Οι καπετάνισσες της Ναυτιλίας

Εφοπλίστριες, γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις διεθνών φορέων, επιχειρηματίες στην περι-ναυτιλία αλλά και καπετάνισσες που ξεχώρισαν στη ναυτιλία

Τις τελευταίες 10ετίες η γυναικεία παρουσία στον άκρως ανταγωνιστικό επιχειρηματικό στίβο της ναυτιλίας κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία της. Υπάρχουν εφοπλίστριες που ξεχωρίζουν, γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις διεθνών φορέων, επιχειρηματίες στην περι-ναυτιλία αλλά και καπετάνισσες.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Αγγελική Φράγκου

Διαχειρίζεται 171 πλοία χωρητικότητας 17 εκατομμυρίων τόνων dw. Από αυτά 44 είναι δεξαμενόπλοια, 88 φορτηγά και 46 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Βρίσκεται στην 25η θέση της Lloyd’s List με τις 100 κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία.
Η Αγγελική Φράγκου γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου . Ανήκει σε μία οικογένεια με πολύχρονη πορεία στη ναυτιλία. Είναι μέλος του ΔΣ της ‘Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Άννα Αγγελικούση

Μαζί με τους γιούς της, Φραγκίσκο και Αντώνη Κανελλάκη έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό ναυτιλιακό Όμιλο ο οποίος δραστηριοποιείται στα δεξαμενόπλοια, στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου- LNG αλλά και στα φορτηγά πλοία. Έχει τις εταιρείες Alpha Bulkers, Alpha Gas και Pantheon Tankers, με συνολικό στ όλο 66 πλοίων χωρητικοτητας 10 εκατ. τόνων dw. To 50% των πλοίων είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο. Για πρώτη φορά εισήλθε το 2020 στην λίστα της Loyd’s List με τις 100 προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία. Βρίσκεται στην 81η θέση.

Σεμίραμις Παληού- Πρόεδρος της Helmepa

Η Σεμίραμις Παληού, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στον προεδρικό θώκο της περιβαλλοντικής οργάνωσης HELMEPA- Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος.
Η κόρη του Συμεών Παληού, είναι διευθύνουσα σύμβουλος και COO -Chief Operator Officer στην εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Diana Shipping Inc η οποία διαχειρίζεται στόλο από 39 φορτηγά πλοία. Σπούδασε τη Μηχανολογία στο Imperial College του Λονδίνου και μεταπτυχιακό στη Ναυπηγική στο University College. Άρχισε την καριέρα της το 1996 από την Lloyd’s Register of Shipping και για δύο χρόνια εργαζόταν ως ασκούμενη επιθεωρήτρια πλοίων.

Στη συνέχεια μεταπήδησε σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειάς της, όπως η Diana Shipping Agencies, με δραστηριότητα στον τομέα των ναυλώσεων. Ακολούθησε η Alpha Sigma Shipping, ενώ από τον Μάιο του 2018 η γενική συνέλευση των μετόχων της Diana Shipping Inc.

Μελπομένη (Μελίνα) Τραυλού

Η Μελίνα Τραυλού, είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Νeptune Lines και της Neptune Dry. Η Neptune Lines την οποία ίδρυσε το 1975 ο αείμνηστος Νίκος Τραυλός είναι ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο θαλασσίων μεταφορών.

Είναι γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αιρετό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών της Μάλτας. Είναι, επίσης, Επίτιμος Πρόξενος του Βασιλείου της Δανίας, στον Πειραιά.

Ιωάννα Γ.Προκοπίου

Η Ιωάννα Προκοπίου είναι είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού του πανεπιστημίου του Bath, με Master Ναυτιλίας, Χρηματοοικονομικών και Εμπορίου του πανεπιστημίου City του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα Leadership Development του πανεπιστημίου Harvard. Είναι CEO της Sea Traders SA και ιδρύτρια της Prominence Maritime SA. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, του Cyprus Union of Shipowners και αντιπρόεδρος του North of England P&I Club.
Μεταξύ 2003 και 2007 εργάστηκε σε διάφορα τμήματα της Dynacom Tankers Management και της Dynagas Ltd και μεταξύ 2007 και 2009 ήταν επικεφαλής των τμημάτων S&P και Projects των εταιρειών Dynacom Tankers Management και Dynagas Ltd.

Έλπη Πετράκη-Πρόεδρος της WISTA Hellas

Σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση της παρουσίας των γυναικών στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία διαδραμάτισε και διαδραματίζει η WISTA- Women in Shipping and Trading Association- η Ένωση Γυναικών της Ναυτιλίας και του Εμπορίου.

Πρόεδρος στην WISTA Hellas είναι η Έλπη Πετράκη. Γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με 22 χρόνια έντονης δράσης στο ναυτιλιακό επιχειρείν. Ανήκει στη δεύτερη γενιά της οικογενειακής επιχείρισης ENEA Management, η οποία διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια και specialized tankers μικρού μεγέθους. Τα 22 χρόνια της επαγγελματικής της εμπειρίας έχει ασχοληθεί σχεδόν με όλα τα αντικείμενα της εταιρείας και πλέον εξειδικεύεται στο operation-διαχείριση, το chartering-ναυλώσεις και στηνανάπτυξη της εταιρείας.

Εκτός από πρόεδρος ΔΣ της WISTA Hellas είναι επίσης Αντιπρόεδρος Β’ της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) και ασχολείται με την ανάπτυξη του Short Sea Shipping στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σπούδασε Maritime Business and Maritime Law στο Plymouth UK και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Διεθνείς Μεταφορές και το Εμπόριο από το Guildhall University UK.

Ειρήνη ΝταΪφά-Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς

Η Ειρήνη Νταϊφά είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς. Κόρη του αείμνηστου Σταύρου Νταϊφά έχει πολυετή και πολύπλευρη δραστηριότητα στη ναυτιλία.
Το 2018 ήταν έτος σταθμός αφού η Λέσχη συμπληρώσε 50 χρόνια λειτουργίας έχοντας στο τιμόνι της για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρο.
Είναι μέλος της Helmepa και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Πειραιά με τεράστια προσφορά στον πολιτισμό.

Ελένη Πολυχρονοπούλου-Πρόεδρος της HEMEXPO

Η Ελένη Πολυχρονοπούλου είναι Πρόεδρος της HEMEXPO – Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού και Αντιπρόεδρος της εταιρείας Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ και Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην ERMA FIRST ESK ENGINEERING SOLUTIONS SA, εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής Συστημάτων Διαχείρισης Θαλασσίου Έρματος.

Είναι επίσης μέλος της WISTA HELLAS (Women’s International Shipping and Trading Association), μέλος της Επιτροπής για τη Μεσόγειο του Κινεζικού Νηογνώμονα (CCS) καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ).

Αντιπρόεδρος του ΠΑΣΕΠΠΕ καθώς και εκπρόσωπος της ελληνικής αντιπροσωπείας στα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία Περιβάλλοντος.

-newmoney.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.