Οι παρουσιαστές του ΣΚΑΪ και τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ο ρόλος της V+O στο Υποδομών και το ενδιαφέρον των Μπάκων για τράπεζα

Υποψήφιος (;) στην Καρδίτσα ο Οικονόμου του ΣΚΑΪ

Ένα από τα ονόματα που κυκλοφορούν εντόνως στη νεοδημοκρατική πιάτσα, σε σχέση με την ενίσχυση των γαλάζιων ψηφοδελτίων είναι και αυτό του παρουσιαστή της πρωινής εκπομπής του ΣΚΑΪ Δημήτρη Οικονόμου. Όπως λένε οι υπέρμαχοι της σχετικής ιδέας, ο συγκεκριμένος θα μπορούσε να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό το ψηφοδέλτιο του νομού Καρδίτσας. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποφασίσει αν θα εγκαταλείψει τη δημοσιογραφία προς χάριν της πολιτικής. Αυτό ισχύει και για τον έτερο παρουσιαστή του ΣΚΑΙ, Γιώργο Αυτιά, τον οποίο καλοβλέπουν για το ψηφοδέλτιο της Β’ Πειραιά.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η V+O και οι συμβουλές στο υπουργείο Υποδομών…

Ένα από τα υπουργεία που έχει προνομιακή σχέση η διαφημιστική των Βαρβιτσιώτη – Ολύμπιου είναι το Υποδομών του Καραμανλή. Ενδεχομένως και να είναι και το μόνο, αφού όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η V+O, δεν έτυχε της αντιμετώπισης που ανέμενε από το σημερινό κυβερνητικό σύστημα. Απεναντίας οι δουλειές δεν πήγαν και τόσο καλά, με αποτέλεσμα, τα δύο παλικάρια να επικεντρώνουν τη στρατηγική τους, σε κάτι Αμερικάνους και κάτι Αυστραλούς. Το μόνο που τους έχει απομείνει είναι το μαγαζί (για να θυμηθώ και την ορολογία του υπουργού Παππά) του νεότερου Καραμανλή.

!Εκτός από την κυβέρνηση το δίδυμο της V+O έχει διαταράξει τις σχέσεις του και με έναν εκ των διαχρονικότερων συμμάχων του, στον χώρο των media. Ο συγκεκριμένος (σύμμαχος) δεν θέλει ούτε να τους βλέπει!

… και η κόντρα με τον Δένδια

Όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί το «σύστημα» των Βαρβιτσιώτη – Ολύμπιου, τους βλέπουν πίσω από τα σενάρια που κυκλοφορούν στην πιάτσα και σχετίζονται με τα δήθεν σχέδια του Νίκου Δένδια. Το δίδυμο της V+O δυσκολεύεται να χωνέψει ότι στο ΥΠΕΞ υπάρχει αφεντικό (και μάλιστα από τα καλά), εξέλιξη που δυσκολεύει ποικιλοτρόπως τη δράση του αναπληρωτή Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Με τον Δένδια υπουργό είναι σαν μην υπάρχει ο αναπληρωτής.

Οι Μπάκοι και η Τράπεζα Σερρών

Προχωρημένες είναι οι επαφές των Μπάκων για την εξαγορά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών. Όπως μαθαίνω, υπάρχει επί της αρχής συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μάλιστα αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται και ο έλεγχος που διενεργεί η Delloite. Εφόσον τα νούμερα είναι πάνω κάτω όπως περιγράφονται στις κουβέντες που έχουν γίνει, τότε θα μένουν οι λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση του deal. Και επειδή οι Μπάκοι δεν είναι τραπεζίτες, στο εταιρικό σχήμα, δεν αποκλείεται να μετέχει (εκτός των άλλων) και ένας παλιός έμπειρος τραπεζίτης, που έχει ασχοληθεί και με τις κατασκευές. Στον μόνο που πάει το μυαλό μου, είναι ο Γιώργος Προβόπουλος, που είχε αναλάβει πρόεδρος του Ελλάκτωρα επί Καλλιστάντζη.

Αύξηση κεφαλαίου στην Intrakat

Και μιας και αναφέρθηκα στους Μπάκους να σας πω ότι ο Εξάρχου που τρέχει την Intrakat, σχεδιάζει (όπως μαθαίνω) να προχωρήσει σε γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Τα λεφτά χρειάζονται με δεδομένο ότι αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες συζητήσεις, για την απόκτηση assets, όπως για παράδειγμα η Watt του συναγωνιστή Κατρή. Πάντως με το που έγραψα ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Intrakat, πληροφορούμαι ότι έγινε αποδέκτης μιας ακόμη πρότασης.

Η πρόσληψη του πρέσβη Κούτρα στο Μαξίμου

Ο γενικός πρόξενος της Νέας Υόρκης, Κωνσταντίνος Κούτρας, μετακομίζει στο Μαξίμου και αναλαμβάνει ρόλο πλάι στον υπουργό επικράτειας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Όπως μαθαίνω από σχετικά αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, ο έμπειρος διπλωμάτης αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου Κυριάκου, με στόχο να ξεκινήσει επαφές ανά την Ευρώπη, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησης στα κλειστά (και όχι μόνο) κλαμπ των Βρυξελλών. Όσοι γνωρίζουν τον άνδρα, προδικάζουν το θετικό αποτέλεσμα, αφού όπως λένε, «πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό διπλωμάτη με ισχυρές άκρες εκεί που πρέπει».

