Οι επενδύσεις που «τρέχουν»: Μπισκότα Παπαδοπούλου, Βίκος, Μέλισσα-Κίκιζας

Επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ από τρεις εμβληματικές ελληνικές βιομηχανίες στον κλάδο τροφίμων και ποτών έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Η εταιρεία Μπισκότα Παπαδοπούλου για επενδυτικό σχέδιο 35,2 εκατ. ευρώ, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιάλωσης –Βίκος για επένδυση ύψους 18,4 εκατ. ευρώ και η Μέλισσα-Κίκιζας για μια επένδυση ύψους 5,7 εκατ. ευρώ.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Μπισκότα Παπαδοπούλου

Η ιστορική βιομηχανία μπισκότων και ειδών διατροφής, η οποία φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας τρέχει επενδυτικό πλάνο 35 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση, η οποία εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο αφορά στην  επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ψωμιού στη θέση Μαδαρό Ε.Ο. Οινοφύτων. Είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 35,2 εκατ. ευρώ και  θα ενισχυθεί με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής με ποσό 8,8 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει ως αντικείμενο την παραγωγή ψωμιού και λοιπών αρτοσκευασμάτων, τα οποία διοχετεύονται στην αγορά από το συγκεκριμένο εργοστάσιο και το νέο επενδυτικό project στοχεύει στην ενίσχυση της  την παρουσία της στην κατηγορία του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων.

Η βιομηχανία που λειτουργεί τέσσερα εργοστάσια σε Ταύρο, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Οινόφυτα και τρία κέντρα διανομής σε Ασπρόπυργο, Θεσσαλονίκη και Βόλο, αύξησε πέρυσι κατά 6,24% το απασχολούμενο προσωπικό της στα 1.463 άτομα από 1.377 το 2019.

Σε επίπεδο επενδύσεων ο όμιλος έχει υλοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια επένδυση 27,4 εκατ. ευρώ -είχε υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο του 2004 και η καταβολή της επιχορήγησης ύψους 1,53 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε στις 23/03/2021 με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανικής & Επιχειρηματικής Πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης- ενώ έχει υποβάλει επενδυτικά πλάνα στον Αναπτυξιακό Νόμο του 2016.

Η βιομηχανία  το 2020 αύξησε τις ενοποιημένες πωλήσεις της κατά 2,8% στα 179,128 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη της κατά 5,6% στα 14,934 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 6,4% στα 11,571 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, που έχει εξαγωγική παρουσία σε 61 χώρες το ίδιο διάστημα κατέγραψε αύξηση κατά  7,5% σε σχέση με το 2019.

Μέλισσα-Κίκιζας

Η Μέλισσα Κίκιζας μια οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία 70 ετών στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Αλέξανδρος Κίκιζας επιχειρηματίας τρίτης γενιάς, τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Ένα νέο επεδνυτικό project ύψους 5,7 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και ειδικότερα στο καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού». Το  επενδυτικό σχέδιο της εταιρεία  αφορά στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής στην Λάρισα κατά 70.000 κιλά/ημέρα προϊόντων μακαρονοποιείου, με την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής (τύπου κοφτών) ζυμαρικών. Η επένδυση αυτή θα ενισχυθεί κατά €1,975 εκατ. με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής.

Η εταιρεία το 2018  ξεκίνησε η ανέγερση νέου μύλου για σιμιγδάλι και νέων silo σίτου στην Λάρισα, μια σημαντική επένδυση συνολικού ύψους 13 εκατ. ευρώ, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας του μακαρονοποιείου. Το καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου-μακαρονοποιείου, το οποίο βρίσκεται στην Λάρισα (στο 5ο χλμ. Λάρισας – Φαρσάλων) από το 1974, καλύπτει έκταση 85 στρεμμάτων και αποτελεί, ένα από τα πιο σύγχρονα καθετοποιημένα συγκροτήματα μύλου – μακαρονοποιείου στην Ευρώπη, αλλά και το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Το συγκρότημα επιτυγχάνει ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τους 55.000 τόνους ζυμαρικών, ενώ η δυναμικότητα υπερβαίνει τους 90.000 τόνους ετησίως.

Η συνολική κτιριακή κάλυψη της μονάδας είναι 30.000 τ.μ., με αποθηκευτική χωρητικότητα 10.000 παλετών.

Οι εξαγωγές της Μέλισσα-Κίκιζας αντιπροσωπεύουν το 25% του ετήσιου τζίρου και κατευθύνονται σε περισσότερες από 45 χώρες.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα ο τζίρος του ομίλου το 2020 αυξήθηκε κατά 12,9% στα 73,9 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως της αύξησης του όγκου πωλήσεων και ειδικά των εξαγωγών. Τα προ φόρου κέρδη του ανήλθαν σε 5,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά (μετά από φόρους) κέρδη σε 4,1 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση περίπου 9,3% σε σχέση με το 2019.

Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε.- Βίκος

Το «πράσινο φως»  για  υπαγωγή του επενδυτικού της σχεδίου στον αναπτυξιακό νόμο έλαβε η  Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. – Βίκος.

Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού 18,37 εκατ. ευρώ για την επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών κατά 50.000 φιάλες και can ανά ώρα, στο εργοστάσιο στα Γιάννενα.  Το ποσό ενίσχυσης για τη βιομηχανία είναι με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής και ανέρχεται σε 6,43 εκατ. ευρώ.

Το νέο, υπερσύγχρονο βιομηχανοστάσιο,  στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου, περιλαμβάνει δύο γραμμές παραγωγής (γυαλί και can).

Η εταιρεία της οικογένειας Σεπετά αποτελεί έναν από τους μεγάλους «παίκτες» στον κλάδο εμφιάλωσης νερού αλλά και μια από τις εταιρείες με υπολογίσιμο μέγεθος στον χώρο των αναψυκτικό.

Η νέα εγκατάσταση έρχεται μετά την ολοκλήρωση ενός επίσης μεγάλου επενδυτικού πλάνου, 25 εκατ. ευρώ, την τελευταία πενταετία που οδήγησε στην αύξηση της παραγωγική της δυναμικότητας και στη διεύρυνση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου.

Η εταιρεία λειτουργεί τέσσερα υπερσύγχρονα εργοστάσια με καθετοποιημένη παραγωγή. Τρία εργοστάσια εμφιαλώνουν νερό και αναψυκτικά, ενώ το τέταρτο εργοστάσιο, η PETCOM Plastics, παράγει πλαστικά προπλάσματα (preforms) και πώματα για τη συσκευασία νερού, αναψυκτικών και γάλακτος.

-mononews.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.