergame.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.