Συμμαχία ψηφιοποίησης Χατζηδάκη – Πιερρακάκη

Με θερμά λόγια αναφέρθηκε ο υπουργός Πιερρακάκης στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην παρουσίαση του myTEKA την προηγούμενη Πέμπτη. Αντίστοιχα, εξίσου εγκάρδιος ήταν και ο υπουργός Χατζηδάκης προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ευχαριστώντας τον για τη μέχρι στιγμής συνεργασία. Και πράγματι, το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή η διευκόλυνση της καθημερινότητας για θέματα που έχουν σχέση με τα εργασιακά και τα προνοιακά, συνιστά μια μεγάλη προστιθέμενη αξία για τον πολίτη. Από την καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας μέχρι την ηλεκτρονική αίτηση για επίδομα μητρότητας και από τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις μέχρι την πρόσφατη αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών σε e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), Χατζηδάκης και Πιερρακάκης συνεργάζονται αρμονικά, παράγοντας αποτέλεσμα για τους πολίτες. Μάλιστα, έπεται και συνέχεια, με μια κομβική μεταρρύθμιση: την ψηφιοποίηση υπηρεσιών που παρέχουν τα ΚΕΠΑ προς συμπολίτες μας με αναπηρία, δράση η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα από τον πρόεδρο Μητσοτάκη και που θα ανακουφίσει χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, συνεχίζεται ακάθεκτος…

Διαβουλεύσεις και το Σαββατοκύριακο

Και μέσα στο Σαββατοκύριακο μαθαίνω ότι συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ σχετικά με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για την εξυγίανση του ισολογισμού από τα κόκκινα δάνεια συν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να πάρει μπρος η Τράπεζα με το νέο business plan. Υποτίθεται, καλή θέληση να τα βρουν και να συμμετάσχουν στην αύξηση έχουν και οι δύο πλευρές και είναι απλά θέμα να διευθετηθούν οι πολύπλοκες τεχνικές λεπτομέρειες. Ίδωμεν… λογικά μέσα στην εβδομάδα.

Η νέα εθελουσία στην Πειραιώς

Μπόνους 5% στο μικτό ποσό αποζημίωσης για την οικειοθελή τους αποχώρηση από την Τράπεζα, θα έχουν όσοι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς αποδεχτούν μέχρι την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε η Πειραιώς την Παρασκευή που μας πέρασε. Με το νέο πρόγραμμα, το συνολικό μικτό ποσό της αποζημίωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20.000 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 160.000 ευρώ. Μου λένε, πάντως, ότι το 80% του προσωπικού της Τράπεζας Πειραιώς είναι ηλικίας 40 – 45 ετών και η αποζημίωση που θα τους βγει, θα κινείται στις 80.000 – 89.000 ευρώ.

!Εν τω μεταξύ, διαβάζω ότι το πρόγραμμα εθελουσίας θα πριμοδοτήσει με τρεις επιπλέον μεικτούς μηνιαίους μισθούς τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν από καταστήματα σε είκοσι νομούς της χώρας. Εντύπωση μου κάνει που μέσα σε αυτούς δεν είναι η Λάρισα όπου η Τράπεζα Πειραιώς έχει επτά καταστήματα. Δηλαδή, πόσα έχει στους άλλους νομούς που κλείνει; Λάρισα, το είδα και λαχτάρησα…

Τραπεζική εξυπηρέτηση με το σταγονόμετρο

Πλάκα – πλάκα, πάντως, έρευνες των τραπεζών δείχνουν ότι ακόμη και κεντρικά καταστήματα, ζήτημα να εξυπηρετούν 50 πελάτες την ημέρα, ούτε 10 την ώρα… Μάλιστα, έχει αρχίσει να μπαίνει και ωράριο εξυπηρέτησης στα γκισέ. Στη Eurobank, για παράδειγμα, πολλά καταστήματα εξυπηρετούν στο ταμείο μόνο 8-10 το πρωί και 1 -2 το μεσημέρι.

Η Εθνική στο Costa Navarino

Στο Costa Navarino, όπως μαθαίνω, θα βρεθεί από την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου μέχρι το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, σύσσωμο το 13μελές διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, για την ετήσια προγραμματισμένη εκτός έδρας συνεδρίασή του. Το πρώτο ετήσιο off site ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας έγινε πέρυσι στο Cape Sounio, στον απόηχο της πανδημικής κρίσης και με θετικές προοπτικές στον ορίζοντα. Φέτος, με το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα θέματα που έχουν ανακύψει είναι πολλά και φλέγοντα, με μείζον αυτό της ενεργειακής κρίσης που φέρνει μεγάλο πονοκέφαλο γενικά στις τράπεζες αναφορικά με τις επιπτώσεις στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια. Η χάραξη, λοιπόν, της νέας στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας ενόψει του δύσκολου 2023, θα συμβαδίσει με το εταιρικό bonding και την προβολή της Ελλάδας στα ξένα, ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, Wietze Reehoorn, Matthieu Kiss, Anne Marion-Bouchacourt, Elena Ana Cernat, Claude Piret και Jayaprakasa Rangaswami.

Η ΕΤΑ και η διαφάνεια

Την ετήσια άσκηση διαφάνειας σε 120 ευρωπαϊκές τράπεζες, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ζητώντας στοιχεία για κεφαλαιακή θέση, κερδοφορία, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, ποσά έκθεσης σε κινδύνους, έκθεση σε ομόλογα και ποιότητα ενεργητικού. Η ΕΤΑ αναμένεται να δώσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο στοιχεία (data points) στα οποία πρέπει να απαντήσουν οι τράπεζες, περισσότερα από 10.000 ανά τράπεζα. Τα αποτελέσματα της άσκησης διαφάνειας θα δημοσιευτούν στις αρχές Δεκεμβρίου, μαζί με το ετήσιο report της ΕΤΑ για την εκτίμηση κινδύνων (Risk Assessment Report).

-πηγή powergame.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.